Очарованието на белия лист

 

Гледам белия лист и в съзнанието ми се прокрадва споменът за един остарял, но много популярен, виц за песимиста, оптимиста и чашата. Ако го перефразирам за белия лист, той вероятно би звучал така: „Гледайки един бял лист, песимистът би казал: „По-лошо от празен бял лист, може да бъде само празен черен лист”, а оптимистът вероятно би казал: „Няма нищо по-хубаво от празен бял лист и бистър и свободен ум, който да остави оптечатъка си върху него!”

 

За някого, вероятно, белият лист е вещ (дори „вещ” е силно казано), лишена от смисъл и съдържание, нищо ново, нищо неочаквано, нищо необикновено. И, вероятно, ще се окаже прав, … за себе си.

 

Белият лист е начало. Той е най-подходящото място да начертаеш пътя напред, да създадеш империя или просто да разкажеш за стремежите и мечтите си.

 

Всеки получава своя бял лист и само от него зависи дали той ще остане празен и обикновен /и песимистът ще се окаже прав/, или ще запечата раждането на нещо красиво, искрено, стремително, впечатляващо и грандиозно.

 

Всичко започва от белия лист…

 

Когато човек се ражда и душата му се вселява в него, той е един бял лист. И не името и ЕГН-то, написани на този лист, го правят човек! Добрината, обичта, чистотата и всеотдайността пишат по този лист и превръщат родилия се в човек! И нито слънцето, нито дъжда, нито дори времето, могат да заличат написаното!

Всичко започва от белия лист… А как свършва? Всеки решава за себе си!

8 Comments

  1. По думите на Хераклит не можеш да преминеш реката два пъти на едно и също място…Любимата ми философска мисъл. Неведнъж ме е напътствала..напомня ми дните, когато бях повече себе си..
    Тълкуванието на времето (към което се присъединявам безусловно):
    не можеш, защото реката не е същата..а и ти си се променил.
    Всичко тече, всичко се променя…и най-страшното, и същевременно най-справедливото, е, че просто няма връщане назад.
    И може би точно, защото е невъзможно, това е най-голямата мечта на човечеството – да върне лентата назад..в началото..на първия ред на празния бял лист..и ако може и малко по-назад..секунди преди Големия взрив..
    Това би обяснило защо всяка цивилизация се самоунищожава когато достигне своя връх. Твърде упорито търси пътя назад..и когато се окаже, че такъв няма, Вселената просто продължава нататък..а цивилизацията изчезва, защото не може да съществува в противоречие..ако ме разбирате..
    А дори и да не ме разбирате..Съгласете се, че хората най-силно искат да се върнат в миналото, било то, за да поправят грешка, било, за да се зарадват по-силно на нещо, или за да обичат някого повече. И най-вече, за да започнат на чисто..За съжаление, а и за наше добро, такъв филм няма. Никога не започваме начисто. Просто продължаваме нататък. Нещата никога не се оправят. Просто се променят. А ние все търсим очарованието на белия лист, непримирими…

  2. Наистина, Nimway, няма връщане назад! Само добрината, обичта, търпението, разбирателството и градивността водят напред по начин, който не предполага обръщане назад и копнеж по пропуснатото, загубеното и недовършеното…
    Това е част от очарованието на белия лист ….
    Това прави белият лист свещен и безкраен, по свой си идеалистичен начин!
    И не търсенето на път назад, води цивилизациите да самоунищожаване, а по-скоро пътят им напред.
    Белият лист е началото…
    А краят идва, когато лошотията, безразличието, безумието и деструктивността започнат да надделяват!
    Вселената се задъхва от тази отрицателна енергия и за да се избави от нея, за да задържи и малкото положителна енергия, която й е останала и й е нужна за новото начало, не й остава нищо друго, освен да обърне нова страница и да даде следващ шанс, на следващата цивилизация да започне от своя бял лист, с надеждата, че поне поуките са останали и този път, най-сетне, добрината ще надделее!

  3. Според мен ще му е нужна още по-сериозна подготовка и още-по солидна организация..Не е лесно да се отърсиш от опита и нагласата си и да погледнеш на света с други очи. Точно това имах предвид с думите ” Никога не започваме начисто. Просто продължаваме нататък. Нещата никога не се оправят. Просто се променят.”

  4. а аз като съм безразличен към някои неща какво? аз ли ще съм виновен за края на вселената или да?!

    а за да не изчезне една цивилизация, тя просто не трябва да достига своя връх на развитие — движението по спирала може да е добро решение понякога.

    ps. не обичам cookies и това си е.

  5. Не, NIck, няма да си виновен 🙂
    Всеки понякога е безразличен към някои неща, други не харесва, а трети – открито мрази…
    Мисля, че за Вселената не съществува опасност, докато харесваме и обичаме със сърцето си, а сме безразлични и мразим с ума си…

  6. Според будизма (признавам си, че го познавам повърхностно, но това няма значение в случая)… та, според будизма, мъдростта е в това да гледаш на всяка нова ситуация като дете. Като се отървеш от предразсъдъците и за момент отхвърлиш предишния си опит. Сякаш листа отново е бял.
    Така че, няма как да минеш 2 пъти реката, ако всеки път я поглеждаш сякаш виждаш река за пръв път.
    Колкото до самоунищожението… чувството за вина е това което най-лесно може да унищожи индивида. Всяка идея среща съпротива. Ако е стойностна – я преодолява, ако не – изчезва. Къде отива отритнатата идея? Сигурно знаете, не е тайна. Или се превъзмогва, или продължава да се върти в ума на нейния автор, като блед призрак… докато изпие всичките му сили и цялото му желание за творчество и съзидание, цялата му воля.
    Приветствам хората, които могат да превъзмогват загубите си.
    И… никой човек не може Сам да унищожи света. За това трябва сериозна подготовка и солидна организация.
    Приятен ви ден.

  7. Аз пък бих приветствала човека, който всеки път успява да види реката, сякаш му е за пръв път!

  8. Нещо от Жак Превер, превод Веселин Ханчев

    Искам три листа любов – бял – да те нахвърля по него,
    дори и с черни контури…
    черен – себе си да заключа с останали щрихи от бяло…
    сив – да запомня каквото ще има след тебе…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.