ЧАНОВЕ България на 18 години!

Странно тече времето напоследък – уж дните минават бавно, заради многото задачки в тях, уж седмиците изглеждат безкрайни, а само мигнеш – и минал месец, обърнеш се – и минала цяла година.

И пак е Празник! Клуб по български народни танци “Чанове” e на 18 години!

И хем беше вчера, когато започнахме да танцуваме, хем са се изтърколили цели 18 години оттогава!

Хубавото е, че можеш да се обърнеш назад и да видиш откъде си тръгнал, а след това да се огледаш наоколо и да видиш какво имаш в момента. А то не е никак малко – стотици сърца, тупкащи на една и съща честота, като стотици малки трепкащи частички от един цял жив организъм (както добре го обрисува Коце).

А още по-хубавото е, че пред очите ти расте следващото талантливо поколение пазители на българското и не ти остава нищо друго, освен да се гордееш!

Танцът „Обречена на огъня“, чиито хореограф е Маги, си извоюва място на голяма сцена, като част от Годишният концерт на КАТЕДРА “ХОРЕОГРАФИЯ” на АМТИИ Пловдив. Мисля, че Магдалена Трендафилова е име, което трябва да запомните, защото, убедена съм, тепърва ще го чуваме!

Уж 18 години не са кой знае колко много, но заедно с радостта и гордостта, сякаш и малко носталгия си проправи път – от онази хубавата, която носи със себе си удовлетворяваща равносметка за пътя до тук, мотивация за пътя напред и вяра, че ще има кой да пази българското и след нас.

Празникът започна в 12.30 ч. пред НДК, Жълтата магия изпълни пространството и бързо зарази минаващите. Те пък спряха и потанцуваха с нас.

Вечерта, началото бе обявено за 20.00 ч., но още преди това, енергията в залата подсказваше, че празникът не е спирал.

Адреналинът и емоциите владееха залата, хората се прегръщаха, снимаха, танцуваха, пак се прегръщаха, танцуваха докато не се прегръщат, а докато не танцуват – се прегръщаха.

Сякаш батериите им работеха и се зареждаха само при контакт с друг екзалтиран Чан!

И така, на пълни обороти, до 02:00 ч. на следващата сутрин.

Разбира се, излишно е да казвам, че купонът беше традиционно необикновен: за 6 часа не повторихме хорò и още десетки останаха неизиграни. Може би това, че 18 години не сме спирали да учим хорà, ми помага да повярвам, че тези години наистина са минали!

А тортата, както винаги, беше разкошна.

 (Теодора Костова, Яна Рангелова, Весела Стефанова, Цветелина Ранджева, Стела Кирчева, Кирил Кирчев, Цветомир Младенов, Стефан Рачев, Ивайло Генов, Костадин Господинов, Магдалена Трендафилова, Милена Господинова, Стилиян Ранджев, Петър Милев)

Накрая, за разкош: танцът “Обречена на огъня”, хореограф: Магдалена Трендафилова, можете да видите ТУК

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.