Крилати фрази, готови да отлетят

Да, и крилати фрази обичам да си събирам в главата – ей така, за себе си. Някои от тях пасват на най-разнообразни битово-екзистенциални ситуации ;), други стават за мото, трети могат да послужат дори за формиране на житейски принцип. В същото време клишетата ме дразнят, особено някои, които не се вписват във времето и действителностто ни, но се повтарят без (у)мисъл. Някои пък ме разсмиват. Други открито си плачат за опровергаване.

Известна фраза на Остап Бендер, която научих скоро, но ме развесели бе “Ледът се пропуква, уважаеми господа съдебни заседатели, ледът се пропуква!” Само от уважение към събеседника си тогава се стърпях да не добавя: “Спокойно, полека, уважаеми господа съдебни заседатели, вода има за всички!”.

Другото е класика: нещо, изречено от Цезар: “Нещата винаги изглеждат по-страшни отдалеч”.

А, не! Тук вече не съм съгласна. Явно този младеж Цезар скоро не си е имал работа във фронт офиса на Столична община и не е виждал отблизо онази леля, дето ме посрещна мен там. С всяка крачка напред ми се искаше да направя две назад и колкото повече се приближавах, толкова по-страшно ставаше. Пристъпвах, останала без дъх и се питах какво ли би казал Цезар при вида на ангорската униформа на дамата – вероятно щеше да се засрами, да се почувства женствен и да помисли дълко и дълбоко над половата си ориентация. Всеки би го направил. Вече съм сигурна – такива жени са изобретили хомосексуализма.

Второ опровержение на същото Цезарово прозрение е летенето: Земята изглежда прекрасно от далеч – колкото по-далеч, толкова по-добре. Земята е страшна само от близо – колкото по-бързо – толкова по-близо, колкото по-близо – толкова по-страшно. Това може да го потвърди всеки летящ.

Ако и вие се сещате за опровергаващ пример – ще се радвам да го чуя.

5 Comments

  1. Ако гледаш земята само от далече кога ще видиш цветята, коралите или другите прекрасни дреболийки щъкащи по нея?

  2. @Ясен

    Да, в някакво отношение си прав, но не изцяло, защото аз не съм споменавала, че имам намерение да гледам земята САМО от далеч.

    Както отбелязах и в публикацията, твърдението: “Земята изглежда прекрасно от далеч – колкото по-далеч, толкова по-добре. Земята е страшна само от близо – колкото по-бързо – толкова по-близо, колкото по-близо – толкова по-страшно.” визира единствено и само летенето и от време на време кацането. 😉 🙂

    Но ти вече летя и всъщност много добре знаеш за какво говоря. 😉

    Хайде, Ясен, не бъди срамежлив, разкажи ни как беше горе! 🙂

  3. Нямам дар слово като теб. Ще разваля и своето и чуждите впечатления. 🙂

    П.П. Сетих се защо не ми хареса частта за тьотката в общината. Имаш неправилен подход към нея :). Разглеждаш я като част от цяло, а трябва да е изключение от това цяло. 🙂

  4. @Ясен
    Щом казваш… Може и да ми е грешен подхода, но ми се струва, че този, дето я е назначил там има повече грешки (и по-централни) от мен ;););)

  5. На мене лелята ми прозвуча, че е мощна като Съветския Съюз и колкото повече четях, толкова повече се отдалечавах от монитора …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.