Пътят към… стомаха

Голяма съм глезла, признавам си! И да не си призная, по-малка глезла няма да стана … Обръщам внимание на дребните неща в живота по онзи романтичен начин, който прави обикновеното да изглежда необикновено, а „простото” – специално.

Това се отнася и за храната и храненето, като цяло. Обичам да хапвам навън, защото и глезлите също огладняват!

Обичам да посещавам заведения, в които обстановката и обслужването са такива, че започваш да вярваш, че „глезла” е титла.
Откриването, обаче, на такива местенца е трудно.

Аз си имам три критерия – храна, обстановка, обслужване.

Храната е най-маловажното нещо при избора. Ако заведението успее да удовлетвори изискванията ми по другите два критерия, то това почти дава гаранция, че ще има и какво да се хапне там, особено ако съм достатъчно гладна.  Да не говорим, че за глезлите е достатъчно в менюто да присъства десерт на име „Френска нуга”, за да им хареса храната като цяло 😉 

Обстановката е вторият по важност критерий, който влияе на избора на местенце. Обичам да е тихо, спокойно, топло (естествено!), с ненатрапчива музика… Мога да изброявам безкрайно.

Истината е, че за различен повод и различно настроение ми харесват различни заведения. Така, че обстановката е променлив параметър, който се влияе не само от повода и настроението ми, но и от компанията. Единственото от обстановката, което е важно и не се приема компромис с него, е чистотата. 

Обслужването е най-важният критерий, по който си избирам местенце. Защото, ако си достатъчно гладен и обслужването е приемливо, ще намериш какво да хапнеш и в най-тъпата квартална кръчма. Но, ако обслужването е лошо, и златна нуга да ми сервират – пак няма да стъпя повече там.

В обслужването включвам усмивките на персонала – от салонния управител до сервитьорите на другите маси (не да се усмихва на тях, а като мине покрай мен да гледа страшно и смразяващо), тяхното облекло и поведение, адекватност, степен на владеене на български език ;-), външен вид (много ясно!) и не на последно място – външният вид на масите и менютата на заведението.

Установила съм, че четенето на менюто е най-омразното ми нещо!

Предпочитам друг да поръчва вместо мен (споменах ли, че съм глезла?).

Обикновено, докато открия това, което би ми харесало, вече не съм гладна, а понякога дори съм успяла и да се подразня. Има менюта, зад които мога да се скрия цялата! Те са особено опасни, защото, ако случайно ги изпуснеш, правят такова течение, че има голяма вероятност да изплискаш супата на „колегата” на съседната маса.

Не обичам да чета менюта, защото никога не откривам това, което търся. 

Предпочитам да питам „личния” си сервитьор, но ако той е „зает” или не е в час с нещата – лошо – страда оценката по критерий „Обслужване”.

И всеки път се питам „Толкова ли е сложно да се направи едно меню лесно и бързо за възприемане?”. Оказа се, че май е сложно. Не отдавна, от  един сайт научих, че създаването на едно меню е цяла наука – със своите правила и формули за определяне на вярното място на „моята” храна, трикове за привличане на нови клиенти, за глезене на редовните… Това с глезенето ми хареса най-много ;). Да, наистина, изборът на местенце не е „проста работа”….

И ако е вярно това, което всички твърдят за мъжете – че „Пътят към сърцето на мъжа, минава през стомаха му” – то за мен, със сигурност важи точно обратното – Пътят към стомаха ми, минава през сърцето ми!

Все пак, да си „глезла” е титла, нали?

17 Comments

  1. Хареса ми начина, по който си го написала, LeeAnn.

    Мъжете не понасяме много-много капризните глезли, но представяйки си ситуацията мисля, че на всеки от нас му се иска да попадне в ситуацията да поръчва вместо теб в любимото ти заведение.

  2. @Seymour
    Благодаря

    аз също предполагах, че и мъжете правят разлика между глезла и лигла 😉
    а колкото до капризните…, и аз не ги понасям, нищо че съм жена 🙂

    Seymour, мислиш ли, че това: „Пътят към сърцето на мъжа, минава през стомаха му” , е вярно?

  3. Глезла такава!

  4. @NeeAnn
    ами… да, ама аз нали си признах… О:-)

  5. И аз вече не знам откъде минава пътят към мъжкото сърце…

    Секс, бира, купон, нежност, разбиране, подкрепа, мълчалива усмивка, топлина…оттам нейде.

  6. @Seymour

    … оттам нейде? Интересна последователност.

    Това първосигналната подредба на “указателите” по пътя към мъжкото сърце ли е или има умисъл в изброяването?

  7. @LeeAnn
    Умисъл, естествено. Как може(те) да си помислите нещо друго :о(

  8. Ники! Не питах теб, а Seymour…
    Умисъл значи? Хм…
    Какъв умисъл?

  9. @LeeAnn
    Как може да си сигурна, че аз не съм Seymour? IP адреса не винаги е достатъчен за удостоверяване и идентификация (попитай чичко google за ip spoofing) :o)

  10. @ Nick Angelow

    Обичаш да ме объркваш, нали?

    Не следя хората по ІР адресите им! Аз да съм някаква ІР полиция?!

    Аз съм си най-обикновена глезла, така че спирам да питам и подминавам всичко с мълчалива усмивка 🙂

  11. @LeeAnn
    И не само теб — изобщо обичам да обърквам хората около мен.

  12. “мълчалива усмивка”

  13. Pingback: LeeNeeAnn » Blog Archive » Бай Ганьо на семинар

  14. Подредбата на стъпките към мъжкото сърце ми дойде отвътре и не знам дали е показателно да са в тази последователност…

    Но май, май като тръгнем по пътя на мисълта къмто действието – това са стъпките…

    Повече мислим за секс, трябва ни бира, на купон се отпускаме и вече пийнали търсим нежност, като ни е трудно да се докажем като мъже – разбирането и подкрепата са важни (:))), мълчаливата и разбираща усмивка (да не се бърка с подигравателната такава) и накрая топло на сърцето ти остава…

    Та така

  15. Благодаря ти, Seymour
    Уточнението ти беше важно, необходимо и много полезно. Всъщност, май, по-добро оправдение за тази подредба досега не бях чувала 😉
    А, дали е показателна…? Ами-и-и ….. ДА! О:-) 😉

  16. Pingback: LeeNeeAnn » Blog Archive » Философия на пазаруването

  17. Pingback: LeeNeeAnn » Blog Archive » Българските кръчми

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.