Покорителят на небесата

Трябва да призная, че бях доста резервирана, когато взех тази книга в ръце, първо, защото падането от 39 км със свръхзвукова скорост е всичко друго, но не и „полет”; второ, защото тогава така и не разбрах какъв е зора да се скача от там; трето, защото нещо ме кара по принцип да не харесвам и да избягвам прекалено нашумелите хора/места/явления/автори и т.н. (дори любопитството ми не помага); четвърто, защото очаквах Феликс Баумгартнер да ни обяснява колко е велик… (не, че не е 😉 )

Реших да й дам шанс, само защото ми е подарък за Коледа…

И все пак, в живота има моменти, в които си доволен, че очакванията ти са останали неоправдани и преживяването с тази книга бе един от тях!

Книгата се оказа изключително смислена и поучителна. Да, в нея на практика се разказва за пътя към върха, но не откъм лъскавата му, видимата на пръв поглед за публиката страна, а от другата – тъмната, трудната и трънливата.

Общо взето за самия полет има написани малко страници и то на финала. В книгата по-скоро се разказва за предисторията на полета и описва събитията от живота на Феликс Баумгартнер, направили възможно това постижение – от първия му скок с парашут до проблемите му със скафандъра. Нещо повече – книгата изключително силно набляга на фактори като подготовка, тренировка, сигурност, сигурност и сигурност – все неща, които изначално куцат на почти всички, които си падат по екстремни спортове.

В книгата се говори за принципи и правила, които съм чувала само от най-добрите пилоти-парапланеристи и в този смисъл вярвам, че това трябва да е първата книга, задължителна за прочитане, преди да посегнете към какъвто и да е екстремен спорт!

Успех, екстремисти! 🙂

2 Comments

  1. Благодаря 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.