Мечтаеш да летиш?

Да летя с парапланер беше детската ми мечта. Едни от първите ми спомени на съзнателен човек са свързани с гледката на крила в небето над Троянския Балкан. Любувах им се с тъга и възхищение. Възхищението е ясно… Тъгата идваше от чувството, че това е за мъже и не бих се справила сама. Тогава едва ли е било възможно летенето по двойки – с двуместен парапланер – тандем, но сега вече е! Така че, ако летенето е несбъднатата ти мечта – готви се! Идва времето за сбъдване на мечтите!

Предполагам, че много хора на някакъв етап от живота си откриват у себе си желанието да летят. За едни то е мечта, за други е забавление да опитат нещо “екстремно”, за трети е просто желание да опитат от всичко, което животът предлага. Каквато и да е дефиницията на желанието ти да летиш, тандемният полет е най-правилното, да не кажа единственото решение. Има разбира се, изключения. Има хора, които са съвсем наясно със себе си и направо се записват на курс по парапланеризъм. Но дори и на тях бих препоръчала тандемен полет преди това.

Когато разбрах, че е възможно да летя в тандем, в главата ми нахлуха купища въпроси, общо около 150 ;). Но дори и техните отговори не бяха достатъчни, за да си съставя истинско усещане за летенето. Защото летенето е нещо, което се чувства, а не нещо, което се описва /нищо, че аз не спирам да се опитвам ;)/. И въпреки това, има въпроси, чиито отговори са нужни, преди да се решиш окончателно да се отдадеш на небето.

КОЙ? – ВСЕКИ!
На практика за летенето в тандем няма възрастови ограничения, а “полови” още по-малко. /През август 2006 г. в Сопот, с парапланер летя 82 год. баба!!!/. И все пак е добре да си в добро физическо състояние и да е във възможностите ти да се затичаш силно. Аз по-скоро бих определила “долна” възрастова граница. Има родители, които, обхванати от полетната еуфория, искат да качат децата си на парапланер. Не карайте децата си на сила. Решението трябва да е тяхно. Съмнявам се, обаче, че дете под 10 годишна възраст може да вземе това решение. Затова аз лично не бих качила по-малко от 10 год. дете на тандем. Ако го качите против желанието му, с убеждаване или “молба”, може да му вмените фобия за цял живот. Има изключения, разбира се, и те обикновено са деца на пилоти, които вероятно са летяли още преди да се родят ;).

Общо взето няма ограничение и в килограмите. Една от характеристиките на крилото е неговата товароносимост. Има крила за всякакви килограми. Тандемните крила са за повече килограми. Според своята товароносимост те са различни размери. Пилотът ще прецени с какво крило ще летите. Е, все пак, ако си повече от 130 кг и не ти личат 😉 е добре да предупредиш пилота.

КОГА? – ВИНАГИ!
Или почти винаги. В България най-доброто време за летене е от март до ноември. Зимата също може да се лети, но е студеничко. Март – Април също е хладничко. От Юни до Септември, та дори и до средата на Ноември, е съвсем подходящо за тандемен полет.

Парапланеризмът е занимание, изключително силно зависимо от метеорологичните условия. Не е достатъчно времето да е хубаво и да не вали дъжд. Изискват се условия, подходящи за летене – сила и посока на вятъра, значение има облачността, слънцето и още купища неща, за които пилотът ще има грижа да се информира. Ти трябва да знаеш, че може да се окаже, че денят, който си избрал за полет, не е подходящ и ще трябва да го направиш в друг ден. Но това няма особено значение за теб, нали? Толкова си чакал, че ден-два или седмица-две, не подлежат на коментар изобщо!

КАК? – СЪС ЗАСИЛКА!
Как се излита? Къде съм седнал? За какво съм вързан? Как се управлява?
Важно е да знаеш, че ще седиш пред пилота и се изискват няколко силни и бързи крачки за засилка, за да излетите. Пилотът ще ти даде подробни инструкции преди старта. Просто слушай какво ти говори! Той ще има грижата да се чувстваш добре.

КАКВО? – НИЩО ОСОБЕНО!
Какво трябва да си носиш? Добре е да си с обувки, които обхващат и държат стабилно глезените. Туристическите обувки са подходящи. Маратонките – стават. Крайно неподходящи са джапанки, сандали, официални обувки с или без токчета. Ако не си поне с маратонки – полетът се отлага ;).

Добре е да имаш яке, което да не пропуска вятър, не непременно зимно, но не и обикновена жилетка. Ватиран суитчър върши работа за периода юни-септември.

Дългите панталони са за предпочитане. Дънките са подходящи.

Дамите с дълги коси е добре да имат ластик за коса, а не шноли или други джъвчки, защото няма как да ги съберат под каската.
Пилотът ще ти даде каска. Задължителна е!

КЪДЕ? – СОПОТ!
Това е въпрос на лична преценка. Из Интернет са обявени местата за летене, както и тарифите за тандемни полети. Аз избрах Сопот първо по снимки, второ заради височината /денивелация около 900 м/. С помощта на простата формула S=v.t изчислих, че полетът там ще трае около 15 мин. Това ми допадаше като идея. На баири с денивелация 80-100 м, полетът е 3-5 мин., което за мен е крайно недостатъчно. Впоследствие, стъпвайки за първи път в Сопот, установих наличието на някакво ирационално притегляне към това място, което може да се дължи само на две причини ;): или съм зачената на този баир /съмнително е, все пак е било зима/, или пъпът ми е хвърлен там 😉 – ирационално, нали ти казах 😉

Извън шегата – аз избрах голям баир за първия си тандемен полет, за да летя повече. Според мен 3-5 мин. не са достатъчни, за да те обгърне изцяло магията! Естествено, толкова дълъг полет крие и своите рискове. За 3 мин. може и да не разбереш какво точно става и като кацнеш ще можеш спокойно да казваш, че си “пробвал и това”. Докато при 15 мин. полет има опасност така да ти хареса, че никога повече да не искаш и да чуеш за ходене по земята ;).

Съвсем естествено, стигаме до чувствата 🙂

СТРАХ
Има хора, които са убедени, че няма да ги е страх. Има такива, които се колебаят. Бих искала да съм полезна на колебаещите се. Повечето от тях се питат дали няма да се изплашат от височината.
Ако не те е страх да се возиш на лифт, няма да те е страх и в тандема. Ако те е страх на лифт, ама толкова, че чак не смееш да се качиш – не си за летене, сбъдването на мечтата се отлага 🙂
Позата в тандема е много близка до позата в хамак, когато седиш в него. Тялото ти се отпуска назад, където се намира пилотът, коленете ти са свити и са по-високо от линията, на която е застанало дупето ти. По-скоро си сгушен назад. Няма усещане за висене. Седнал си стабилно, дори е по-приятно отколкото в лифта, защото все пак си вързан и има за какво да се държиш.

ДОВЕРИЕ
Смелост е да довериш живота си в ръцете на непознат. Но още по-голяма смелост е да качиш непознат в тандема си и той да се окаже неадекватен паникьор, който да застраши живота и на двама ви. Доверието е взаимно. Пилотът не би изложил животът ти на риск. Най-малкото, защото сте вързани здраво един за друг 😉 и този факт не се променя до кацането.

Ако във въздуха се окаже, че те е страх – кажи на пилота си веднага, той ще ти помогне да преодолееш страха и няма да усетиш кога си кацнал. Е, после има вероятност да те е яд, че си се изплашил, но нали затова са тандемите. Ще се возиш пак!

Ако ти прилошее във въздуха и дори ти се повръща – кажи веднага на пилота си – той знае какво да прави и ще ти помогне. Много хора повръщат във въздуха, особено при първи полет. Гадничко е, но не е срамно, пилотите са свикнали ;).
Ако си знаеш, че ти прилошава в автомобил, предупреди пилота си предварително и той ще избягва движения, от които би ти прилошало. Той знае как!

ЧЕРНИ МИСЛИ
Ако дори един-единствен път докато си си мислил за летене в тандем си си задал въпроса “Ами ако паднем?” или “Ами ако “въжетата” се скъсат?” и други от този род – недей да летиш. Небето не е за теб! То е за свободни отворени умове и души. Намери си работа в криминалната хроника на “Жълт труд” и води статистика за труповете от катастрофите по улиците. /изобщо НЕ се шегувам!/

ЕМОЦИИТЕ и тяхното проявление

ПИЩЕНЕТО е позволено. Ако си знаеш, че си писклив(а), носи за пилота си тапи за уши 😉 /майтапче, почти… – някои пилоти вече си имат тапи ;)/

ГУШКАНЕТО
При кацането на мен винаги ми треперят краката. И не само те. И имам желание да прегръщам всички наред. А най-вече някой да гушка мен. Може би защото съм жена, не знам. Ако се чувстваш така е добре да оставиш някой любим човек да те чака на поляната за кацане, за да има кой да те гушка 🙂 /не, че няма да се намери кой да те гушка, особено, ако си жена, де ;)/

Още полезна информация има в статията “Как се става парапланерист”.

40 Comments

  1. е, не! точно за тия неща си мисля от няколко дни и смятах да драсна нещо! ама че телепатия 🙂

  2. Лид, :), телепатията е взаимна 😉 и ми допада.
    и аз съм се отказвала няколко пъти от някаква идея заради твои писания ;). Пиши и давай линк 🙂

  3. Защо имам усещането, че аз съм поне една от причините за тази статия 🙂 Мерси LeeAnn! Нали вече обещах, че ще се видим в Сопот?

  4. Ми мечтая си, да 🙂 Само че по-скоро искам да пилотирам самолет 🙂 Ама надали 🙂

  5. @Eowyn
    Какъв самолет? Това е много относително. А и какво значи да пилотираш – само веднъж за удоволствие или искаш да станеш пилот. Мисля, че не е проблем да се запишеш /който-и-да-е/ на курс за пилотиране на свръхлеки машини.
    През юни се возих на свръхлек, но парапланерите ми носят съвсем други усещания 🙂 Въпрос на вкус, предполагам.

    А дали “надали” ще се превърне в “да” – зависи САМО от теб!

  6. Исках да ставам военен пилот като дядо ми, когато бях на десетина 😉
    Разбира се, никой не го взе насериозно, а и аз имам проблеми с очите и кръвното, нямаше да мина тестовете.
    Та за такъв пилот иде реч ;)От тогава ми е останало увлечението по самолети и авиошоута.

  7. Значи правилно съм разбрала 🙂
    Захващай се със свръхлеките тогава, пък после – каквото пропелер покаже 😉

  8. @elichka Не си само ти причината. Има и други. Даже се сещам за една от тях 😉

  9. Успокоих се:) Може тогава да се засечем с другите причини по сопотските баири.

  10. Еличка и Ясен:
    Браво на вас!

    Другите заслужават мъмрене. То беше “да не ме забравиш”, то беше “ама да кажеш като почне сезона”, а сега като питам “кой” – мълчание!
    Хъм, че странна работа!

  11. Летяща Ли-ан :> Разхвърчаха се трепетни искри от интересните разкази. Изчетох всичко направо примряла..отдавна си мечтая да поря висините. Вече желанието ми е толкова опечено, че изгарям. Разбрах, че най-подходящото време е от май-юни та чак до есента. Нали ще предупредиш кога започваш ти да летиш ? Да се засечем :>

  12. @saksieva

    Разчитай на мен 😉

  13. За други не знам, но мен страшно много ме запали да полетя… Цял ден чета и все повече се паля:) Пуснах мейл на момчетата от Сопот и се надявам Юни да ми е първия тандем. После ще видим:)
    Винаги съм искал да пробвам, но все нещо не е достигало.

    БЛАГОДАРЯ

  14. @6a6av
    Изключително много се радвам, че успях да ти дам частица от искрицата, която не е стигала, за да полетиш!

    И даже мъничко ти завиждам!
    Преди две седмици бях в Сопот, гледах хората как се вълнуват преди първия си тандем и си мислех, че тази емоция никога повече няма да се повтори за мен: трепетът преди първия полет в тандем…

    После има още много много и много повече и най-различни вълнения, но точно това …

    Искрено се радвам, че ще летиш и се надявам да се видим в Сопот.

  15. ЧЕРНИ МИСЛИ
    Ако дори един-единствен път докато си си мислил за летене в тандем си си задал въпроса “Ами ако паднем?” или “Ами ако “въжетата” се скъсат?” и други от този род – недей да летиш. Небето не е за теб!

    Е, браво бе. Помниш ли, къде и по какъв повод ме покани в блога ви? Ако не помниш, то прочети “Бънджи” в блога на Валери Дачев ;). Там съм писал:

    @LeeAnn нямам никакви проблеми с открити лифтове. Дори със самата височина. Проблемът идва то развинтената ми фантазия, която винаги ми показва как точно (дори няколко варианта) ще падна.

    И сега к`во? Да не се пробвам ли? Да, бе, да :). След прочетеното в блога ти, силно се съмнявам, че няма да пробвам ;). И предполагам, че и ще повторя. Страха само ще усили удоволствието :D. Адреналин!!!

    Въпросът е, че трябва някой хубав ден да си кажа: “Хайде” и да полазя Сопот. Лошото е, че понякога времето до “Хайде” е доста (само 12 години преди да почна шофьорските курсове ;)). Дано този път да е по-кратко.

    Поздрави Ему

  16. Ему,
    помня къде се намерихме 😉
    Но за черните мисли съм категорична! Те ще ти отнемат удоволствието! Но пък се надявам, че в близките 12 години ще успееш да се справиш с тях 😛

  17. Бих искал да те попитам още нещо. Казаха ми да им звънна 2-3 дни преди да отида. Но не разбрах необходима ли е специална подготовка преди първия тандем скок? В смисъл теория?

    И тъй като предполагам си минала курса за начинаещи, може ли да се провежда събота и неделя? Предполагам да но да си попитам:)

    Ако знаеш как ми се ходи…

    Ама ще трябва да почакам до юни…

  18. @6a6av

    О-о-о, знам, знам 😉 Минала съм по този път! 🙂
    уточнение: Забрави за думата скок! това е полет, не скок!

    Аз не съм карала курс в стандартния смисъл на думата. Този курс, за който говориш ти, ще го карам през август. Но имам поглед върху нещата…

    Според мен не е добра идея курса да се кара събота и неделя. Аз лично смятам, че за курса човек трябва да си жертва годишната отпуска и да го изкара без прекъсване. Така даваш възможност на инструктора да наблюдава развитието ти и на себе си да се развиваш. Аз лично не съм привърженик на събото-неделните занимания и ходене на учебен баир от време на време. Да започнеш “плътен” курс има и друго предимство – оборудването, с което почваш е на твое разположение до края на курса. Имаш възможност да свикнеш с него, да се научиш да си прогонваш сбруята, да наблюдаваш как се държи това крило и получаваш база за сравнение. А това е все пак някакъв опит, който не е маловажен. Ходейки само събота и/или неделя ще получаваш всеки път различно оборудване. Тамън предния път си свикнал с нещо или поне си си направил някакви изводи и айде – другата седмица пак отначало.
    Освен това курсовете следват – първо за начинаещи /6 дни/ и веднага след това – следващото ниво /отново 6 дни/. Това е изключително полезно и аз препоръчвам и двата курса, защото на втория курс се учат неща, които би могъл да научиш и сам, но по трудния начин 😉

    За първия полет в тандем не ти е нужна теоретична подготовка. Затова и написах тази статия “Мечтаеш да летиш?”. Ако прочетеш статията за първия ми тандемен полет и “как се става парапланерист”, ще се ориентираш достатъчно.

    ако не – продължавай да питаш!!! за мен е удоволствие да ти отговарям.

    П.П. Имаш поща.

  19. Мога да ти кажа, че пишеш толкова увлекателно, че дори да съм имала капка съмнение (не съм, но все пак:-)) сега съм напълно сигурна, че ще отида в началото на юни в Сопот. 🙂 И имам усещането, че ще се виждаме и по-натам хихи. Между другото много се чудя между тандемен панорамен и тандемен прелет, писах им на skynomad-те, отговориха ми, че може във въздуха да реша дали искам прелет, акро или XC. 🙂
    Поувлякох се в писането, но съм сигурна, че разбираш колко съм нетърпеливаааааааа! Ох, спирам, всъщност исках само да ти кажа – продължавай все така, блога ти е чудничък….. не само темите за парапланеризма, пълен е с интересинки 🙂 BYE, до скоро!

  20. Благодаря ти, denni, чакам те в Сопот 😉

  21. Хей, всички,
    можете да поздравите 6a6av /който хич не си прилича с този прякор/, защото той вече литна в тандем и се надявам скоро да му остане време да сподели и с вас преживяното 🙂

  22. Хей, поздравявам те, 6a6av 🙂 мн си бърз, нали трябваше юни? Хихи, е аз съм тогава аааааааа фиууу

  23. Честито, 6a6av! LeeAnn и на теб. Първата ти жертва (ако приемем, че летенето е наркотик ;)).

    Сега чакаме 6a6av да се опомни и да сподели с нас земните чеда, как е горе :).

    Поздрави Ему

  24. Ему!!!!!
    Благодаря ти! Нескромно е да го казвам, но 6a6av твърди, че съм му помогнала да литне с всичките си писания… та, благодаря…

    Да, чакаме го да се опомни 😉

  25. Не бих казал. че съм си загубил ума и дума. Но имах много работа и малко време. Което пък от друга страна ми помогна да осъзная по – добре това, което ми се се случило:)

    Ето и с няколко думи какво беше:)

    Първо закъснях. Карах като луд. Така, че нямах възможност да се притеснявам за полета.

    Второ бяха поели нагоре преди да стигна лифта. Пътувах нагоре с пилот (15на минути), който незнайно защо говореше и с нелетели:) Така, че в доста разпитване мина неусетно качването.

    Горе тамън си опъваха крилата – става дума за последен ден на група начинаещи пилоти, последва брифинг за условията, вятъра, промени… Имаше едни хубави пухкави облачета под нас…

    Но първо трябваше да излети цялата група и ние накрая с тандема. Всички излетяха с учудваща лекота. (времето беше наистина чудесно за начинаещи пилоти).

    Последва каска, сбруя (седло) яке:) Първите инструкции тръгваш мощно, спираш и после бягаш като луд:) Дигнахме лесно крилото (все пак инструктора е наистина много добър) и бягането беше сигурно 5 крачки… И вече летяхме.

    За съжаление се беше разсеял облака.

    Тук като спорихме дълго предишния ден с едни многознайковци дали лети крилото без управление получих и нагледна демонстрация!!! В заключение мога да кажа, че си лети може би много по – добре само отколкото с намеса на новобранец:)

    Дадоха ми управлението за моя най – голяма радост направихме няколко завоя с и без тяло. Определено има разлика:)

    После имаше въпрос (май беше по рано въпроса) сега трябва да решиш как да протече полета. Опциите бяха панорамен полет или малко акробатика.

    Аз си избрах акробатика. Скоро направихме серия от хубави wingover – и. Май не успях много да из се насладя, защото имах усещането, че може да се изръся( нищо, че няма как:) и все си мислех при това екстремно натоварване как Емо успява да управлява парапланера. Май не се затрудняваше никак:)

    Бих искал някога и аз да се науча. ЩЕ запомня тези фигури.

    После полетяхме доста спокойно с много леко кацане…

    Веднага ми се искаше да се върнем обратно и да пробваме нещо друго:)

    Много съм доволен. Този полет премахна всички притеснения, които имах. Нито е толкова страшно, нито е толкова трудно. Просто е отговорно и иска сериозно обучение по отношение на времето и управлението за да станеш много добър.

    Убеден съм, че си заслужава. Така, че Юли започвам курса за начинаещи и след това ще се оглеждам здраво за крило.

    Препоръчвам ви да пробвате. Стига да не имате фобия от високото или да изпитвате безпричинен ужас само при мисълта за липса на земя под краката ви.

    Всъщност има безкрайно много причини да не го правите и малко да го.

    Опитвах се да ви опиша усещанията горе, но ми е много трудно. То и първия полет си малко Цветко Петко, та свършва бързо:)

    Но даже и да не полетите си заслужава да погледате летящите…

  26. 6a6av,
    добре се справяш с описанието ;), браво. Личи си, че всичко е минало добре и неусетно.

    Всъщност има безкрайно много причини да не го правите и малко да го.  

    За мен причините да съм горе са повече от тези да съм долу ;), ама щом така го чувстваш…. 😉

    Аз обаче не разбрах с кого си летял /не че има огромно значение…/, но тук пишеш за Емо, а по телефона ми спомена Ники…

  27. Съгласен. Грешка. Защо ли съм казал Емо? Ники беше.

    Може би няма място за друг инструктор освен Емо в този Блог…

  28. Ще те погледна многозначително и засрамено, ще се усмихна смутено и малко злорадо и ще си замълча!

  29. Много мина малко остана!!!

    Другата седмица ще летим ако не мине котка път. Искам пак да ти благодаря Дачи.

    Иска ми се да споделя едно вчерашно усещане с вас. Следвайки съвета на Дачи да звънна на Ники (не на Емо:)) за да ми помогне с място за спане (благодаря отново и отново Дачи) се проведе следния разговор:
    -Ники здравей, ще летя другата седмица с теб, но не успях да си уредя спането можеш ли да ми помогнеш.
    -Няма проблем има една къща до клуба където настаняваме пилотите…

    ПИЛОТИТЕ!!! Ще спя в къщата на пилотите. Идея си нямате колко съм се хилил след това (поне час с идиотска усмивка) само заради мисълта, че ще сля в къщата на пилотите. Защото ще стана пилот. След 10 дни…

    Беше ми един от най – щастливите моменти през последните години. А още не съм полетял…

    Какво ли ще стане след това? Кой знае или ще се разочаровам или ще се влюбя безвъзвратно:)

    Добре, че усещането било близо до секса:)

  30. Оооо, да, искааааам. Още миналото лято като бях в Сопот реших, че искам да летя(уви тогава времето и в двете си дефиниции не позволяваше), но това лято ще бъда там….
    Мисля да се свържа с теб, когато започна да планирам конкретните неща около ваканцията, надявам се да нямаш нищо против 🙂

  31. @iffi
    Разбира се, че ще се свържеш с мен 🙂
    На мейла ти вече се мъдрят всичките ми видове контакти. Остава само да (се) решиш 🙂

  32. Миналата година си подарих едно такова изживяване за РД. Двамата с Наско летяхме с парапланер над Сопот. По-силен адреналин не съм изпитвала! Беше страхотно, страшно и красиво. Писах за това, направих и малко снимки:
    http://www.letsgym.com/2007/06/11/extreme-weekend/
    Може да се видим някой ден на Шамбала 🙂

  33. Поли, непременно ще се видим там, още повече че на теб ти е близо. Ние във всяка свободна от училище и домашни ангажименти минута сме там, но по-интензивно ходене и планиран престой в Сопот се очертават чак към края на м. юни. Но това ще го уточним допълнително.
    Като гледам муцуните по снимките, нищо чудно да съм била и аз там 😉

  34. Значи – уговорихме се 🙂 Казваш кога и тръгваме натам. Мисля, че на Ева много ще й хареса. А може и още някой и друг полет да направя 🙂

  35. Да – уговорихме се!
    С удоволствие ще гледам Ева, докато летиш 🙂

  36. Изобщо не ме интересува!!! Давай дати на които си там и се мятам “одмъх”! Думата “одмъх” е поздрав за почитателите на “Листопад” примерно :)!

  37. Митак, тази година сме решили да открием сезона на Великден. Планираме от 02 до 05 април да бъдем в Сопот. Така че, имаш близо месец да свикнеш с мисълта 😉

    Ще ти напиша телефона си в мейл и ще се доразберем 🙂

  38. Pingback: LeeNeeAnn » Blog Archive » Как се каца с парапланер-тандем

  39. Здравейте!
    Искам да подаря тандемен полет над Сопот. Бихте ли препоръчали към кой да се обърна?

  40. @stillnaive

    Здравей, препоръчвам ти клуб “Скайномад” – Сопот.
    Можеш да звъннеш на Дани и той ще организира престоя и летенето ви, подробностите покрай подаръка, изненади, торти и всичко, което се налага.

    Телефонът му е 089 998 25 66

    Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.