За троловете, влечугите и блогърите …

Понеже в последните няколко дена част от българската блогосфера се вълнува основно от две-три неща, едно от които е статията на другаря Борислав Зюмбюлев, реших че е добра идея да публикувам част от превода на една статия, описваща историята на форумните тролове. И не мога да се освободя от усещането, че ако този другар си беше направил труда да потърси и прочете малко повече по темата, онази статия в онзи вестник нямаше да бъде написана. Поне не и в този вид.

И да, статията според мен е полезна и би помогнала да посрещнем бъдещите изяви на троловете с усмивка и най-вече с мълчание. И не се сърдете на преводача — той толкова си може.


DON’T FEED THE FORUM TROLLS

ФОРУМНИТЕ ТРОЛОВЕ – ПАРАЗИТИ В МРЕЖАТА

http://bugtraq.ru/library/underground/trolls.html

mindw0rk

Публикувано на 28 март 2007, 00:34 h

За много хора, форумите вече са постоянно място за общуване. Запознават се, решават наболели проблеми, споделят натрупан опит. И даже не подозират, че съвсем наблизо, скрили се в засада, стоят акули. Те се показват в самия разгар на беседата, хвърлят няколко точни фрази и дружелюбните места за среща изведнъж се превръщат в място за флейм и изясняване на отношенията. Тези акули не без гордост наричат себе си тролове и смятат, че нямат равни на полето на форумните битки.

Исторически корени

Словосъчетанието “форумен трол” се появява някъде в края на 80-те години, но самото явление е толкова старо, колкото и BBS и USENET. Смята се, че терминът е бил заимстван от риболова, където трол се нарича стръвта на кукичката. Тролинга по форумите много прилича на риболова. На наивните потребители се подхвърля провокационна публикация (примамка), на която те реагират емоционално и по този начин приличат на хваната риба в мрежата на флеймъра.

На 8-ми февруари 1990 г., някой си Mark Miller споменава термина „трол“ в своя публикация в USENET до потребителя Tad: „Ти просто не си способен да разбереш това, което всички тук ти обясняват, на теб изобщо е безполезно да ти се обяснява каквото и да е. Но най-тъжното е това, че ти си абсолютно убеден в собствената си правота. Ти просто си нагледен пример за грешка на природата и направи ни услуга – завърши своя път в хранителната верига. Умри, глупав, охранен трол“. Това е било най-ранното фиксирано използване на думата „трол“ по отношение на флеймърите.

В началото на 90-те години, в новинарската група alt.folklore.urban популярност добива израза “trolling for newbies”, който се отнасял за шегите на ветераните от USENET спрямо новаците, възприемащи твърде сериозно публикациите и темите.

Дълго време троленето се смятало за безобидно занимание на спорещите, игра на аргументи. Но във втората половина на 90-те се появи нова разновидност тролове, които имаха за цел целенасочено унищожаване на избрана конференция или новинарска група, което се постигаше с масивно заливане с безсмислени съобщения или публикации, не представляващи интерес за постоянните читатели. Обикновено, в момента, в който количеството на този спам превиши 75% от всички публикации, читателите се отписват и трафика във форума или групата започва да клони към нула. Примери за подобно действие могат да бъдат новинарските групи uk.local.birmingham и alt.astrology.metapsych, прекратили напълно своето съществуване заради атаки от форумни тролове.

Вероятно, един от най-активните тролове от средата и края на 90-те е потребителя с име Callidice, обитаващ най-големият политически форум Guardian Unlimited. С пускането на стотици провокационни теми, той успява собственоръчно да скара огромно количество абонати (на този форум) и да посее истинска параноя в общността – на хората им се струвало, че зад всяка тема стои той – Callidice. Разбира се, той нееднократно е бил гонен от там, както са били правени и опити да бъде открит в реалния живот, но флеймъра винаги успявал да остане анонимен и да намери начин да се върне. В края на краищата, заради възникналото недоверие и постоянните расистки спорове, разгарящи се с или без повод, сайтът беше затворен.

Задача на всеки трол е да превърне спокойната дискусия в яростен спор, в конфликт, в който да се намесят колкото е възможно повече участници, като първоначалната тема на дискусията бъде окончателно и безвъзвратно забравена. Мотивите за това могат да бъдат най-разнообразни. На някои просто им доставя удоволствие да поспорят и развлекат за сметка на някой друг себе си и останалата аудитория, други се опитват по този начин да попречат на дискусия върху неудобна тема, а има и хора, за които троленето е самоутвърждаване и борба на интелекти. Смята се, че с тролене се занимават само комплексирани деца, но всъщност това не е така. Понякога сред най-добрите тролове попадат възрастни, сериозни хора, заемащи солидни длъжности (професори в научни заведения, политици, телевизионери), предпочитащи да се разтоварват по този начин.

Тактика на троловете

Различните тролове действат различно. Някои могат само да отговарят на всички реплики с прости фрази, други обичат интелигентно и красиво да стъпчат опонента в калта. Но съществуват някои техники, които се използват от повечето опитни тролове. Ето някои от тях:

  1. А кой е тук тролът?
    Популярна тактика на форумните тролове е да обвинят своите опоненти, че именно те са тролове. Доколкото самото понятие „трол“ е субективно и няма ясни критерии, по които да бъде идентифициран, е много лесно просто да обвиниш човек, че всички негови изказвания и аргументи не са нищо друго, освен провокация, а самият той е флеймър-терорист, дошъл само да флуди. Неопитните потребители започват да се оправдават, но това е път, който обикновено води до никъде;

  2. Просто шега
    Ако спорът достигне своя апогей и срещу трола се опълчи целия форум, той може просто да обяви, че всичко казано от него е било шега и спорещите с него са били достатъчно глупави, за да го възприемат сериозно;

  3. Двама братя-акробати
    Достатъчно ефективен метод, особено във форумите и IRC е създаването на собствен двойник под друг псевдоним, с помощта на който може да оказваш поддръжка сам на себе си. Когато в спора между двама опоненти се появи трета страна, заемаща напълно страната на единия от участниците и осмиваща другата, това има достатъчно силен психологичен ефект. При това, двойникът изобщо може да не прилича на главния герой на трола, представяйки се за авторитетен и сериозен човек;

  4. Знаеш ли какво?
    Опитните флеймъри нерядко се позовават на известни факти или случки в потвърждение на техните думи. Например, някъде в канала #anti-gay, тролът започва своята провокация за това, че да бъдеш гей не е чак толкова лошо нещо и привежда като доказателство купчина известни личности, постигнали успех, независимо от своите сексуални аномалии.

  5. Успокой се, хлапе
    Много ефективна е тактиката, при която в началото тролът изкарва някои от читателите извън себе си (а за това е достатъчно да се осмеят разумни, логични аргументи) и след това, когато той се поддаде на емоциите си и премине към личността на трола, да се заложи на контраста. Да се говори спокойно, разумно, с умен вид и да се набляга на психичното (или емоционално) разстройство на опонента;

  6. Доказателства
    Опитните тролове много обичат да искат доказателства за всяко изречение по техен адрес. Каквото и да му кажете, в каквото и да изобличите, тролът ще поиска неопровержими доказателства, в противен случай това остават само празни думи. Трябва ли да споменаваме, че каквито и доказателства да бъдат представени, те ще бъдат осмяни, заедно с техните автори.

  7. Мълчанието на агнетата
    Мълчанието е най-мощното оръжие на трола. По време на спор, опонента може да приведе блестящ аргумент, но умният трол просто ще го остави без коментар, коментирайки вместо това съвършено маловажни фрагменти. Но стига опонента да допусне грешка или да приведе слаб аргумент, тогава красноречието на трола блясва в пълната си красота.

Съществуват даже флеймърски съревнования, победителите от които се признават за най-способни спорещи. Да ги разгледате и ако искате да участвате можете на сайта www.flamechampsnetwork.com.

Най-добрият начин да се противопоставиш на трола е да не отговаряш на неговите публикации. В англоезичния свят много е разпространен следният израз “Don’t feed the forum trolls – Не хранете форумните тролове”. Нали храна за троловете са именно отговорите на възбудените потребители и колкото повече се разраства флейма, толкова по-сит става тролът. Разбира се, може да се включиш в спора и да се опиташ да „победиш“ провокатора, но трябва да се има предвид, че професионалните флеймъри имат много голям опит във воденето на спорове и че те просто не признават аргументите на опонента, колкото и убедителни да са те. А всички опити за доказване на грешките на трола завършват с вашето осмиване. Това е все едно да се опитате да победите рибата в конкурс за най-продължителен престой под вода – споровете и словесните престрелки за трола са също толкова естествена среда, както и водата за рибата. И обикновено, единственото, което може да получи човек, встъпил в подобна полемика, е раздразнение и развалено настроение.

Организации

Троловете са доста сплотено общество. Благодарение на утвърдилите се с времето методи и известни провокационни фрази, опитните флеймъри бързо познават своите братя по разум, когато те се намесят в някоя спокойна дискусия. И обединени, те могат да разпалят още по-бързо спора. Даже съществуват официални организации на троловете, членовете на които усърдно се трудят върху това да направят живота на потребителите на мрежата не съвсем спокоен. Ето списък на най-известните организации на троловете:

  • Penis Pump е най-активната група тролове, специализирана на IRC мрежите. Много често може да ги откриете на EFNet, в популярни канали като: #microsoft, #science, #math, #computers, #politics, #christian, #irchelp и така нататък. Насладили се на плодовете на своето присъствие, членовете на групировката оставят своя коронен лозунг PP4L (Penis Pump 4 Life) и си тръгват, оставяйки потребителите да разгарят флейма. Също така, Penis Pump е успяла да се прояви в популярната мрежа MySpace.com, атакувайки потребителски страници.

  • American Nihilist Underground Society е много стара организация, създадена още през 1987 г. В нея влизат активисти от различни нацистки, нихилистични и други екстремистки движения. С появата на Internet, членовете на ANUS с удоволствие се прехвърлиха да издигат своите лозунги във форумите и IRC каналите. Любими места на групировката са новинарските групи, посветени на heavy metal музиката, философията и религията, където троловете обичат не толкова да провокират, колкото да шокират хората със своите изказвания. Организацията се ненавижда от много фенсайтове и привърженици на heavy metal музиката за това, че постоянно оплюва техните кумири.

  • Gay Nigger Association of America е група деструктивни тролове, сеещи целенасочено хаос в мрежовите общности. Покрай флуда по форуми и блогове, момчетата се занимават с телефонни пранками и създаване на провокационни сайтове. За разлика от ANUS, GNAA не пропагандират фашизъм, расизъм или други екстремистки движения, а обратно – избират техните сайтове за любими обекти на атака. Първите публикации от тази организация са били забелязани на Slashdot през януари 2003 г. И от тогава GNAA се е превърнала в една от най-известните и активни тролващи групи в света, заради която десетки сайтове, блогове и IRC канали временно или напълно прекратяват своята дейност.

  • The World Internet Troll Union е млада организация на интернет тролове, атакуващи форуми, стаи за чат и сайтове 4fun. Все още не са успели да завоюват широка известност, но времето е пред тях.

  • Myg0t е команда, специализирала се на тролинг в игрите online. „Ние имаме свои методи за легални игри, които се състоят в това да прекараме с удоволствие една тиха вечер след тежък работен ден“. Тези методи, както може да се досетим, не са съвсем легални и предизвикват буйна негативна реакция сред обикновените геймъри. В тях влизат използването на различни хакове, чийтове, експлойти, флуд на игровите канали, даже инсталация на троянски коне на игровите сървъри. Организацията е създадена през 1998 година и от тогава е успяла много да нарасне. Интересна е приетата в нея процедура за приемане на нови членове – кандидатите трябва да изпратят в затворени форуми своя снимка със сладкиш в ръката, изпечен специално за Myg0t. Според слуховете, да станат официални членове се отдава само на 3% от подалите заявка.

  • Sacred Jihad against Slashdot е организация, чиято цел е борбата против лошите модератори и редактори в Slashdot, и разобличаването на техните неправомерни действия и наказания. Това се постига чрез създаване на провокационни публикации в коментарите към статиите в Slashdot и събиране на компрометиращи материали за щатните сътрудници на сайта.

Съществуват още много други, по-дребни тролски организации. Някои от тях се обединяват за „по-плодотворна“ работа, някои обратно – са в конфликт помежду си. Например между GNAA и Myg0t отдавна се води война. Всичко започва с това, че GNAA създава собствена страница във Wikipedia и осмива Myg0t, която до онзи момент още не беше направила своя страница. Между другото, текстът във Wikipedia както за GNAA, така и за Myg0t многократно е бил премахван или изопачаван, но членовете на организациите бързо възстановяваха оригиналният текст. Двете команди се съревновават за титлата „кой е по-известен“. Myg0t няколко пъти се появявала на страниците на големи списания ( Rolling Stone, PC Zone, PC Format), споменавана е по CNN и други източници, GNAA също не е лишена от вниманието на журналистите и веднага щом се появи публикация за някоя от тях, троловете с удоволствие замерят с връзки съперника си.

Следват “Правила на грамотния флеймър” според mindw0rk.

10 Comments

  1. Форумен трол – хубаво, ами вестникарски трол с какво се храни?

    + това как да разпознаеш, дали даден човек е форумен трол или е просто особено активен човек с мнение по всички въпроси?

    Сложна работа. Добре, че в блоговете не е често срещано явление.

  2. За вестникарски трол — не знам. Трябва да питаме някой журналист или вестникар. Сигурно ще има какво да ни разкаже.

    А за това как да разпознаеш форумния трол — следвай статията. Тролът има няколко типични черти, по които безгрешно се познава. И сигурно поне едно име ти е минало през главата вече 🙂

  3. Има една приказка: “Тарикатите на баламите вода носят”. Та така и с троловете.

  4. Мда, полезно четиво и връзки :). Даже се сещам къде да го приложа :).

  5. Ще има ли още продължения?

  6. предвижданията са за само още едно продължение.

  7. И аз благодаря – беше ми полезно да го прочета 🙂

  8. Pingback: По повод повода « Кутията за всичко

  9. Pingback: LeeNeeAnn » Blog Archive » Правилата на грамотния флеймър …

  10. Pingback: Малко за политиките към коментари в блоговете « Информационно общество

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.