фалшивите монети…

В десет торбички има различен брой монети. В една от тях монетите са фалшиви и тежат по 9 грама, а в останалите са истински и тежат по 10 грама. Само с едно претегляне (на везни с теглилки) да се открие торбичката с фалшивите монети. Как? Вие сте 🙂

Continue reading

Кой ще пристигне… последен?

Организаторите на състезание по колоездене решили да връчат „Зелената фанелка” на този състезател, чийто велосипед пресече лентата на финала…  последен. Въпреки нетрадиционния подход, всички състезатели въртели педалите с пълна сила. Защо?

Continue reading

Топла супа

Тия дни съм на вълна „задачки от близкото минало” и ви предлагам още една 😉 Живеели заедно трима съквартиранти и имали печка на дърва. Една сутрин, Иван установил, че неговите дърва са свършили и помолил другите двама да го пуснат да си свари супа на техния огън. Петър бил донесъл 3 дървета за огъня, а Тодор – 5. Пуснали Иван да готви, срещу условието да си плати използваните дърва. Иван им дал 8 лева. Как са си разпределили парите – колко лева е взел Петър и колко Тодор? (хихи – и защо са си ги разпределили така 😉 )

Continue reading

Дядо и внук

С тази задачка-закачка ще ви върна малко назад в годините. Действието се развива през 1932 г. Седяли си на една пейка в парка дядо и внук. Внукът, от скука ли, от какво ли, изведнъж споделил:        – Дядо, знаеш ли, аз съм точно на толкова години, колкото показват двете последни цифри от годината на раждането ми!        – Така ли? – отвърнал дядото – И аз! Е, питам ви аз – на колко години е бил всеки от тях? Но, освен отговорите, искам и логиката на решаване на задачката, щото с налучкване и баба знае 😉

Continue reading

3 в 1 – очаквано забавна комбинация

Три задачки в един пост, изпратени от читател. Боянчо е толкова ентусиазиран и постоянен, че няма как да не му доставя удоволствие и да публикувам задачките, които ми е изпратил. Една от задачките не е нова, но ви моля да подходите отговорно и да не ровите в нета за отговори. А и който знае отговорите – нека си мълчи и остави другите да се забавляват. Наслука! 🙂 Задача 1: 1. Пет къщи, всяка с различен цвят. 2. Във всяка къща живее един човек от различна националност. 3. Всеки от тях предпочита определено питие, пуши определен вид цигари и гледа едно домашно животно. 4. НИКOЙ от 5-те човека не пие същото питие, не пуши същите цигари и не гледа същото животно като някой друг. Въпрос: Кой…

Continue reading

Закачлива Баба Марта!

Баба Марта иска да ви честити празника с една задачка-закачка, за да не ви е скучно и да не мързелувате: Дадени са две колони с думи. Думите от лявата колона отговарят на общо свойство, на което думите от дясната колона не отговарят. български английски дума буква две думи една дума трисричен четирисричен десет букви девет букви съществително глагол Кое е свойството? Първият с верен отговор печели мартеничка! Честита Баба Марта!

Continue reading

Пламъчета в нощта

Две свещи с еднаква дължина били запалени едновременно в 20 часа. Ако ги оставим да изгорят докрай, едната ще изгори за пет часа, а другата за четири. Свещите били загасени едновременно, когато едната била четири пъти по-дълга от другата. В колко часа са изгасили свещите? Задачката е от домашното на дъщеря ми (7 клас 😉 )

Continue reading

Хитрият корабокрушенец

На жителите на един самотен остров им дошло до гуша от корабокрушенци и затова решили – ще убиват всеки от тях, като му дават право на последна дума – ако казаното е истина, ще го обесят, ако казаното е лъжа, ще го удавят.   И така, когато на острова се появил поредният нещастник, той успял да се спаси. Какво им е казал? Задачката ми я изпрати vladi57, благодаря му за което 🙂 Излишно е да казвам, че отговорите ви трябва да са обосновани, нали? 🙂

Continue reading

Еднакви лица

 В момента у дома са на мода задачите по геометрия за 7 клас. Тази ми се стори много сладурска, защото може да се решава наум и без чертеж и решението също може да се опише с думи. Затова: Айде на сутрешната сива физзарядка 😉 Върху страните АВ и ВС на триъгълник АВС са взети съответно точки M и N, така че BM=2AM и CN=2BN. Ако О е пресечна точка на AN и CM, да се докаже, че лицето на четириъгълника MBNO е равно на лицето на триъгълника АСО. П.П. Няма нужда да качвате чертежи. Дайте решението само с думи.

Continue reading

Задачка с пожар :)

Пред вас гори огън. Трябва да го загасите по най-бързия начин. Имате пред себе си две кофи с вода – една с топла и една със студена. Количеството вода е еднакво. Коя вода /топлата или студената/ ще използвате за по-бързо гасене? Защо?

Continue reading