Пътуващият цирк

В нашия квартал се настани пътуващ цирк. И друг път се е случвало, но не е бил толкова близо до дома ни. Сега е построен в градинката, в която играят децата ни и те, съвсем естествено, пощуряха в желанието си да отидат на цирк. Това е чудесна идея за семейно развлечение, всъщност, и си купихме билети за „ложата”. „Ложа” беше силно казано, но за това – след малко. Не бях ходила на цирк откакто изгоря цирка в София /това прави грубо около 25-27 години!!!/ и очаквах представлението с нескрито вълнение.

Стана 16.20 ч. и влезнахме, за да заемем местата си в „ложата”. Първата мисъл, която ме споходи, влизайки под шапитото беше „Много е тясно и ниско” и ме обвзе паника. Лека, за щастие, която премина щом светнаха прожекторите и пуснаха музика. А и мисълта, че съм близо до изхода, също помогна.

„Ложата” представляваше два реда пластмасови столчета, поставени пред дървените пейки. Цялото оборудване, костюмите на актьорите и инвентарът бяха от вехти, по-вехти. Манежът дори не беше постлан – актьорите играеха направо върху асфалтовата площадка, върху която бяха построили цирка!

Представлението започна! Откри го един господин, който съдейки по името му и в асоциация с името на цирка, вероятно бе неговият собственик. Мъж на 55-60 години, с невероятно лъчезарно излъчване! Той обяви първия номер – танц с обръчи – изпълняван от най-младият им актьор – 16 годишно момиче! Когато тя излезна на манежа и започна с танца си, нещо застана в гърлото ми и едва сдържах сълзите. Страхувах се, да не ме види и да й проваля изпълнението. Лицето ми бе изкривено в гримаса, която, за щастие, на слабата светлина в публиката, приличаше на усмивка. Какво се случи? Това момиче бе едно прелестно създание на природата, което не може да се види в нито едно модно списание или на ревю. Тя се движеше сякаш не стъпваше по земята, движенията й бяха толкова изящни, че дори когато грешеше беше красива! Усмихваше се, сякаш танцуваше в най-луксозния цирк на света! Боже мой, помислих си, какво прави създание като теб, тук, в пътуващ цирк, нямаш ли си дом, родители, бъдеще… И на какво точно се усмихваш – на това, че костюмчето не ти е по мярка и е леко закърпено тук-там? Или на това, че с тези ботушки си и в снега, и на манежа? На какво?… Търсих отговор на този въпрос до края на представлението… И буцата в гърлото ми ставаше все по-голяма и по-голяма. Всички актьори бяха прекрасни, усмихнати и лъчезарни, сякаш мизерията, в която творят и вероятно живеят, не се отнася за тях! Наблюдавах грейналите очи на децата и исках да съм отново дете, виждащо само красота, тайнственост, магия, любов, съвършенство…

Това беше вчера. Днес буцата в гърлото още си е тук…

3 Comments

  1. Най-вероятно момичето е дете на други актьори в цирка. Тоест, живее и работи заедно с родителите си. Обикаля страната. А може би правят гастроли и в чужбина. Сигурно има свои планове за бъдещето и свои мечти, които не се влияят от състоянието на ботушите й, но може би се влияят от усмивките на децата в цирка. Не бързай да я съжаляваш. За много хора този чергарски начин на живот е много по-присърце от обичайния и може да са доволни от него.

  2. Искрено вярвам, че мечтите на всички тях да се влияят от усмивките на децата! Те бяха толкова искрени, че чак им завиждах тайничко. Да знаеш само как си бъркаха в носовете и ушите да търсят монетите и шалчето на фокусника. Голям смях падна!
    Да, Itilien, и за другото си права – че вероятно те сами са си избрали този начин на живот и може би дори не разбират нашия.

  3. Pingback: LeeNeeAnn » Blog Archive » Хайде на цирк

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.