Пиратството ограбва… о-о-о, пак ли?!

Напоследък София е по-черна от Централните гробища, защото цялата е опасана с огромни черни плакати с голи хора на тях и единственото, което отличава тези снимки от онези в учебниците по Пато-Анатомия /или както се казва, простете, не съм медик/ е това, че лицата са с отворени очи! Откъдето и да минеш, сякаш мъртъвци те гледат от стените! Не знам кой и с какво е успял да убеди уважавани от мен /и не само/ творци да се унижат до там, че да се съгласят да им отпечатат огромен некролог приживе?!
„Пиратството ограбва”… Може би идеята? Дано те да са я разбрали, защото на мен не ми е твърде ясна. Няма да пре-повтарям Пейо и Каладан с разсъжденията и въпросите им как точно са ограбени скулптори, танцьори, художници, артисти и т.н. интелектуалци и занаятчии.
/Никога не съм си задавала този въпрос, но сега ми хрумва… Всички театрални постановки по чужди драматурзи, които са преведени и поставени в България, с платени авторски права ли са? Знае ли някой как стои този въпрос?/

Аз си представям нещата, погледнати от един малко по-друг ъгъл:
Аз съм /САМО хипотетично!/ бясна чалга певица, с особено големи природни дадености /къде природни, къде силиконови/, с не особено голям певчески талант, но пък нали има техника по въпроса… Та, решавам, че ми се пее… Намирам си продуцент и за нула време издавам песничка… И я пускам на пиратите в Интернет, да я грабят и раздават, да свири насам-натам и да ми се чува името, та като реша да изпея още нещо, то вече да носи познато име… А, ако реша и концерт да спретна – ще мине с по-малко пари за реклами… То, не че аз имам акъл под русата си коса да измисля цялата тази схема, но вероятно все някой я е измислил.
А всъщност, защо ли ви ги говоря тия неща, като музиката на песните ми, та даже и текста им е „изпиратстван” от някъде…
Няма начин, след известно време, по някоя радиостанция да не засвири същата песен на друг език и пак със същата мелодия. Но, то пък… ама, как не се сетих… то, всъщност тия турци, гърци и испанци много ни крадат песните, бре! Излиза, че тези плакати са правени за тях? Сигурно! Може би ще чакаме на 01 януари 2007 г. да ни приемат в ЕС, да заприиждат европейците насам, да видят как са ни ограбили и вземат да се засрамят! А, пък, още по-всъщност, тези, чиито парчета се разпространяват свободно из Интернет си мълчат… и май не са се снимали?! Може и да греша. Нямам амбицията и желанието да запомня всички некро-билборди в София.

И от още един, още по-друг ъгъл:
Аз съм /за нещастие, само хипотетично 😉 / Тина Търнър, примерно. И в България, в Интернет могат да се намерят мои песни свободно. Това е чудесно. Каква по-хубава и по-безплатна реклама от това? Момчета и момичета, скоро излиза новия ми албум. Пет месеца след това ще го имате и вие – и в магазините и в нета – слушайте на воля и като тръгна на турне – да си купите билети 😉 /от 50 до 200 лв. за 1 брой/. /Бих си купила билет, не само хипотетично…/

Скептична съм по повод членството ни в ЕС, но пък, ако ще влизаме тъй или иначе, хайде да не е с огромни некролози по сградите, моля.
И без друго има опасност да ни превърнат в страната на мъртвите души, няма нужда да им помагаме…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.