Моите почитания, г-жо Робева

Когато отиваш на спектакъл, обикновено казваш „Отивам на опера“ или „Отивам на театър“, или… на рок-концерт, на симфоничен концерт…

За да опишеш спектакъл на Нешка Робева, трябва да изброиш всички видове танци, спортове и музика, които познаваш и със сигурност ще изпуснеш нещо.

Пък и дори да успееш да ги изброиш, кой ще ти повярва, че в един спектакъл можеш да видиш съчетани рап, брейк, хип-хоп, кан-кан, танго, суинг, рок, сиртаки, турски фолклор, и всичко това елегантно и нестандартно преплетено с български фолклорни елементи – ръченица, Джиновско, шопски (граовски) елементи, както беше в „Купонът“?!

Или пък друга, по-смела комбинация: опера, балет, кан-кан, рок и пак български фолклор, както беше във „Търси се Фигаро – последната грешка на Нешка“.

Моменти от „Търси се Фигаро – последната грешка на Нешка“. Фотограф: Александра Вали | Източник: https://fvision.eu/bg/

А още по-смело можете ли да си представите? Представете си „Купон по нашенски“: художествена гимнастика, акробатичен рок, брейк, аеробика, балет, Ибряма, Деси Добрева, Петя Панева, „Грамофон“ и български фолклор, разбира се!

Фотограф на горните три снимки: Кирил Стоянов, https://www.facebook.com/kiril.stoyanow.photography/photos_by

Затова хората просто казват „Отиваме на Нешка“. И това означава едно много конкретно нещо: доброволно отиваш да бъдеш поразен, възхитен и изумен едновременно от размаха, красотата и мащаба на преживяването, наречено „спектакъл на Нешка Робева“.

Всеки спектакъл, който съм гледала, носи специфичен почерк – винаги е див, жив, цветен, темпераментен и изключително зареждащ, а танцьорите – невероятни и стихийни!

Такъв беше и „Купон по нашенски“! Той, на практика си беше купон по повод 20-я рожден ден на „Нешънал Арт“, на който бяха поканени и бивши танцьори на Нешка, част от които са настоящи наши хореографи в клуб „Чанове“.  

Нешка Робева е Вселена и допирът до нея няма как да не остави следа в теб. Тя самата оставя след себе си не просто следа, а диря, голяма колкото млечния път. И колкото повече нейни спектакли гледам, толкова повече щрихи от почеркът ѝ забелязвам в нашите хореографи – дисциплинирани, отговорни и взискателни перфекционисти, на които ние, аматьорите, вероятно причиняваме доста вътрешни терзания и главоболие 😊

Хореографите ни, те пък правят всичко по силите си, за да оставят следа от себе си в нас, като превръщат всичко в Жълта магия!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.