Жълти стотинки

Днес, по време на проведената протестна акция срещу забавянето на приемането на екомрежата “Натура 2000” бяха събрани и предадени на представители на изпълнителната власт няколко килограма жълти стотинки като помощ към правителството за изплащане на евентуалните (макар, че по-скоро това са сигурни) глоби за забавянето.

Мястото на събитието е същото, както и при предишните протестни акции (вече 19 на брой) — пред централния вход на Министерския съвет.

strandzha119.jpg

Малко преди обявения час за начало на акцията, мястото беше почти празно — имаше само един телевизионен екип (предполагам, че е бил на бТВ, съдейки по паркираната наблизо служебна кола), както и още двама полицаи, усамотили се до разположената в близост телефонна будка.

strandzha120.jpeg

Лека полека на мястото започнаха да се събират както участници в протеста, така и негови наблюдатели.

strandzha121.jpeg

10-на минути след началото на протеста, пред входа на подлеза, разположен пред бившия партиен дом се образува една доста разнородна група — в нея имаше както полицаи, така и цивилни граждани. И всички те бяха заобиколени от фото- и телевизионни репортери. Оказа се, че организаторите на протеста са били спрени от полицията с разни несъстоятелни (няма да казваме смешни, макар че на някои може да се сторят точно такива) аргументи. Подробности за тях може да прочетете при Ясен.

strandzha123a.jpeg

strandzha123.jpeg

Докато полицаите изслушваха аргументите на организаторите, че това всъщност не е протест, а предаване на помощ от граждани към тяхното правителство, една напориста репортерка на телевизия MSAT се възползва от ситуацията и спретна нещо като “интервю”.

strandzha124.jpeg

strandzha125.jpeg

Малко по малко, полицаите бяха убедени и се съгласиха да допуснат предаването на помощта. И всички се насочиха към предварително обявеното място на събитието.

strandzha127.jpeg

След показване на нагледните материали, поясняващи какво става, започна и самото предаване на събраните жълти стотинки.

strandzha128.jpeg

strandzha129.jpeg

Малко след неговото начало, последва и истински дъжд, но не от водни капки, а от жълти монети.

strandzha130.jpeg

strandzha131.jpeg

strandzha132.jpeg

strandzha135.jpeg

Този дъжд беше последван и от други желаещи да подпомогнат правителството в тяхната задача за събиране на бъдещата глоба.

strandzha134.jpeg

strandzha136.jpeg

strandzha137.jpeg

strandzha139.jpeg

strandzha140.jpeg

strandzha141.jpeg

В настъпилата суматоха, ентусиазиран гражданин, поради липса на жълти стотинки в момента, реши да подкрепи правителството с цял един долар.

strandzha138.jpeg

А така изглеждахме сеирджиите — нетърпеливи и понякога повече от нахални да хванем всичко случващо се на момента.

strandzha142.jpeg

А този дядо, освен с репликата към полицаите, че според нашата конституция всеки има право свободно да изразява мнението си, ни изненада накрая и с рецитация на стихотворение, която беше бурно аплодирана от всички присъстващи там.

strandzha143.jpeg

6 Comments

  1. Чудесен фото-репортаж! Много ефектен “златен дъжд” си хванал! 🙂

    Въпреки твърдението в сайта на МОСВ, че Министър Чакъров ще внесе на оперативното заседание на МС на 26 юли, информация за процеса на изграждане на НАТУРА 2000, оказа се, че заради ангажименти на премиера този доклад се е отложил (за кога ли?!) 🙁

    http://dnevnik.bg/show/?storyid=362970

  2. Pingback: Arcane Lore

  3. Да, много хубав репортаж — поздрави! 🙂 Човек направо усеща атмосферата и че е бил там 🙂 Уловил си много по-добър, по-представителен по репортажному поглед от мен. Аз снимах някак по-нехайно и лежерно, без да мисля. Харесва ми че има блог-репотражи и че са различни, със своя визия за снимките дори 😉

  4. Благодаря и на двама ви.

  5. Pingback: С'тинки за натурата | Arcane Lore

  6. Pingback: С’тинки за натурата | Arcane lore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.