Как станах блогър (продължение)

Това е последната засега част от трилогията “Как станах блогър”.

Парченце диня в сряда № 107

Как станах блогър (продължение)

Евгений Скляревский
03.05.2006

Сутринта записах
На своя секретар
Звуците на свързване

Юрий Нестеренко. Хайку

Минаха пет месеца от събитията, описани в «Как станах блогър (начало)» и «Как станах блогър (край)». С използването на думата «край» малко избързах, тъй като се оказа, че историята има продължение. Главното, което се случи, беше израстването ми като блогър и че повече не си задавам въпросите, описани в първите статии — как и за какво да пиша, колко често да пиша, да дублирам ли написаното в «Живите Списания» или във форумите? Но за сметка на това разбрах какво са cross-posting, технологията OpenID, термина stand-alone и още други умни думички. Посъзнателно съзрявах за следващата крачка, трупах критична маса за качественият «скок», към който ме доведоха две събития.

Първото — имах много “ядра” за създаване на дневници, но много исках да опитам популярният WordPress, който не не тръгваше на моят комп’тър — даваше някаква грешка. Тогава при мен дойде Игор aka ne0d1n с една купчина софтуер и след като установи, че моят «Денвър» използва много стари версии на Apache, PHP и MySQL, инсталира нов сървър, настрои базата от данни и всичко заработи. И колко приятно се оказа да разглеждаш различните теми за оформяне — в момента те са повече от 800. Веднага ми се прииска да пусна, настроя и пиша в такъв красив, изящен и удобен дневник.

Второто събитие — аз съм включен към мрежата през ADSL, тарифата е с ограничен трафик, като трафика към ресурси, разположени в моят доставчик не се заплаща. Самият доставчик също е заинтересуван от използването на ресурси, генериращи трафик и на моята молба за разполагане на дневника веднага отговори със съгласие, като неговите администратори бързо направиха всички настройки. И даже ми подариха домейна barbaris — мое старо име от форумите.

И още едно, трето събитие — усеща се своеобразен вихър, оформящ се в блогосферата. Най-старият блогър в UzNet, Азим aka iflake, в своя дневник е показал статистика относно дневниците, като цифрите са едни такива вълнуващи: «Блогосферата удвоява своя размер на всеки 6 месеца, като е пораснала за 3 години 60 пъти, нов дневник се създава всяка секунда» и така нататък. И аз виждам, че това не са абстрактни числа, наистина наоколо се роят, плодат, живеят, умират и отново се раждат многобройни дневници и блогове. И, което е най-приятно, има много действително интересни дневници.

И така, с помощта на ne0d1n и iflake, се появи дневникът barbaris.uz. Елате, погледнете, оценете. Толкова лек и изящен изглед, че сърцето не ми дава да сложа на брояча бутон 88х31, а трябваше да търся по-лек — 88х15, от LiveInternet. Настроено е кръстосаното публикуване в моето «Живо Списание», като при това може да се коментира и в дневника, и в списанието.

Пуснат е в действие и механизма за регистрация OpenID — например потребителите на «Живите Списания» е достатъчно само еднократно да потвърдят своето име, за да могат след това да коментират с него. И още са нагласени десетки удобни настройки, работата с дневника е приятна и комфортна. Най-важното, според мен, е че имам какво интересно за повечето читатели да кажа, тъй като се старая да бъда в течение на нещата, както и че има какво да се обсъжда, тъй като много често моето мнение не съвпада с общоприетото такова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.