Цветният град Барселона!

Така си го кръстих сама – цветният град!
Все още не ме е напуснало въодушевлението от престоя ми в Барселона, затова, за да избегна приповдигнатия тон, ще опиша впечатленията си в почти телеграфен стил.

Това, което ме впечатли в Барселона:

1. В този град няма две еднакви сгради! Просто няма. Всички си приличат, подобни са, но еднакви няма! Наистина! Имам около 400 снимки в подкрепа на това твърдение! И всички сгради са цветни – във всякакви весели цветове! С орнаменти, без орнаменти, с фризове и без тях, с тераски или без, на кръгчета, квадратчета, …както ви хрумне. Това създава невероятно весело и приятно настроение! А доброто настроение на туристите, носи парички за Барселона и жителите му, а те оправят къщите и улиците, за да са в добро настроение туристите  и то да носи парички за Барселона и жителите му, …. май взех да се повтарям … 😉
Новите сгради и блокове, които строят, носят стила и краските на Барселона.
Виждала съм Париж, сниман от Айфеловата кула – представлява сиво петно. Барселона, сниман от горе /от „Саграда фамилия”/, представлява оранжево петно! Сякаш лъчите на залеза се отразяват в него!

2. Никой не паркира на забранено за паркиране място. Има много, и вероятно са удобни, подземни паркинги и гаражи. Големите булеварди са шест или седем. Останалите улици са по-малки, като има и такива за по една кола! Но задръствания няма. Никой не надува клаксон без причина! Винаги намират начин (тогава си ползват клаксоните) да направят път на полиция или линейка!
Беше ми интересно дали наистина спират като стъпиш на платното да пресечеш. Да! Наистина спират, ако си на пешеходна пътека и за тях не е зелено, естествено. Дори не е нужно да си стъпил на платното – достатъчно е да доближиш мястото за пресичане и те вече са спряли! Пешеходни пътеки и светофари има предостатъчно и много рядко има пешеходци, които да пресичат неправилно!

3. Има туристи – има и джебчии, или поне мен ме предупредиха, не веднъж, да си пазя чантата и парите. За щастие, не ги срещнах тези banditos!

4. Има кошчета за боклук, има хора, които цапат и хора, които непрекъснато чистят след тях. Камиончетата на барселонската „чистота” приличат на кофи за боклук и са много смешни! Плъзват като буболечки към 22.00 ч. и до 9.00 ч. са се изнесли от улиците.

5. Движение на МПС-та има непрестанно и безспирно, но шума е по-малко, отколкото в София!!! А колите, в никакъв случай, не са по-малко! Само на липсата на клаксони ли се дължи? Не знам! Може би на това, че карат по-нови коли от софиянци? Не можах да си отговоря на този въпрос.
Всички карат коли от приблизитебно еднакъв клас. Това изобилие на WV Touareg, Porsche Cayenne, WV Passat 2007, мерцедеси – от лъскави нагоре, което е обичайна гледка в София – там го няма!

6. И друго не можах да си обясня! Защо не се карат по опашки, не се бутат и пререждат? Никой на никого не пречи и никой никого не притеснява! Чакат те, докато се справиш или поискаш помощ. Ако си се заблял те викат, че ти е дошъл реда. Ако си се забутал на грешно място – пет човека ще се дръпнат или върнат, за да ти направят място, и нито ще роптаят, нито ще ти крещят!
Нали няма нужда да ви казвам, че това със заблейването и забутването на грешно място го пробвах лично… 😉

7. Всички газят тревата – а тя пак си е хубава!

8. Няма разместени и/или липсващи плочки по тротоарите. Ако има ремонт, то той е обозначен отлично! Няма дупки по улиците. Навсякъде асфалта изглежда като да е положен миналата седмица, за да не кажа „вчера”. Всички коли са чисти, а всъщност, автомивки не видях. Вероятно се намират в подземните гаражи. И понеже по улиците е чисто, нормална гледка е жена с токчета и костюм да отива на работа с моторче.

9. Магазините им за сувенири са типичните китайски магазинчета, които имаме и ние в България, т.е. същите боклучки има вътре – нищо ново.

10. Другите им магазини – хубави обувки, дрехи и бельо, на цени, които плащаме и в България, ако искаме качество. Дали в Барселона е по-качествено? Ще проверя следващият път, когато ще съм си предвидила пари като за пазаруване! 😉

Това е накратко! Като ми отлежи малко, ще ви разкажа още, ако ви е интересно! 🙂

31 Comments

  1. Е, още едно впечатление от цивилизования свят. Както забелязваш, всичко коренно се различава от действителността в родната ни България. Това ме натъжава… Много… И все пак, радвам се, че има места, където спокойно можеш да се порадваш на света около теб. Очаквам снимков материал и по-дълъг разказ! :-)) Дано не искам прекалено много :-/

  2. Не, Иване, не искаш прекалено много и ще получиш по-дълъг разказ, както и обещах, всъщност 😉
    Не написах дългия разказ още сега, защото трябваше да го постна по-скоро в тъжната категория “Реалността”, а някак си, хич не ми се слиза от облаците…. Но ще го направя – рано или късно… Да не говорим, че това, което наистина се отличава фрапантно от нашата действителност съм го спестила… Ще ви го разкажа, колкото и да е тъжно, но след някой и друг ден…
    А за снимките …. То, че ще има снимки е ясно, ама нали знаеш, че ще са аматьорски, а не като твоите – професионални ;-(

  3. Професионалните висят по стените на художествените галерии. Нашите са си по-хубави 🙂 Пускай! 😛

  4. Чудесно изглежда, както го разказваш! Спомени нещо за зеленината в града, там е топло, предполагам си се нагледала на палми и цветя?
    Как са като темперамент барселонците? Нали не са само кротки и търпеливи? 😉

  5. Ооо, не, в никакъв случай не са само кротки и търпеливи!!! /ама това е разказ за “на кафе”, като дойдеш в София, защото е някак си по-дамски разказ, ако мога така да се изразя…. 😉 /

    А за зеленината – какво да ти кажа – палми колкото си искаш. Откъснах си и си донесох кора от палма даже. Наистина са красиви – ще ги видите на снимка. Трябва ми малко време да ги прегледам и кача някъде. Ще трябва да изтормозя NeeAnn да ми помогне с качването, защото няма да се справя сама, а той е много зает.
    Ама, ако го помолите и вие, може и по-бързо да стане 😉

  6. Молим го 😉
    А на по бира за мъжко-дамски разговор във Варна?!

  7. Ммм, бира ли каза? И море? … и май имате числено превъзходство…. 😉
    Няма да ти се наложи много дълго да ме убеждаваш – кажи още 2 пъти “море” и може и да те изненадам… 😉

    А колкото до NeeAnn – аз вече го помолих и той работи по въпроса 😉

  8. Море! Море! Море-е-е-е-е-е!…
    Дано свършат работа 😉
    Очакваме ви 😀

  9. Да добавя – кафе на терасата на ресторант “Хоризонт” с изглед към морето и излитащи от моравата парапланеристи? Да? Така си и знаех. 😉

  10. За да сме съвсем точни, тези на моравата вероятно ще са мотопарапланеристи…

  11. Не, мотори нямат, само крило. Изглежда много интересно как се затичват по тревата и скачат точно където скатът пропада стръмно към морето. Но обикновено въздушното течение ги издига. Досега не съм видяла някой да се размаже долу на плажа. И после се реят точно като чайките. Ела и ще видиш. 🙂

  12. Ааа, да, права си – не им трябват перки с моторчета, щом има хълмче. И не скачат, а излитат… ммм да…. излитат и летят….

    И, между другото, стискайте ми палци, защото утре, ако времето позволява, и аз ще летя – казано с други думи – ще тичам да скоча от един стръмен скат….

  13. Стискам палци за успешно излитане, щастливо реене в небето и напълно успешно приземяване!

  14. Благодаря ти! Това очакване ме изморява!

  15. Pingback: LeeNeeAnn » Blog Archive » Бай Ганьо още броди из Европата

  16. Pingback: LeeNeeAnn » Blog Archive » Улиците на Барселона

  17. Това за Облачето е прекрсна приказка. Как мога да я прочета цялата събрана в един файл да речем?

  18. Боби, приказката я има на няколко части горе в “Страници”. А ако имаш малко търпение, скоро ще бъде готова и като книжка на хартия с приказни илюстрации 🙂

  19. виж ти виж ти, а кой ще я издава ако не е тайна? Защотооооо, :):):) мога ли да помогна?!?!?

  20. Боби!!! Май ще ме накарате да повярвам в чудеса!
    Пиша ти мейл. Този, който си оставил е валиден, нали?

  21. LeeAnn,
    честно казано не помня, кой точно е:майл посочих в предните няколко коментара, но който и да е бил е реален. Просто все още не съм запознат с правилата в подробности, за което моля за извинение! Не че отскоро съм в нета, но … :):):) поздрави!

  22. LeeAnn, вече ти отговорих на писмото. А сега пиша и давам този адрес, защото … :):) харесвам Джимейл! Супер сте!!!

  23. Ще пътувам индивидуално за Испания. Може ли да ми каже някой, как мога да посетя музея на Ноу Камп и какво друго заслужава вниманието ми?

    Много благодаря.

  24. Здравей Диана,
    честно казано, аз не съм ходила в музея на Ноу Камп и не мога да дам подробности.
    Според мен, специално в Барселона и околностите й, всичко си заслужава да се види. Ако проследиш долните линкове можеш да прочетеш за местата, които аз посетих.

    http://leeneeann.info/?p=391 – за Гауди
    http://leeneeann.info/?p=379 – паркове и музеи.

    Чувала съм, че на около 50-60 км от Барселона е планината Монсерат (тя се вижда от града), която също е често посещавана от туристи.

    Зависи от какво се впечатляваш. Мен ме впечатляват сградите и парковете на Гауди и ако нямам много време бих разгледала първо тях.

    Другият вариант е: като влезеш в Испания се спираш на първата будка “туристическа информация” и питаш.

    С какво ще пътуваш до там? Ако мога да ти бъда полезна с по-конкретна информация…

  25. LeeAnn, да помогна ли на Диана с този линк http://stojtscho.blogspot.com/2006/03/blog-post_20.html – това е моето пътуване до Барселона, като има и посещение на НоуКамп

  26. Разбира се! Благодаря ти!

  27. Много се радвам че ти е харесала! Аз съм catalana от около 3 години и “осиновена” испанка от около 15. Та за следващото пътуване – да се обадиш непременно!! 😉

  28. BaYa, с ОГРОМНО удоволствие, благодаря ти!
    Засега не се очертава такова :(, но…

  29. Здравейте , случайно попаднах на вашия блог и много ми харесаха Вашите пътеписи , бихме се радвали ако публикувате някой от свойте пътеписи в нашия сайт http://www.patuvai.com

    Поздрави, Ч.Делянов

  30. Здравейте, Чавдар,
    благодаря за поканата и за уважението да попитате за пътеписите.

    Ще се радвам да видя свои пътеписи на страниците на Пътувай.
    Лицензът на блога ни позволява Вие сам да изберете какво да публикувате. Трябва да посочите името на автора и да присъства връзка към блога ни. Лицензът не позволява преработка на статиите, така че ако прецените, че Ви е нужна компилация от няколко пътеписа – моля да я видя след като я направите и преди да я публикувате. 🙂

    Четейки текста, ще се ориентирате от къде да “вземете” още снимки, ако са ви необходими. Условието за препубликуване на снимките е същото – име на автор и източник. 🙂

    Благодаря 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.