Ниските облаци, част 2: Cumulus radiatus

В част 1 ви разказах как се формират кумулусите, как се казват различните им видове, както и начинът да ги разпознаете, класифицирани според формата и големината им.

Има обаче още един вид кумулуси, който съм си спестила и в описанието, и в облачната класификация. Това са облаци, които аз също видях за първи път на живо. Преди това само бях чела за тях и бях виждала картинки.

Става дума за cumulus radiatus (кумулус радиатус). Това са кумулуси като всички други, нищо особено, но вятърът си е проправил път между тях и ги е подредил в т.нар. облачна улица.

cumulus radiatus

Както при всички други облаци и при тези се изискват специфични метеорологични условия, за да се подредят точно по този начин. Част от условията: нагрята плоскост – голяма като море или поле, която да отдава топлина и не много силен вятър, за да не отвява облачетата, а само да ги строява в редичка като войници.

Какво е значението на всичко това за летенето? Огромно! Където има облачни улици от кумулуси, там има и термики, които ги хранят и можеш добре да си полетиш под тях – хващаш по улицата – и пълен напред, дори няма да се налага да въртиш термики, а просто минаваш от една в друга, все едно си ходиш по улицата.

Какво е значението на тази информация за обикновения облаконаблюдател? Нищожно! Тя служи само за ориентир къде да търсят небесни красоти впечатлените ви очи!

Ако ви се струва, че облаците са много близо до водата – да, така е. В този ден базата беше изключително ниска – 1000 – 1200 м. и имах чувството, че ако подскоча, ще ги пипна. Освен това във височина над 1500 м имаше нестабилност на въздушните маси и се виждаха всички видове облаци (за тях снимки по-късно).

Още кумулус радиатуси има тук.

3 Comments

  1. Много ясно описание и чудесни снимки за илюстрация! 😀
    Винаги много съм харесвала точно този тип облаци. На мен ми приличат на плавно носещи се корабни флотилии. Такава красота, перспектива и движение придават на снимките! А пък сега вече и знам как точно се казват! 😉

  2. Pingback: LeeNeeAnn » Blog Archive » Облачна класификация

  3. Pingback: LeeNeeAnn » Blog Archive » Какво ме прави щастлива?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.