Природа и власт …

Вчера, от 19:30 h трябваше да се проведе поредният протест срещу посегателствата срещу българската природа. Мястото на протеста беше кръговото движение около паметника на Васил Левски, като идеята на протеста беше да се пресичат непрекъснато пешеходните пътеки около него. И както винаги, мястото изглеждаше спокойно, та чак идилично, доколкото може да има такива места в този град.

place01.jpeg

Понеже имах работа за вършене около Сточна гара, която приключи малко след шест часа, реших да се разходя около мястото на събитието и да се запозная с обстановката. Лека-полека, бавно и без да бързам се качих по бившия булевард “Волгоград” и покрай музикалния театър “Стефан Македонски” стигнах до кръговото движение около паметника. И останах изненадан, че видях полицейски коли, заели позиция около него. Близо час и половина преди началото на самия протест. Какво ли щеше да бъде по време на самия протест? Вярно е, че никога досега на предишните протести не бях идвал толкова рано на мястото на събитието, така че има някакъв нищожен шанс това да е стандартна полицейска практика, а не предварителна подготовка за нещо коварно.

police03.jpeg

police04.jpeg

Лека-полека, убивайки оставащото време в скитане в района около университета и паметника, започнах да се убеждавам, че този протест няма да бъде от най-спокойните. Някъде малко след 19:00 на стратегическите места в началото и в края на всяка пешеходна пътека (както и на островчетата в средата им) бяха разположени полицаи — в групи поне от трима-четирима.

police05.jpeg

police06.jpeg

police07.jpeg

Нямам обяснение за причините за подобно поведение на полицията, освен ако това не е стандартна практика на действие в подобни ситуации. Ще се радвам, ако някой от прочелите това, има какво да допълни по темата.

И докато полицията се събираше по ъглите около пешеходните пътеки, на западната страна на паметника, в свободното място между университетската ботаническа градина и галерията за чуждестранно изкуство започнаха лека полека да се събират и участници в протеста, които като че ли не бързаха да дойдат навреме 🙂

people01.jpeg

people02.jpeg

people03.jpeg

people06.jpeg

people05.jpeg

people04.jpeg

На мястото на събитието, както винаги, присъстваха няколко репортерски екипа, между които и този на придобиващата печална слава бТВ, както и на TV7, които докато очакваха началото на протеста взимаха интервюта от (иска ми се да вярвам) случайно и нетенденциозно подбрани участници в него.

media02.jpeg

media03.jpeg

Някъде около 20-на минути след обявения час за начало, започна и самото пресичане на улиците по пешеходните пътеки. В самото пресичане нямаше нищо интересно — върви една група от хора с българското знаме, следвана на известно разстояние от други групи хора.

walking01.jpeg

walking02.jpeg

walking03.jpeg

walking04.jpeg

Така на няколко паса, докато на полицаите не им “писна” и не започнаха да спират хората, за да може да преминат задържаните автомобили. Понеже в коментар към публикация в блога на Ангел Грънчаров беше изказано твърдение, че на мястото е имало само един полицай от “Пътна полиция”, искам да допълня обяснението, което дадох там и със снимки. на които се вижда, че на всяка една пешеходна пътека (а там в района има три) има поне по един служител от същата тази полиция, който регулираше движението.

walking06.jpeg

police09.jpeg

police10.jpeg

И както винаги досега, лека-полека хората бяха спрени, изместени от платното и изолирани на двата тротоара на булевард “Левски” откъм южната страна на паметника.

action01.jpeg

walking05.jpeg

waiting01.jpeg

waiting02.jpeg

И някъде тук, в това очакване, припламна искрата, довела до арестуването и малтретирането (според очевидци) на момичетата от протеста. Понеже няма как сам човек да покрие целия периметър на събитието, нямам никаква представа как и защо се стигна до там, и затова ще се надявам някой в коментар да обясни каква е хронологията на събитията. А дотогава ще оставя самите снимки да говорят.

action02.jpeg

action03.jpeg

action04.jpeg

action05.jpeg

За разлика от предния път, този път полицаите не бяха толкова спокойни и адекватни. Както може да се прочете от други публикации в мрежата (1 и 2 примерно), те бяха под видимо напрежение, довело до някои не съвсем приятни (за тях естествено) словоизлияния.

За съжаление, този път протеста не се получи — нямаше осезателно спиране на движението на коли в кръговото движение, а и в един момент протеста заприлича на най-обикновен казионен митинг, което пак ме води до мисълта, че протестите в този вид са донякъде изчерпани и изпълнили своята роля за привличане на вниманието към проблема за незаконното строителство по морето и планините.

action07.jpeg

Сега, според мен, вече е настъпил момента, натискът да се насочи към съответните институции, които трябва да вземат отношение към това строителство — съответните министерства и прокуратурата, като се следи те да свършат съвестно работата, за която са “наети” от нас. В противен случай трябва да се искат и налагат оставки на съответните ресорни чиновници.

5 Comments

  1. Pingback: Arcane Lore

  2. Това, че полицията е там час и кусур преди “събитието” май е нормално. На пресичането на Руски паметник преди време, бях в района час и половина по-рано. Ченгета имаше по всички ъгли и по уличките.

    На този протест не бях. А и някак ми е по-гот и протестът срещу беззаконието да е законен.

    Поздрави Ему

  3. Ему, благодаря за уточнението.

    Сега разбирам защо престъпността се вихри в София (а отскоро и в други градове :))

  4. Хм, още много има да протестират природозащитниците. Тези дни ходих до Паничище. Булдозерите, багерите, камионите и асфалтиращите машини са повече от дърветата! И няма никакъв начин това да бъде спряно, уверен съм. Просто е удивително колко много пари са вложени и колко мащабно е замислено всичко. Никога, никога пътят на парите няма да бъде пресечен от светли идеи… Уви…

  5. едно пиле ;-)

    първо идеите трябва да се защитят законово .. ако не мине в съда + широка обществена подкрепа доникъде няма да стигнем.

    последния вариант и широко гражданско неподчинение, трошене на прозорци на парламента, блокиране на София /мразя да е блокирана :-)/ и прочее. саботаж на строителните обекти. повреждане на машините и прочее до невъзможност да свършат работа. Иначе няма да стане.

    лошото е, че няма кой да го организира, за 10 ноември имаше финансова изгода от същите кръгове дето строят сега 🙂 ако се тръгне по финансовата следа ще се стигне до виновника.

    лошото също, е че хората са на ключови постове във властта

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.