бойковщини …

Много се колебах дали да не направя нова категория в блога, която да посветя на сегашния кмет на София, носеща гордо името “Бойковизми”, но след кратко колебание реших, че той не заслужава такава чест. А за какво точно съм яхнал метлата, може би ще разберете, след като видите тази снимка:

съобщение

Под претекст, че е нередовна, от 24 октомври тази година, автобусна линия 72 се разделя експериментално на две части. Тук е точното място да допълня, че тази линия е единствената нормална транспортна връзка на квартал “Редута” и някои други квартали около него, с останалата част от града. Под нормална разбирам, че е в рамките на 5 до 10 минути ходене пеша да се качиш на нея и да стигнеш или в центъра на града, или до хотел “Плиска”, откъдето има възможност за прекачване на автобусни и тролейбусни линии за “Младост” и други източни райони на София. Разделянето на линията е абсолютно идиотско и недообмислено — едната линия (72Б) свършва на Орлов мост, а другата започва от булевард “Фритьоф Нансен”. Сега си представете, някой, живеещ в района, обслужван от автобусна линия 72 и работещ в Медицинска академия как е пътувал досега и как трябва да пътува след разделянето на линия 72 на части. В първия случай са необходими два билета на стойност 1,40 лв. (за отиване и връщане) или карта за една линия (20 лв), докато във втория случай ще са необходими 4 билета (2,80 лв) или карта поне за две линии (34 лв). Освен че трябва да плаща почти двойно на това, което е плащал досега, този някой трябва по някакъв чудодеен начин да се телепортира от Орлов мост до “Фритьоф Нансен”, за да може да продължи пътуването си към работното си място. Разбира се, съществуват и други варианти за достигане до крайната цел, които обаче винаги включват използването на поне още едно допълнително превозно средство, което не облекчава обикновените хора при ползването на градския транспорт, както и не спомага за намаляване на трафика в центъра на София, който очевадно не е причинен от градския транспорт (бил той автобуси, тролейбуси, трамваи или метро).

Ето защо искам да ви предложа на следващите парламентарни избори (били те предсрочни или пък редовни) да не гласувате за лицето Бойко Борисов, както и за партията, на която той е формален лидер (независимо как се казва тя). За мен този човек се утвърждава като некомпетентен политик и администратор, който не може (или не иска) да се справи с проблемите на един град, та какво остава, ако застане начело на държавата. Защо точно него държа отговорен? Ами защото той е начело на общинската администрация и като такъв би трябвало да е отговорен за нейните действия. Ето затова.

Затова, ако вече имате черен списък за кого не бихте гласували, крайно време е да поставите лицето Бойко Борисов в него (ако вече не сте го направили). А ако нямате — крайно време е да създадете такъв и да го използвате по предназначение при настъпване на преизборно време.

13 Comments

 1. Това е най-голямата идиотщина, която съм чувала напоследък!
  Надявам се да се надигнат засегнатите от това решение.
  И доколкото разбрах, това е само началото на “рационализация” на транспорта в София.

 2. Я, виж ти — колко нестандартно-идиотски начин за справяне с трафика! 😉
  Ама ако е такъв претекста, бих предложила да се сцепне “експериментално” още една линя — 76! Може примерно 76А да тръгва от Младост 4 и да завърти около орлите, 76Б да поеме от Граф Игнатиев до НДК, а пък 76В да тръгва от кв. Гоце Делчев и да “обърне посоката на движение” при наказателния паркинг на пазара Иван Вазов, около тиквите.

  Все се чудя КОЛКО ли още му трябва на този град да колабира напълно… 🙁

 3. е много убедително, едва ли Бойко Борисов може да се занимава с маршрута на всяка линия в София, май отпреди не си харесваш Бойко и сега едната тъпа линия е достатъчна за генерални заключения изводи, че и препоръки. Мен пък изобщо не ме боли от къде минава 72, така че не виждам що да не гласувам за Бойко, след като всички дупки от нас до работата ми вече ги няма, ако трябва да влагам твоята логика, а за Редута едва ли Бойко е виновен че архитектурното изпълнение на този квартал е на тотални олигофрени

 4. Не че съм голям защитник на бат’ Бойко, но не мога да се сетя как свързваш едно сравнително рутинно действие на СКГТ с него? Да не би той да предлага промените в автобусните линии, или поне да ги одобрява? Или просто той е най-известната личност, на която можеш да си го изкараш?
  А това, че решението е идиотско – съгласен съм. Аз лично също пътувам със 72 (по-радко) и това “нововъведение” също не ме кефи.

 5. Ясно е, че не можеш да скриеш политическите си пристрастия. Първо, искам да ти напомня пак това, което казва Явор и второ – в Монпелие, където ходих това лято съществува съвсем същата практика на разделяне на линии на две. Търси истинските проблеми и ги търси на истинското място.

 6. @Явор
  Явно и тримата не четете внимателно, защото съвсем ясно съм написал защо държа Бойко Борисов отговорен. А иначе логиката не е трудна за описване:

  о Бойко Борисов, като кмет на София, е на върха на йерархията в общинската администрация;
  о общинският съвет е доминиран от членове на партията, на която той е лидер;
  о решението за разцепване на линията се взима от комисията по транспорт и комуникации в общината (imho), а не от компанията за градски транспорт.

  А сега ми кажи кой е човекът, който трябва да въведе ред в кочината, независимо дали я наричаме кметска администрация или общински съвет? И кой носи политическата отговорност за действията на тези структури? Аз или Бойко Борисов? И от кого да търся сметка за това (пак ще повторя) идиотско и недообмислено разцепване (а не разделяне) на тази автобусна линия?

  @Комитата
  Сега ако обясниш къде съм показал политически пристрастия, може да спечелиш една бира от мен на 13 декември. Ясно съм показал единствено отношението си към Бойко Борисов, което отношение е формирано в продължение на няколко години. Ако на това му казваш политическо пристрастие, така да бъде — пристрастен съм. Колкото до Монпелие, и там ли разцепват по такъв начин линиите — с максимално неудобство за пътниците? А и кого ругаят жителите на града в подобни случаи?

  А някаква подсказка за истинските проблеми и за тяхното място ще дадеш ли, като (май) по-възрастен? Защото ако е това, което ми минава през ума, не съм убеден, че си прав.

  @Voxy
  Когато имаш какво да кажеш, заповядай пак. Иначе на това, което си написал просто няма смисъл да му се обръща внимание.

 7. няма смисъл защото ти не го хващаш може би, след като за теб най-важното е линия 72, за мен пък са дупките които ги няма, сега разбра ли ме, ако не си и това няма голямо значение, защото толкова лесно раздразним и язвителен блогър скоро не бях срещал, ма за да съм в язвителния тон – едно въпросче – що още е толкова важен за теб градския транспорт, лузър смотан 😉 и ревеш като някоя пенсионерка, разделили ми линията уааааа

 8. тва по-горе си е мое дело, ма пусти форуми, хохохо

 9. Я, Voxy, ама ти си бил клоун, макар и не толкова умен 🙁

  Но по-добре бягай до кварталната библиотека, защото има много да наваксваш. И за домашно, прегледай какво пише тук и тук, извади приликите на лист хартия, който закачи на стената над монитора.

 10. да отбележа, че общината вслушвайки се в изразеното недоволство от промяната на ползвателите на услугата “линия 72” е решила че експеримента с 72А и 72Б е неуспешен и възстановява старото положение, сега какво правим с бате Бойко? да гласуваме или не за него 🙂

  NeeVeeTeeSeeAnn, “клоунадата” е умишлена и целенасочена, ама от къде толкова акъл да се досетиш

 11. Voxy, вече доказа че не си много умен клоун, така че няма нужда да се мъчиш повече в това отношение — признава ти се, макар че ставаш все по-злобен и нямащ какво да каже. Пак да ти повторя — ако има какво умно да кажеш — заповядай, иначе нямаш работа тук.

  Иначе браво на общината, но по-добре щеше да бъде, ако бяха мислили предварително.

 12. NeeAnn, тъй като държиш да си го отбелязваш всеки път може ли да те попитам по кое съдиш за това колко умен клоун съм :))), струва ми се че е по отношението и/или мнението ми към/за теб, което май е по-показателно за теб не за мене :))) ако от това си правиш изводите

 13. voxy&NeeAnn

  Момчета, излизате вече от рамките на това, което аз наричам “нормално общуване”, така че ако обичате ПРЕСТАНЕТЕ!

  Предлагам да се видите на 13.12 и да си премерите мускулите 🙂

  Заключвам статията!

Comments are closed