Танцът на пеперудата

В теорията на хаоса има нещо, наречено „Ефект на пеперудата“ – „това е  чувствителната зависимост от началните условия, където една малка промяна на параметър в нелинейна система може да доведе до големи разлики в по-късните състояния. Името на ефекта произлиза от метафоричен пример как размахването на крилата на мъничка пеперуда може да доведе до драстични промени в развитието и траекторията на далечно торнадо“.

Или с други думи: И най-малкото добро постига чудеса, и най-малката искрица може да запали пожар, ако попадне на правилното място …

Такова малко торнадо се завихря всеки път когато хора с големи сърца, с трепкащи в тях пеперуди, запеят, затанцуват или просто заговорят за фолклор и българщина.

Преди броени минути завърши третият празничен уебинар за родолюбие, организиран от клуб “Чанове” и приятели, на име “Запази българското в себе си”.

Говорихме си за смелост в изкуството, за силата и хармонията, която извира от корените ни, за отстояването на себе си когато си творец без публика в тези необичайни времена, за това да можеш да предадеш своите усещания на своите ученици, на нас – любителите-аматьори.

И за пеперудите… Пеперудите в душата са онова нещо, което носиш винаги със себе си и което е готово да хукне навън на мига, в който сърцето ти чуе народна музика, то е онзи неизчерпаем източник на енергия за теб и околните.

Пеперудите са нещото, което те свързва с десетките ти приятели, чиито души пулсират в твоя ритъм и което кара стотиците непосветени да искат да се приближат и да Бъдат!

И, слава богу, нищо не може да спре пеперудите…

Благодаря за споделянето, танцуването, енергията, емоцията и вдъхновението!

Благодаря за утвърждаващото преживяване!


Изображението е от сайта на Везба.бг

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.