Този път за София …

Както можеше да се очаква от горчивия опит от миналата година (когато бяха затворени за ремонт едновременно шест основни булеварда в София) и тази година ремонтът на кръстовището на Орлов мост, разстрои движението в почти целия град. Освен големите задръствания по съседните булеварди, определени за поемане на трафика от него, той наложи и неочаквани пешеходни разходки по улиците на София, поради липсата на адекватен заместващ транспорт на променените линии. Например, единственият що-годе бърз начин да стигнете от хотел “Плиска” до “Орлов мост” или от “граф Игнатиев” до театър “София” беше да използвате собствените си крака. Имайки работа до една добре известна пекарна на улица “Иван Асен II” и след това до една фирма, намираща се около театър “София” ми се наложи да премина по един от посочените по-горе маршрути. Докато минавах през самото кръстовище, не видях да кипи усилна и хаотична дейност по него, но то, както и самият булевард “цар Освободител” изглеждаха вече подготвени за полагане на асфалтовата покривка.

орлов мост 1

орлов мост 2

Виждаха се само два-три камиона, на които се товареха последните остатъци от стария асфалт. Тази гледка вдъхва надежда, че срокът за завършване на ремонта (идеята е кръстовището да бъде пуснато в неделя, 10-ти август, сутринта) ще бъде спазен.

орлов мост 3

орлов мост 4

Неприятно впечатление единствено прави хаосът, настъпил в движението, който предизвиква и два въпроса към кмета и хората, около него:

  • Необходимо ли беше по същото време да се извършва и ремонт на улица “Иван Асен II”, която би могла да поеме част от трафика по “Цариградско шосе” и така да спомогне за намаляване на хаоса, причинен от спирането на движение по него?

иван асен II

  • Взети ли са мерки и ако не са взети, защо не са взети, за освобождаване на алтернативните маршрути за движение от паркиралите по тях (натъртвам — от двете страни на улиците) автомобили? Конкретно визирам улица “Оборище”, която в частта си от булевард “Евлоги Георгиев” до булевард “Васил Левски” е свита от три само до една лента за движение (как горе-долу изглежда улицата, макар и не вчера, може да се види ето там). Между другото, проблемът с паркиращите автомобили по улица “Оборище” е перманентен и не знам кога ще предизвика инцидент, подобен на този, случил се в тунела на подлеза под НДК.

И накрая, както можеше да се очаква, на същото място попаднах на една леко комична ситуация, накарала ме да се усмихна на неизчерпаемия чиновнически гении.

орлов мост 5

Това, което се вижда на снимката е източната част от кръстовището на “Орлов мост” и съответно платното, което се вижда, е предназначено за движение на автомобили, следващи посока на движение от юг на север. Както може да се забележи, това кръстовище е затворено с прегради, на които има поставен знак В2 — “Забранено е влизането на пътни превозни средства в двете посоки”. Но точно на това кръстовище няма как, ако се спазват правилата за движенние по пътищата, да се навлезе в него. Единственият начин да минете през това кръстовище е идвайки направо по булевард “Евлоги Георгиев”в посока улица “Оборище” или правейки десен завой от “Цариградско шосе” пак в посока улица “Оборище”, който начин прави слагането на тези знаци, а и на самите прегради абсолютно излишен. И както е тръгнало, може да станем известни по света с това, че сме най-забранителната нация в света (като се сетя доскоро колко дейности подлежаха на лицензиране :() поради престараването и липсата на мисловна дейност в някой от кметските чиновници.

12 Comments

  1. Миналата година се оказах нищо неподозираща жертва на ремонта на бул. Мадрид. Тази година, за щастие, съм леко встрани от ремонта, но съм искрено потресена от тази гледка: http://slavy.cc/?p=265

  2. Днес сутринта нямаше май чак такива драстични задръствания. А пък на връщане от работа нямам идея как е било, защото вече бях впечатлена от кадрите ти, та реших и аз да се разходя, да подишам горещ, изчоплен асфалт и да видя как върви работата 😉

    Към 18:30 мургави работници лежерно си стържеха само в едната лента на Цариградско, а другата беше превърната в чудесна пешеходна зона, с пъплещи по стръмното запотени хора. Не мога все още да повярвам, че кръстовището ще е готово до неделя, но пък … дано! Обичам изненадите! 😀

  3. Аз пък като си тръгнах от работа и излезнах на “Мадрид”, изпаднах в шок. Знаете ли, че цялото /или почти цялото/ движение от Цариградско минава от там?! Всякакви автобуси, коли с изнервени шофьори, маршрутките прелитат като трета колона и не можеш да ги видиш, камо ли да ги спреш, такситата пълни, хората блеят – като филм на ужасите.

    И понеже не обичам таксиджии, пак на мен се падна бакшиш-камикадзе, който откровено минаваше на червено като последна кола и изобщо не му пукаше. Мълчи като сериен убиец, няма радио, не поглежда встрани, вкл. огледалата… На средата на пътя даде мигач, качи се на един тротоар и преди да успея да продумам, изломоти “Свърши ми бензина, то знае ли човек в тия задръствания…” Еее, ле-ле, аха и да се развикам и той допълни – “Само да сипя от тубата”… Сипа и продължихме… Естествено апарата си цъкаше. Не съм за 30-те с`тинки, ама не съм идиот! Е, не обичам такситата. Щото все някакви такива неприемливи типове ми се падат. Ама, що все на мене, а?!

  4. LeeAnn, бъди благодарна, че са типове ;).

    А по темата – за щастие, за сега този ремонт ми е в страни от пътя. Но пък друг ремонт, който сега тече и го “рекламират” от България до Костенски Водопад (Гери знае къде е :)), май е от другата страна на България. Със сигурност сутринта коли завиваха от Костенски Водопад в посока България, а и табели и ограждения нямаше. Задръстване също. Имаше една табела “задънена улица в дясно”, но както казах, колите си завиваха и не се връщаха.

    Поздрави Ему

    П.П. LeeAnn, взех си джаджата :).

  5. Ахъм, Тодор Каблешков (ако за него става дума ;)) отдавна плаче, та се къса за ремонт! Преминаването по тая улица си е изпитание и в сухо време, а пък като завали, изобщо не знаеш на колко сантиметра е дъното на локвата 🙁
    Ще трябва да се огледам за табелите, тази сутрин изобщо не съм се заглеждала в югозападна посока от спирката 😛

  6. “Тодор Каблешков” не само ще бъде ремонтиран, но общината има планове и да го разшири. Само не си спомням добре за две или три ленти във всяка посока се говореше. Което пък означава един малък ад за живеещите около него (imho).

  7. Ему, таксиджийКИте са твоя запазена област. Хич и не смея да се навирам там!

    Честито за джаджата – да си я разцъкваш със здраве 😉

    П.П. Махам се от София, като свършат ремонтите ми кажете, може и да се върна 😉

  8. Ами … в понеделник ще са свършили 😉
    Да не забравиш да се върнеш 😛

  9. Движението по Каблешков било затворено, но за сега само в посока от България към Костенски Водопад. Планът е за 3 платна в посока. А големият план е, да се свърже Каблешков със Сребърна, покрай зоологическата градина и оттам към Студентски град, Младост и околностите.

    @NeeAnn, за ада си прав, за съжаление. Шумът ще се увеличи с пъти, ароматът също ще се “подобри”, трафикът през квартала ни също. Но пък сега за да стигнеш от Емил Марков (по ново му Гоце Делчев) до Младост, които на картата са на един пръст разстояние, трябва да слезеш почти до центъра или да минеш покрай зоопарка, а там положението е трагично.

    Поздрави Ему

  10. @Ему
    а рейс 111 много далеч ли минава от там? вярно, че едно време не беше от най-редовните, но до пускането на метрото май той беше най-бързата връзка между ‘младост’ и ‘люлин’.

    btw, тя и “сребърна” май плаче за разширение, но лошото е, че то ще бъде за сметка на южния парк 🙁

  11. Pingback: LeeNeeAnn » Blog Archive » За ремонтите и хаоса

  12. 111 минава по околовръстното, а то е на около километър от Каблешков, съответно и от нас. Освен това, не се и сещам, къде трябва да има спирка в околността (не съм много запознат). Идеята ми беше за движение с кола. С рейс си е направо минаване през центъра (НДК).

    А за Сребърна и сега си държи що годе на натоварването. При нея проблемите са светофара на Луи Айер, който разкатава фамилията и на бул. Гоце Делчев и разбира се, Хладилника, където и 7 платна да са, ще е ужас. Но ако тръгне да се разширява и разбира се, ако управниците не се оакат пак, може да се разшири и от към другата страна, като се жертват няколко сервиза (временни постройки) и една бензиностанция. Всъщност преди дъгата има и рекичка, която пречи, но захапването на парка там може да е минимално или да се направи реката за разделител или пък да се “хване” и да се мръдне леко в дясно или направо през парка (това не мисля, че ще е проблем за парка).

    Абе стига да има желание да се пази, има на къде да се разшири.

    Поздрави Ему

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.