SheLeadsTech Bulgaria

SheLeadsTech е инициатива на президента на ISACA Chapter Sofia, която има за цел да обърне светлината на прожекторите към изявени и професионално реализирани дами от всички сфери на бизнеса.

ISACA по своята същност е организация с фокус към информационните технологии. Точно както може да се очаква от един активен, неуморен и инакомислещ човек като президента на ISACA Chapter Sofia, това е ограничение, с което не бихме искали да се съобразим, защото във всяка индустрия и сфера на живота има изумителни примери.

Самият президент на ISACA Chapter Sofia е една от тях! Нейното име е Росина Чолеева и е двигателят с вътрешно горене, който изстреля SheLeadsTech Bulgaria „в космоса“.

На прима-виста бих казала, че случайността ме срещна с Роси, но вие знаете, че не вярвам в случайности, а вярвам, че зад всяка случка и всяка стъпка има специален и дълбок смисъл.

И така, Роси направи първата безобразно смела стъпка и ме покани за участник в първото издание на SheLeadsTech Bulgaria. Аз пък не се изплаших и приех.

И така, почти като на шега, на 02.04.2024 г. финиширахме на сцената с панел, част от CyberCLUB Community Day ’24.

Нашият панел се казва „Изкуственият интелект. Киберсигурност от земята до небето“. „Земя“ и „небе“ в едно изречение веднага ме хвърлят в спомените от началото на летенето и нямаше как да не се сетя за изречението, което описва всички емоции, а именно:

Разстоянието от Земята на Небето е пет крачки, от които трудна е само първата!

Имам усещането, че на 02.04.2024 г. направихме трудната първа крачка към едно великолепно пътешествие!

Панелът на SheLeadsTech бе разделен на две части, като тази, в която аз участвах беше посветена на “Лидерство – необходимо качество към вдъхновяващите пътеки към успеха”.

Разбира се, името на панелът дори и не започва да загатва за грандиозността на това, което се случи на сцената.

Представете си на една сцена събрани буквално ВЕЛИКАНИ! Най-долу в статията можете да намерите повече за тях, аз не се осмелявам да ги преразказвам!

Това, което ще се опитам да пресъздам са темите на дискусията и моят принос към нея. Признавам си, че най-трудно от всичко ми беше да започна първа с отговор на въпрос, който предполага форма на изказ „Аз …това, аз – онова“… Преодолях се 😉

Кои са качествата според Вас, които Ви помагат в работата и при управлението на хора?

Започвам с една уговорка. В последните 20 години винаги съм имала екип, но усещането ми никога не е било, че „управлявам“ хора, винаги е било, че „отговарям“ за хора. Отговарям за това да се чувствам добре на работното място, за да се представят добре на работното място.

Та, за качествата: Постоянство и последователност.

Емпатия, която върви ръка за ръка със способността ми да разбирам когато слушам и да се поставям в обувките на другия, за да го разбера по-добре. Когато човек се чувства разбран, той е по-кооперативен и с него се работи по-добре и по-лесно, защото не чувства нужда да се брани от теб.  

Способността ми да виждам голямата картина и дребния детайл едновременно. Това ми помага да разбирам хората по-добре.

Най-важното качество обаче вероятно е способността ми да оставям егото си вкъщи. Това е съществено умение за моята работа, защото за да я върша добре не би трябвало да заемам ничия позиция. Моята работа е бъда фасилитатор, модератор, който цели да измъкне информация от главите на хората, да ги предразположа, за да им помогна да постигнат съгласие помежду си относно темите, които дискутираме.

Чувството ми за хумор и самоирония, както и това, че “нося на майтап” също помагат 🙂

Когато работиш с хора ти трябва пълният арсенал – зареден и скрит, но най-вече ти трябва умението да бъдеш винаги фокусиран върху хората. В момента, в който обърнеш трайно фокусът към себе си, си се провалил 🙂

Кой е най-добрият урок, който сте научили като жени лидери?

Със сигурност уроците са повече от един, но два са тези, които мисля, че трябва да бъдат споменати:

Всеки човек е различен и е движен от различни нужди и емоции, реагира по различен начин, изразява се по различен начин, учи и възприема по различен начин, интерпретира по различен начин. Ако обаче се вгледаш внимателно ще забележиш, че „в края на деня“ всички имат от нужда от едно и също нещо – да се почувстват забелязани и оценени. Или можем да го обърнем наобратно: Всички хора са еднакви и имат нужда от това да бъдат забелязани и оценени, просто начините за постигане на това са различни за всеки.

Писмената комуникация е най-трудната на света, защото всеки разбира написаното от позицията на своя опит, знание и мироглед, и я облича в емоциите, които го владеят в момента. Ако четете художествена литература, това работи чудесно във ваша полза и допълва преживяването. Ако обаче четете служебна комуникация и това ви потапя в емоции – прочетете го след 15 мин пак, след още 15 пак, и пак, докато сте сигурни, че сте се “развързали” емоционално от звука на думите, и сте започнали да виждате само фактите в тях. Чак тогава сте готови да отговорите 😉 Колкото по-силни емоции изпитвате докато четете – толкова повече време за отговор си дайте, за да не се окаже, че сте пропуснали някоя запетайка и сте осъдили някого на смърт. (Това е популярната история за силата на запетайката и разликата между „Да се обеси, не да се помилва.“ и „Да се обеси не, да се помилва.“)

Как вдъхновяваш екипа си да постига високи резултати?

Опитвам се да ги вдъхновявам чрез личен пример, чрез повече действие, учене чрез правене, а не само чрез четене. Поради естеството на нашата работа, хората от екипа ми, аз в това число, учим всеки ден. Затова е важно да учим чрез правене, подкрепено от четене, а не само чрез четене. Това важи за всички сфери от живота – за спорт, за летене, за танцуване, за правене на изкуство…

Не можеш да се научиш да рисуваш, ако не вземеш платно, четка и бои. Жълто и синьо прави зелено, жълто и червено – оранжево. Това го пише и в книгите – всеки може да го прочете сам и да го пробва сам. Това не го прави художник!

Това, на което трябва да го научиш хората, се простира отвъд това как да бъркат боята и да комбинират цветовете, защото красотата се крие в уникалността – не търсим две абсолютно еднакви картини. Търсим две еднакво добри картини, които еднакво ефикасно да постигат целта. Затова трябва да научиш човека да не се отказва, да е постоянен и последователен и всеки следващ ден да е по-добър от себе си, но в същото време да си остане уникален, защото това го прави и гъвкав, бързомислещ и инакомислещ.

Знаете, години наред мантрата беше “мисли извън кутията” и това беше синоним на “мисли креативно”. В последните 5-10 години обаче, задачата се усложни и новата мантра е “мисли креативно в рамките на кутията”, което пък се превръща в синоним на “бъди иновативен”.

След всички тези думи, обобщавам: най-силното вдъхновение и най-добрата мотивация идват от изпод пръстите ти – от това, което си създал ти в средата на всички процесни, риск и compliance ограничения.

Това, заедно с ръководител, който е прозрачен относно заобикалящата те корпоративна среда, подкрепя те да бъдеш себе си, но внимава да не изпускаш целта от поглед и да не изпадаш от скоростната лента, според мен е една добре работеща рецепта.

Защо според Вас е важно да има повече жени в бизнеса?

Не знам дали думата е „повече“. За някои индустрии вероятно да, за други – не. Аз съм привърженик на баланса. Всеки човек е ценен със своя опит и мироглед, повече отколкото със своя пол. Разбира се, вярвам, че ако в мъжки екип се включи дама, а в дамски – мъж, то това ще допринесе за по-информираното взимане на решения, защото гледаме света през различни призми и го виждаме в различен детайл.

На сладки приказки времето лети. Времето за дискусия изтече неусетно и някак стигнахме до финални думи. Чувствах се добре на сцената, плувах си щастливо в свои води сред тези невероятни създания. За моя огромна изненада, финалните ми думи се харесаха на останалите дами в дискусията, което за мен е огромна чест. Затворихме дискусията със следното послание към аудиторията:

Промяната и прогресът идват от движението. Не допускайте да стоите на едно място. Не се страхувайте да грешите, но се старайте да се учите и от грешките на другите, защото няма да имате време да направите всички грешки сами!


Росина е човекът-атомен двигател, който не се спира, докато не види постигната целта! И добре, че е така, защото в противен случай никога нямаше да имате шанс да видите това съзвездие от личности, събрани на едно място. Тя е ръководител на звеното за вътрешен одит на Сметна палата на Република България, Президент на българския филиал на Асоциация за одит и контрол на информационни системи (ISACA Sofia Chapter) и член на контролния съвет на Института на вътрешните одитори в България.  Притежава сертификатите Certified Internal Auditor (CIA) и Certified Government Auditing Professional (CGAP) на Международния институт на вътрешните одитори и Certified Information Systems Auditor (CISA) от ISACA.

Има стажове в Европейска служба за борба с измамите (OLAF) и отдела за вътрешен одит в дирекция хуманитарна помощ на Европейската комисия – DG ECHO – Humanitarian AID, но най-вече има желанието и енергията да се движи напред и да води цялата общност със себе си. Без нея нямаше да има SheLeadsTech Bulgaria!

Боряна Кулинска е професионалист в областта на информационната сигурност, като заема позицията на ръководител на отдел информационна сигурност в Weavr.io, където отговаря за стратегическите и оперативните аспекти на киберсигурността.

Освен това, Боряна е активен член на ISACA Sofia Chapter,  член на Управителния съвет като отговаря за академичните връзки. Тя е ментор в ISACA Mentorship Program, където споделя своите знания и опит с новодошли в индустрията, помагайки им да развият своите умения.  Освен магистърски степен в областта на информационната сигурност, Боряна притежава множество международно признати сертификати включително CISM, CCISO  и CISSP.

Снежана Илиева ръководи практиката за изкуствен интелект на PwC за Южна и Източна Европа и има над 10-годишен опит в разработването и внедряването на AI решения. Тя е експерт в приложното машинно обучение, обработката на естествен език и симулацията, и комбинира тези умения с традиционни методи за стратегически и финансов анализ за решаване на проблеми на клиентите. Снежана е ръководила проекти за анализ на изпълнението и риска, носители на награди, в разнообразие от сектори, включително застраховане, търговия на дребно, телекомуникации и управление на активи.

През 2020 г. тя беше удостоена с наградата TechWomen100, която признава и отбелязва изключителните постижения на топ 100 жени в областта на технологиите във Великобритания.

Даниела Василева през последните 10 години е част от екипа на BULATSA (Bulgarian Air Traffic Services Authority). Началник отдел „Информационна сигурност“ и длъжностно лице по защита на данните. Основните проекти по които е работила са сертифициране на BULATSA по ISO27001 и създаванена Security Operation Center. Завършила е техническия университет – специалност „Автоматика и информатика“, има докторска степен по роботика. Специализирала е и е работила в Япония в областта на управлението на роботи, занимавала се e с програмиране и математически модели.

Майор Дарина Христозова – военен пилот от Военновъздушните сили.

Авиацията е част от нейното семейство и от дете е повлияна от идеологията и от каузата. Завършвайки в Долна Митрополия, започва работа в Авиобаза “Крумово”, като пилот на хеликоптер – по това време жените са били допускани само до вертолетната авиация. След което завършва програма в САЩ по летателно обучение на самолет, връщайки се в България се присъединява към 16-та Транспортна Авиобаза “Враждебна”. Завърша магистърска степен по военно дело. В момента лети на самолет “Спартан”. В ежедневието си изпълнява летателни задачи по:

– осигуряване на транспорт на военнослужещи на и извън територията на България;

– медицински транспорт на лица в тежко здравословно състояние, както и транспорт на медицински екипи и/или органи за трансплантация;

– десантиране на парашутисти;

– участие в различни национални и международни учения с цел подготовка за изпълнение на задачи и мисии във враждебна среда;

– заедно с колегите си от 16-та Aвиобаза носи 24 часово Дежурство за аварийно-спасително осигуряване (готовност за изпълнение на широк спектър от задачи, заповядани от военното и гражданското ръководство на Р. България).

Елена Маринова е съосновател, президент и председател на управителния съвет на Мусала Софт, в момента част от Киншифт, където тя е член на консултативния съвет. Тя е лидер в развитието и високите постижения в бизнеса, иновациите и STEM образованието. Елена е участвала в бордовете на компании, ИТ асоциации и неправителствени организации. Като обществена личност, Елена говори и пише за лидерство, технологични тенденции, иновации, разнообразие/diversity, корпоративна култура, образование. Тя е съосновател на Европейската младежка олимпиада по информатика (2017) и на Международната олимпиада по изкуствен интелект (2024).

Полковник Невяна Митева е пример за успешна жена-лидер. Тя постъпва в Българската армия през 1989 г., заради постиженията си в плуването на XXIV Олимпийски игри в Сеул, Южна Корея през 1988 г.

Служила е като офицер по връзки с обществеността в Корпус „Противовъздушна отбрана” от състава на Военновъздушните сили, а също и като офицер по човешки ресурси в Щаба на Военновъздушните сили.

Дипломира се през 2005 г. като първата жена-офицер в специалността „Военновъздушни сили”. Oтговаряла е за международните контакти в кабинета на началника на Генералния щаб на Българската армия.

Към момента отговаря за изпълнението на националните и международни политики, свързани с прилагането на международния дневен ред „Жени, мир и сигурност” (WPS), равнопоставеността на жените и мъжете и човешката сигурност.

Полковник Невяна Митева е:

– учредител и председател на Сдружението на жените военнослужещи (СЖВ) до 2019 г. Един от проектите им се нарича „Жените лидери в сигурността и отбраната”. Проектът е включен в инициативата на НАТО за интелигентна отбрана;

– председател на Комитета на НАТО по равнопоставеността (NCGP) в периода 2015-2017 г.

– координатор и един от авторите на Бялата книга и пътната карта на проекта, което доведе до успешната ѝ номинация за избран-председател на Комитета на НАТО по равнопоставеността в периода 2013-2015 г. и председател на Комитета за периода 2015-2017 г.

– първият български офицер оглавил структура на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО).

Даниела Соколова открива страстта си към процесите преди повече от 25 години. От тогава досега се занимава с управление на процеси, риск и съответствие. За нея това е занаят, който може да се практикува във всички професионални и житейски сфери. Работила е в аутсорсинг компания, в телеком, а преди 6 години се присъединява към семейството на Телелинк Бизнес Сървисис.

Вярва, че мотивацията може да дойде отвън само и единствено чрез вдъхновението, затова се старае да споделя опит и намира истинско удоволствие в това да преподава.

Обича да лети, да танцува и да пише. От 18 години поддържа личен блог, който превръща ежедневните емоции в приказки за облаци, рицари, принцеси и още нещо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.