Придворният печатар

Имало едно време една принцеса, която освен че била умна, разумна, прелестна и омайна, била и много мъдра. Тя знаела, че всяко царство-господарство има нужда не само от храна, вода и слънце, но и от добри новини, за да може цялата придворна гвардия от сладкари, билкари, смешници, мълчаливци, магистрати, ловци, чистачи и принцове и рицари от всякакъв род и порода, да бъдат щастливи, за да вършат работата си с радост и прецизност. Принцесата знаела, че в противен случай в Царството ще настъпи такава суматоха, че… че…. абе, голяма суматоха ще настъпи!

Затова, Принцесата, която не случайно била наричана от поданиците си Принцеса-Слънце, имала свой собствен главен придворен печатар, който работел само когато имало нужда от добри новини и по празници, защото тогава добрите новини някак сами извирали изпод печатарската му преса.

[Това, което никой в Царството не знаел е, че Придворният печатар бил от печатарския орден на Жълтопоклонниците, който преди време Принцесата спасила от капризната графиня CMYK (тогава оставили Y-то в името на графинята, за да не се усети, че са я преметнали 😉 ]

Днешният ден също бил празничен и въпреки, че навън всичко било тихо и бяло, в душата на всички греело слънце, защото придворният печатар и гвардията му от чираци заливали кралството с благи вести за настъпващия нов живот. И понеже всички те били от ордена на Жълтопоклонниците, всички благи вести днес греели в слънчево жълто 😊

8 Comments

  1. умна, разумна и мъдра не са ли синоними 😎

    „[Това, което никой в Царството не знаел е, че Придворният печатар бил от печатарския орден на Жълтопоклонниците, който преди време Принцесата спасила от капризната графиня CMYK (тогава оставили Y-то в името на графинята, за да не се усети, че са я преметнали 😉 ]“

    А тук нещо ритъмът се губи 😎

    И честит празник 😉

    • Явно Принцесата-Слънце ще трябва да изпраща Драконите от ЧАР да озаптяват критикарите.

  2. Пратете повече 😛

  3. Седим си и си мислим (това обикновено не завършва добре)… Забелязали ли сте, ваше Височество, че по цялото царство е особено тихо? На Нас тишината не ни пречи – така по-добре се чува собствения Ни глас. Но Ни гложди подозрението, че поданиците са започнали да чуват собствените си мисли. Все повече от тях придобиват озадачен, дори тревожен вид. И четат книги!?! А някои, моля ви се, започнаха да Задават Въпроси! На Нас това изобщо не Ни се нрави!!!
    Та затова исках да попитам премъдрата принцеса, има ли някакъв лек за това болестно състояние?

  4. Свиках придворните лекари и учени да поставят точна диагноза. След продължително мънкане под носа, ровене в дебели книги и бръчене на чела отсъдиха, че това е епидемия от “trans cerebrum congitamentum penetro”. Мен ако питат е засукан начин да кажат “преминаване на мисли през главата”, но НАИСТИНА не ми се учат чужди езици. С този латински няма с кого две думи да си обелиш.
    Е, какво ще кажат лекарите на Ваше Височество – има ли някакъв лек?!

    • Нейно Принцесешко Слънчевство ще последва примера Ви, Countess-о, и ще разпореди на КГБ да събере за съвещание Придворният билкар и Бялата-вещица-с-маламашката и ще им възложи:
      1. Да потвърдят диагнозата – защото, Countess-о, съгласете се, че тази диагноза звучи много вероятно невероятна
      2. Да преценят дали е нужно лечение изобщо – може би няма да е лошо някой освен Принцесата да започне да мисли (пу-пу) в това царство.
      3. После ще видим 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.