Барселона на Гауди

Ако дори само по щастливо стечение на обстоятелствата се окажете за няколко часа в Барселона и се чудите как да ги оползотворите и къде да отидете, непременно вижте поне едно от “местата на Гауди”.

Гледайки сътвореното от Гауди си мисля, че не случайно именно той и проектите му (някои от тях все още недовършени) са символ на Барселона. Барселонци държат изключително много на сътвореното от Гауди и усърдно довършват започнатото. Дори лампите, проектирани от Гауди са отбелязани на картата на Барселона като забележителност.

Антони Гауди е роден на 25 Юни 1852 г. извън Барселона, сред природата, където родителите му имали малка къща. Бащата на Антони Гауди се премества заедно с него да живее в Барселона, някъде около 1879 година. Произходът на Гауди и детството му се сочат от много автори като определящ фактор за професионалното му развитие. Като дете Гауди е имал ревматични проблеми, които не са му позволявали да играе с другите деца. Голяма част от детството си Гауди прекарвал в съзерцателни разходки сред природата. Обездвижването, от което често страдал, изострило способностите му за наблюдение и възприятие. Самият той, на по-късен етап от живота и кариерата си споделил, че вдъхновението му, разнообразието от идеи и нестандартните решения са взаимствани от Природата.

Да, лесно е да го кажеш, когато си се родил гений. А за мен Гауди е гений.

Тази година не успях да видя всичко, проектирано от Гауди и се надявам да се върна отново.

Ако попаднете в Барселона, задължително трябва да видите:

1. Саграда фамилия – последният проект на Гауди, който се сочи и за най-грандиозно сред грандиозните му начинания.

Строежът на храма “Саграда фамилия” (“Свещеното семейство”) е започнал през 1883 г. и е временно спрян при смъртта на Гауди през 1926 г. Строежът е подновен през 1954 г. Това е проект, в който Гауди влага повече от 40 години от живота си, като в последната се пренася да живее в къщичка до храма. И до сега е запазена работилницата на Гауди, чертежите му, инструментите. Поради нестандартността на елементите и конструкциите, Гауди е измислил, конструирал и произвел машините, с които да се обработват профилите на колоните и на някои орнаменти. Умалено копие на машината може да се види в къщата-музей в подножието на Саграда Фамилия.
Различните фасади разказват различна част от Историята на света.

Саграда Фамилия е нещо, което гледаш, а не можеш да опишеш. Как е измислено – не знам. Всеки детайл е на точното си място и разказва нещо конкретно. Има милиони детайли, които не се повтарят, не си пречат, не се засенчват и не се затрупват. Дори не знам имената им. Фасадите на храма са сиво-кафяви, с цвят на камък и ми се струва, че това е най-“тъмното” творение на великия архитект.

2. Парк Гюел – построен като частна градина на индустриалеца Гюел. Отделете си поне четири часа 🙂

На Paseig de Gracia (Пасео де Грасия) открих множество улични лампи на Гауди, забележителни със своята уникалност.

3. Каса Аматийер (Casa Amatller) – Дом на семейство Аматийер, построен в периода 1898 – 1900 г. Свободно отворена за посетители, но само до стълбите за първия етаж. Там имаше кадифено въженце, зад което минаваха и изчезваха от време на време костюмирани господа. Къща като никоя друга. Няма да пиша повече за нея – снимките са достатъчно красноречиви.

Аз не съм архитект и не мога да назова имената и на една десета от детайлите, които откривам в творбите на Гауди. Впечатление прави разнообразието. Всяка къща, фонтан, пейка са различни от всички останали. Имат свой собствен стил и облик. Няма начин, ако видиш някакъв детайл да го отнесеш към грешна творба. Все още търся думата, която най-точно описва Гауди и труда му, и мисля, че това безспорно е думата “Уникалност”.

4. Каса Батийо (Casa Batllo) – Дом на семейство Батийо, построен в периода 1904 – 1906 г. и залепен до Каса Аматийер (Casa Amatller) на Paseig de Gracia (Пасео де Грасия). В момента, домът все още е частна собственост и посетители се допускат срещу входна такса от 16.50 евро.

Фасадата на Каса Батийо ми напомня на разказ от дъното на океана. Балконите на първия етаж отдолу ми приличат на коралов риф, самата стена – на морско дъно, тераските приличат на зяпнала уста на кит, а тухличките по покрива са наредени като люспи на риба. Ръбът на покрива е покрит с нещо като керемидки-капачки, което го прави да прилича на гърба на морски дракон. Ако вече си мислите, че имам прекалено развинтена фантазия погледнете снимките и сами преценете на какво ви прилича.

5. По нагоре по Пасео де Грасия, но отсреща, се намира Каса Мила “Льа Педрера” (Casa Mila “La Pedrera”), построена в периода 1905-1910 г. по заръка на богатия индустриалец Pere Mila.

В тази сграда можеше да се влиза, но отново стълпотворението ме отказа. Нейната фасада на пръв поглед изглежда обикновена в сравнение с морската приказка, разказана на фасадата на Каза Батильо, но това е само на пръв поглед. Ако се вгледате по-внимателно ще установите, че условието за Уникалност отново е спазено.

6.  Casa Vicens (Каса Висенс) – няма да ви кажа къде се намира, ще трябва сами да я откриете 😉 Кой знае, докато търсите нея, може да намерите нещо, което аз не съм успяла и да ми разкажете за него 🙂

Приятна разходка!

9 Comments

  1. Аз бях миналата седмица в Барселона и успях да влеза в къщата-музей на Гауди в парка, може би поради късния час – 19:20.
    Иначе от Lesseps е около километър и половина, но е само качване :).

  2. @Димитър

    Благодаря ти. Колекцията ти от снимки чудесно допълва моята 🙂

    То и от Vallcarca е качване, но е по-кратко. Прав си, че е км и половина. Именно това, че разстоянията са обозначени на указателните табелки, водещи към парка, искрено ме изненада и впечатли. А от Vallcarca всъщност го дават малко по-малко от км, ама това не е от особено значение 🙂 според мен. Важното е човек да стигне до там, защото наистина си струва. 🙂

  3. Уау!! Приказка! ЛееАнн, чудя ти се и се възхищавам на способността ти да намериш думи. Браво! Наистина е неповторимо.

  4. Благодаря ти, Евелин.
    Надявам се в такъв случай, че няма да имаш нищо против, ако добавя малко мой думи към твоите снимки, защото виждам сгради, които пропуснах да снимам, по една или друга причина.

    http://manev.info/pics/spain/target19.html – на тази уличка /La Bouqeria/ ми беше хотелчето миналата година – обърни внимание на знака каква нацупена муцунка са му нарисували. 🙂
    Тази година през май вече беше сменен. Но като гледам ремонтите на Пласа д`Еспаня ми се струва, че си бил там миналата есен.
    Виждам, че и ти си отделил доста внимание на Рамбльа 😉

    http://manev.info/pics/spain/target35.html – това точно са туристическите автобуси, за които разказвах, че не влизат в малките улички и не са удобни за снимане ;), макар че по-натам се вижда, че си пробвал как возят 😉

    http://manev.info/pics/spain/target37.html
    http://manev.info/pics/spain/target38.html
    тази сграда се намира на булевард Diagonal, отдясно, точно преди входа на мястото, където беше Циганския празник / http://www.imagestation.com/album/pictures.html?id=2092006353 /, виенското колело е почти срещу нея. сградата е интересна с това, че е триъгълна и изглежда като да виси във въздуха.

    Евелин, разбра ли какво е това http://manev.info/pics/spain/target75.html защото аз миналата година доста му се чудих.

    http://manev.info/pics/spain/target148.html – до това приказно място не можах да стигна. Горе-долу знам къде се намира, ама нещо са заплеснах по другите фасади и го … оставих за другата година 🙂

    http://manev.info/pics/spain/target332.html – това, предполагам е изглед от Тибидабо.

    Евелин, много ти благодаря за тези снимки. Разглеждайки ги и виждайки познатите маршрути пак се върнах за миг в Барселона и нещо ми трепна отвътре :). Разглеждайки снимките, направени от Bus Turistic установявам, че сме се движили по приблизително еднакъв маршрут, само че аз пеша. 🙂

  5. Еличка, благодаря ти за възхищението…
    Стягай се за Луната 😉

  6. Pingback: LeeNeeAnn » Blog Archive » За Барселона – без емоции

  7. Pingback: Барселона - съвети за пътуване | Пътуване до...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.