Осми март – празник на жената (или на провинилия се мъж ;) )

Тези от вас, които ме познават, знаят, че не считам осми март за празник в смисъла, който му придават масово хората: „Международен ден на жената”. Това ми звучи повече като „Втори шанс за провинилия се”.

Сигурно ще ме обвините в липса на романтичност и емоционалност, но ще сгрешите. Всъщност, нагласата ми да не приемам този ден за празник е именно защото съм романтична и емоционална и ако не се чувствам достатъчно жена през годината, един ден не може да компенсира липсата. За щастие, не ми се налага да празнувам осми март 😉 .

И все пак, донякъде приемам този ден единствено и само (евентуално) като ден на майката – ден, в който децата казват „Благодаря ти, мамо, за твоя топъл скут, за майчиното рамо, за майчиния труд. Благодаря ти още за ясния ми ден, за грижите ти нощем, когато бдиш над мен. За нежната закрила, за кроткия ти глас, за всичко, майко мила, благодаря ти аз!”*

Преди няколко дни попаднах на статия на Пиеро, озаглавена „Да си женен…” Прочетох я и си помислих: „Ако повече мъже разсъждават така, на жените няма да им се налага да празнуват осми март”.

Пиеро се съгласи да я копирам за вас. Правя го с незначителни съкращения.

Приятно четене и честит празник, майки!


Да си женен…

Всеки има нощи, когато сънува кошмари и се буди рязко с леко подмокрен поглед и вижда една жена до себе си. Тази жена ще бъде там и когато усетиш полюцията, когато се събудиш с усмивка или просто се ставаш за работа. Целуни я…

Свикнал си простотиите ти да не се помнят много-много и не си даваш много зор да коригираш това. Е, на следващата Коледа ще има някой, който да се избъзика с теб. Някой който ще е с теб и следващата Коледа и помни „какво направи миналото лято”…

Хубавото на секса за една нощ е, че е набързо, за един път, без да искаш много-много, с презерватив (държиш мноооого) и на тъмно. Отвикни, защото другата седмица пак ще ти се прииска и ще трябва да се обърнеш към същия човек. Без презерватив и ще трябва да се доказваш.

Това, че ти слушаш Ронан Хардиман и Кланад, а тя Преслава и Ивана, не прави теб уникален и велик, а нея – не. Уважавай това, което уважава тя, защото когато Хардиман умре, тя ще е до теб.

Ти си имаш твое мнение, твой светоглед и смяташ, че това е Оста на света. Компромисът не е лоша дума, диалогът е хубаво упражнение, а навеждането на главата понякога не е символ на слабост.

Ти си Баща и умираш да покажеш колко много знаеш за Живота, Отношенията и Всичко Останало. Не, пич. Ти си родител и разклати млякото по-добре. Когато дъщеря ти или сина ти дойде при теб събота следобед, когато гледаш мач от „Анфийлд” с потна бира в ръка, зададе въпрос за нещо, което го интересува и ти…спреш звука и се обърнеш да отговориш, тогава си Баща. Сега изхвърли памперса, ако обичаш, че мирише.

Усещаш, че „Rehab” на Риана ти влиза по-надълбоко от нормалното? Това няма нищо общо с темата, но и на мен ми влияе адски силно. А и проверявам дали следиш какво пиша ….

Настроението ти сутрин е според агрегатното ти състояние – трезвен, пил, недоспил или недоспал, преучил или преГледал аниме снощи. И всичко се върти около това. Точно нищо не се върти около това. В 0630 като чуеш лекият напевен глас на дъщеря си, която си играе с чорапа или доловиш уханието на кафето, което ти се поднася с целувка, осъзнаваш, че Светът е Онова Нещо, което вече не се върни точно около Онова в горния абзац….

Усещаш, че мисълта ти тече на такива честоти, че няма как да бъде споделена? Усещаш, че чувствата ти са нещо объркани и не знаеш къде се намираш? Попитай! Бонус на това да си женен е, че винаги имаш Психолог/Приятел/Критик/Душеприказчик насреща си….


* Стихотворението е на Асен Босев.

18 Comments

  1. Много ми хареса! Благодаря, че го сподели, Дачи! 😀

    Споделям напълно и виждането ти за празника. И аз не съм му привърженичка. Не са цветята, нито поздравленията, нито глезенето за един ден това, което правят една жена щастлива и и дават самочувствието, че е обичана и желана.

  2. Защо сте против 8-ми март? И защо да е празник на майката? Това е ден на жената, не само на майката…

    Хм.

  3. Не съм против, който иска да си го празнува, лошо няма. Но мисля, че жените имат нужда от топлота, нежност, обич и уважение всеки ден. За тези, които ги имат, всеки ден е празник, а които ги нямат – един ден няма да ги направи щастливи.

  4. шапка му свалям на Пиеро!

  5. Именно, Мишел. Гери е обяснила добре вместо мен. 🙂

    deni4ero: Нали 🙂

  6. на 8 март се празнува и женската еманципация! Въобще не знам защо се говори за внимание, закрила и топлина от мъжа в този ден.. жените всъщност преди столетие са празнували именно отърсването си от мъжката “власт” ! 🙂
    Празнувайте Осми март!

  7. Чичи, ама аз и еманципацията не харесвам 🙂
    ето, виж 😉 тук: http://leeneeann.info/?p=39

  8. По въпроса за еманципацията ето и тук има какво да се прочете и да се размисли човек. 😉

  9. Аз пък ще дам и друг прочит: най-хубавият осмомартенски подарък за една жена е … да стане майка.

    п.п. Браво Пиеро!

  10. Хeеееееей! Момиченце!!! Не ни мъчи, я, казвай бързо!
    Вече можем ли да изревем едно дружно…

    ЧЕСТИТОООООО!!!

    😀 😀 😀 :-*

  11. о, да! Ревете колкото сила имате!!!

  12. ами честито. да е живо и здраво, а и родителите му покрай него.

    btw кой ще даде ТТ данните на новороденото? или да се обаждам в полицията?

  13. еличка ще ги даде, като й остане време 🙂

  14. Давам, давам 🙂
    На 15ти февруари се роди Мария (най-сладкото бебче на света 😉 ) 2990 кг, 51 см. Вече сме на малко повече от 20 дни, папкаме, ачкаме и много слушаме мама.

    Благодаря ви, че споделяте радостта ми! И ме извинете за закъснението, но първите дни у дома бяха като малко торнадо за мен.

  15. пу, грозна грозница. да ви е живо и здраво още веднъж.

    и няма да му се връзвате, да знаете.

  16. Страхотно! Еличка, да ви е жива и здрава, да я радвате, колкото тя вас! Още една принцеса, а?!? 😉

    @LeeAnn
    Хмммм, принцесите раждат ли си се принцеси? Или се трансформират по-късно, по някое време? 😛

  17. Еейй, баси, нещо в последно време се въртя по-малко из любимите си блогове и гледайте, как изпускам цели събития!

    elichka, честито!!! Много се радвам от “новината”!!! Да сте живи и здрави, а радостните мигове тепърва ще се трупат (е и малко безсъние, тук там 😉 ).

    А за празника, много жени разправят, че “не го празнуват”, но я пробвай да забравиш, да подариш цвете на този ден и целогодишните ти усилия отиват на кино (и филма даже е тъп).

    И честито на дамите, майките и техните дъщери, а да, и принцеси, на патерици!

    бръм, бръм, поздрави Ему

  18. Еее, Ему, те твойте патерици на пилони приличат вече!

    А за празника, много жени разправят, че “не го празнуват”, но я пробвай да забравиш, да подариш цвете на този ден и целогодишните ти усилия отиват на кино (и филма даже е тъп).

    Пак не си прав, човече! Аз не празнувам 8 март като ден на жената и който ме познава не ме поздравява и не ми подарява цветя. Вкъщи 8 март е абсолютно обикновен ден. Освен всички други причина, си имам и собствена, лична, за да не харесвам 8 март. Признавам го като ден на майката :), защото (докато) на децата им харесва.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.