Ден на мечтателите

Всяка година на този ден се сещам, че когато бях малка това бе Денят на космонавтите и този ден се отбелязваше специално от всички хора. Миналата година се роди идеята да обявим 12 април за „Ден на мечтателите”. Спазвам обещанието си и обявявам

12 април – „Ден на мечтателите”!

Това е денят, в който всеки от нас трябва да спре поне за един миг и да помечтае. Да се обърне назад и да си спомни кое през годините му е давало сили да продължава да се движи напред, да преследва и постига целите си. Да порови в мислите си и да си даде сметка, че единственото нещо, което винаги остава дълго, дори и след нас – това са мечтите ни! Някои от тях са се превърнали в осъзнати желания, после в амбиции, след това в конкретни цели и накрая – в реалност! 

Някои от мечтите си преследваме ние, някои от тях преследват нас.

А други… Други, най-съкровените, остават скрити в най-недостъпните и отдалечени кътчета на душата ни и кротко се спотайват там години наред, докато дойде времето за мечти. Тогава някои от тях се връщат сами, други се връщат с помощта на приятелите ни.

Днес е денят, в който всеки трябва да потършува из тайните кътчета на душата си и да открие онази мечта, която е останала скрита и несподелена. Да я извади на светло, да я поизтупа от прахоляка на времето и да я сподели – с тревата, с гората, с птиците, светлината, звуците и водата. Да я сподели с приятелите си! Да я сподели с познатите, които среща всеки ден, а също и с непознатите, които пресичат пътя му – с тези, които му се усмихват, и с тези, които му се мръщят; с тези, които му помагат и даже с тези, които му пречат.

И не ми казвайте, че това е твърде розово, твърде принцесешко или твърде облачно, защото обяснението не се приема. Във всеки от нас дреме по един романтик, един изследовател, един екстремист и един мечтател.

Събудете мечтателя в себе си поне на този ден! Излезте от къщи и погледнете първо в облаците, а после в краката си. Стъпете в няколко локви, помиришете тревата и сложете розовите очила!

Време е за мечти! 

И помнете:

Ако поне една минута на ден не си мечтал,
то този ден не си го живял!

4 Comments

  1. Стана ми хубаво, като прочетох това. Мерси, LeeAnn 😆

  2. аз го правя непрекъснато. Днес е събота, така че просто ще отида на пазар 🙂

  3. Аз много обичам да мечтая. Ако не ми е останало друго време през деня мечтая докато заспивам. И ела да ме видиш как никога не ми се налага да броя овце или да пия хапчета! 🙂 Чудех се аз, защо в събота ми беше едно такова празнично… а то е било защото съм имала повод за празнуване!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.