Будителите

Днес е денят на народните будители – празник, лишен от смисъл за нашите деца. За огромна част от възрастните – също. За съжаление. И не, не обвинявам хелоуин за това, въпреки че би било лесно и удобно да подхвана песента на тези, дето обясняват, че хелоуин подменя ценностите ни. Подменя ги, защото ние го позволяваме.

Факт е, че на първи ноември честваме делото и саможертвата на отдавна мъртви хора, чиито имена и дела смътно си спомняме след като завършим училище. Факт е, при цялото ми уважение, че това се случва и с нашите деца заради нас, но не защото не искаме да ги помним и споменаваме, а защото те не са адекватен модел за учене и подражание в съвременни житейски ситуации.

За мен е важно децата ми да имат обща култура, да знаят какво честваме днес и да проявяват уважение, но е много по-важно да откриват своите извори за вдъхновение и подражание.

Аз празнувам денят на народните будители всяка година като определям своите лични будители – хора, които ме впечатляват и вдъхновяват с делата си толкова, че дори не се изкушавам да им подражавам. Не заради друго, а защото и да се опитвам, няма да постигна това, което са постигнали те. Аз не искам да постигам техните върхове, а своите. Затова правя нещо друго – използвам вдъхновението и възхитата си към тях, за своя лична мотивация да постигам неща, които не съм постигала преди и да опитвам неща, които не съм опитвала преди.

Използвам делата на тези живи реални хора, за да показвам на децата си как да останат будни – колко малко трябва, за да правиш добро чрез това, което умееш добре, как да бъдеш пример за подражание и да вдъхновяваш останалите, защото за мен истинските будители са тези, които чрез личен пример те карат да вървиш напред и да се променяш към по-добро…

Тази година, за мен безспорно будител #1 е Краси Георгиев, а в списъкът ми попадат последователни, устремени, постоянни, целенасочени хора като Весо Овчаров и Нико Калайджиев (www.flyingniko.com), както и талантливи хора като Боряна Стамболиева и доц. Гаров.

А теб, кой те е будил напоследък? Не ми казвай на мен – кажи на него 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.