Задачка с пожар :)

Пред вас гори огън. Трябва да го загасите по най-бързия начин. Имате пред себе си две кофи с вода – една с топла и една със студена. Количеството вода е еднакво.

Коя вода /топлата или студената/ ще използвате за по-бързо гасене? Защо?

31 Comments

  1. ако трябва да го гася бързо – лисвам и двете кофи!
    а ако не може и двете – тая, дето е по-пълна, разбира се :оР

  2. Що за задача е това? Естествено, че бих загасил огъня с по-близката кофа… Не би трябвало да има особено значение дали е със студена или гореща вода. Ако все пак приемем, че всички останали условия са равни, мисля си най-логичното и просто нещо – студената вода би трябвало да е малко по-ефективна, тъй като ще се задържи по-дълго в течно състояние, докато се превърне в пара в следствие на топлообмена!

  3. Боримечка, всички останали условия са равни.

    Сигурен ли си в това за студената вода?

  4. Ами прекалено лесно ми се струва, ама така мисля… Трябва да се направи голям пожар и да установим опитно… Какво предлагаш да запалим 😉

  5. Студената вода.

    На теория парата измества кислорода и иззема от топлината, обаче тя е 1700 пъти по-обемна от водата. Т.е. ако се опиташ да гасиш огън с вода с температура 90 градуса, вероятно ще загасиш огъня, но рискуваш да се изгориш тежко.

  6. Студената.

    Според мен, студената вода ще отнеме повече от топлината на огъня, преди да се превърне в пара — а тя така или иначе ще се превърне в пара накрая и пак ще е ефективна за гасенето.

    Ако има уловка въпроса, някак още не съм я уловил… 🙂

  7. Зависи при какви условия в студената вода има повече кислород а в топлата по малко!!!!!

  8. Нужно ли е да използваме само едната кофа?

  9. Няма значение! Почти няма разлика в температурата на топлата и студената вода спрямо тази на огъня. Дори и да съществува разлика тя ще е минимална и няма да е от особено значение.
    Ако приемем, че водата отнема количество топлина – студената вода на теория ще отнеме повече, но на практика и двете ще отнемат достатъчно много, за да изгасят огъня и това няма да се отрази на времето.
    Ако приемем, че парата в някаква степен премахва кислорода – топлата вода ако не попадне върху горящия обект има по-голям шанс, но ако попадне върху горящия обект се превръща за приблизително същото време в пара.

    Така че температурата на водата не е от особено значение – важното е коя кофа е по-близко, по-удобна или евентуално няма да се опарим!

  10. Гасенето на огън с вода се основава на прекратяване на достъпа на кислород до мястото на горене, а не на това, че се отнема топлина. В този смисъл, при равни други условия, е все едно с коя кофа ще се почне.

    Даже и да беше на принципа на отнемане на топлина, тогава, колкото и да е топла водата, огънят няма да има време да я превърне в пара. Самият огън е въздух, а той на всичкото отгоре има нищожен топлинен капацитет в сравнение с водата.

  11. Всъщност отговорът на въпроса трябва да се търси в посока – достатъчна ли е една кофа, за да се изгаси огънят? Или са нужни две? Или повече от две? Или по-малко от една? Отговорът според мен е: достатъчно

  12. Боне Крайненеца

    @Стойчо: прав си, целта на гасенето с вода (и с каквото друго се сетите) е да се прекрати достъпа на кислород

  13. Без да чета другите отговори, ще се направя на хИнтелегентен и ще кажа:
    – И двете.

    – Защо?
    – Ми, щото “Колкото повече, толкова повече” е казал Мечо Пух (или както там му викат).

    Поздрави Ему

    П.П. Сега ще погледна и на другите огнеборци идеите и може да поспамя още :).

  14. Студена, за да се понижи температурата на все още незапалените части и да се локализира пожара.

    п.п. Ползвах джокер: обади се на съпруг 😉

  15. Истински се забавлявам с отговорите ви, честно!

    Напомням ви, че въпросът е “коя по-бързо ще угаси огъня – топлата или студената вода”, а не коя кофа е по-близо, по-удобна, по-пълна, колко ще се опаря, ефективно ли е …
    Всички други условия, за които се сетите, каквито и да се окажат те – са равни 🙂

    Отговорът – по-късно! 🙂

  16. И все пак задължително ли е да гасим САМО с едната кофа?

  17. И какъв е верния отговор? Вече се измъчвам след толкова много мнения… 🙂

  18. Интересна задачка… преди да посегна към водата, обаче ще се замисля какъв точно е пожара. Ако източника е електрически (забравила съм нещо на скара та например :)), ще се въздържа от водата, студена или топла!

  19. Отговор:
    Огън се гаси, като се спре притокът му на кислород. Водата съдържа кислород. Въздухът също.
    Когато пожарникарите поливат нещо горящо с вода, то не е за да го охладят, да не му е жега, а за да се изпари водата и да направи парна завеса, която да спре притока на кислород от околния въздух.
    Ако полееш нещо горящо със студена вода, водата ще се загрее, след малко време ще се превърне в пара и ще задуши огъня.
    Ако същото нещо полееш със същото количество, но топла вода, тя е по-близо като температура до парата, по-бързо ще се превърне в пара и по-бързо ще задуши огъня.

    За мен, верният отговор е ТОПЛАТА ВОДА. 🙂

    И за да не се впуснете в нови разсъждения по същия въпрос – пускам нова задачка – с още по-малко известни в нея 🙂

  20. Само да напомня, че кислородът във водата е свързан, та не става за горене;-) Кислородът във въздуха е подходящ за целта:-)

  21. Аз също не съм съгласен… Парата се вдига нагоре и на мястото на огъня се озовава още кислород от заобикалящата ни среда (освен ако не говорим за пожар в херметически затворено пространство, но една кофа не би променила нещата в този случай). Затова целта не е да получим пара по-скоро, а възможно най-късно, тъй като парата не е ефективна за спиране на притока на кислород (включвам и горните мнения). Затова, ако това е единствения ти аргумент, заставам твърдо зад кофата със студена вода и дори съм навит да проверим това с практически експеримент…

  22. Боримечка, охлаждането не гаси огъня, гаси го спирането на кислорода му. Парата ни трябва бързо, а не бавно. Даже не бързо, а веднага. Не говорим за херметизирано пространство, а за огън, който може да се угаси с кофа вода. Това все пак е задача, която вие безобразно раздухте 😉 Държа си на топлата вода 🙂 /пък/ Парата не се издига като стълб нагоре. Тя обгръща. Пробвай 🙂
    Докато ти правиш експеримент, аз ще звънна на истински пожарникар и ще го питам 🙂

  23. Май наистина е време да се обадиш на пожарникар – запазвам мнението си, че при равни други условия, е все едно с коя вода ще се гаси

  24. Не, Стойчо, не е все едно.
    Обадих се на братовчед ми и точно обмислях как да си призная, че на практика /в истинския живот ;)/ студената вода ще е по-бързата. Ама ето на, признах си. мрън 🙁 но да знаете – принцесешки огън се гаси с топла вода 🙂

  25. Ха-ха-ха 🙂

  26. Това с парата ми е интересно:)

    А замисляла ли си се какво е необходимо за да се отдели кислорода от водата? Енергия. В случая енергията е температура. Високотемпературните пожари не се гасят с вода, а с пяна.
    Например самолетите, които в сплавта си имат магнезий вдигат на 1200 градуса при горене. Там ако сипеш вода все едно разпалваш огъня:)

    Ще се допитам за парата с един пожарникар… баща ми. Но да си призная ми изглежда малко странно.

  27. Този въпрос ми се струва странен. Интуиктивно бих хванала студената вода, ама ако беше толкова просто, защо има въпрос?! Възможно ли е топлата вода да е правилния отговор за най-БЪРЗО гасене на пожара?! Ако се замисля кое точно гаси пожара, и знам че не е парата (иначе щяха да хвърлят пара по пожара, не вода), значи е нещо, някое простичко свойство на водата. Най-простичкото свойство на водата е да се изпарява, сиреч да се късат водородните връзки между молекулите. Аз като всеки средностатистически генетик, знам че водородните връзки, особено ако има много от тях, са доста трудни за късане и им трябва доста енергия, сиреч: огъня. Енергията, която поемат преди да се скъсат e много по-малко от енергията, която използват, за да се скъсат.
    Значи, за да изгася пожара по най-БЪРЗИЯ начин (ама все пак имах всичкото време на света да стигна до този резултат), трябва да ползвам топлата вода: температурата и е по-близко до температурата на изпаряване, следователно ще отнеме по-малко време да се изпари и пак ще поеме огромно количество енергия. Студената вода би свършила по-добра работа, но не по-БЪРЗО защото трябва да се нагрее повече и ще отнеме повече време. 😀
    Възможно ли е това да е правилния отговор?!!
    Все пак в истиска ситуация на пожар едва ли бих била притенциозна каква е температурата на водата в кофата.

  28. За да се разкъсат водородните връзки (каквото и да значи това :)), температурата трябва да е над 1000 ºC. И тогава се получава една приятна и гърмяща газова смес.

    Зашо не зададате въпроса какво представлява горенето, какви вещества участват в него и току-виж сме стигнали до верния отговор.

    Аз лично бих заложил на водата, освен ако не трябва да гася петролен кладенец.

  29. Аз не говоря за разкъсване на H-OH връзките в молекулата а за HOH|||HOH връзките между молекулите. Те се наричат “водородни връзки” (въпреки че не са истински връзки а са по скоро interactions), и точно те се късат на 100C, не 1000!!!
    Провери учебника по химия ако не вярваш.
    Пара се получава от вода като водородните връзки се скъсат и молекулите са свободни да си шарят из въздуха без да зависят една от друга. Водата е течност защото молекулите не са изцяло свободни и си влияят, а под 0C e и лед, защото водородните връзки стават истински връзки. Нищо не гърми като се скъсат водородни връзки!

  30. water28,
    и аз мисля, че отговорът е “топлата вода”, но ти далеч по-добре от мен се обосноваваш, аз нямам такива познания и се предадох бързо-бързо. така че – моля те, не им се давай 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.