Парапланеризъм: Термика

С парапланер се лети. Излиташ и летиш, но за да набере парапланерът височина, е необходимо пилотът да намери възходящ поток и да го използва при издигането. Възходящите потоци се наричат Термики.  Термиката представлява топъл въздух, който се издига от земята в посока нагоре. След като земята се нагрее достатъчно от слънцето, топлият въздух се откъсва като балон и тръгва нагоре. Процесът е подобен на завирането на водата в тенджера. Като се нагрее точка на дъното й, балончето тръгва към повърхността и там се пука. Термика е същото, но с много голям диаметър и не се пука, а изчезва там, където се изравни с околната температура, защото по пътя нагоре изстива.
Когато пилотът намери термиката, той застава с парапланера в нея и започва да се върти вътре. Термиката си има посока на въртене и пилотът трябва да се съобрази с това. Широко разпространено мнение е, че в четни дати термиките се въртят на ляво, а в нечетни – на дясно… /това е шега, разбира се 😉 / Пилотът си знае на къде да върти! 

Емо намери термиката и застанахме в нея. Въртенето в термика е приятно, ако си добре с вестибуларния апарат и не ти става лошо. Ако ти става лошо… тогава става лошо!
Издържах в термиката много по-дълго отколкото си мислех, че съм способна да изтърпя и това определено дължа на Емо. Когато ми прилоша достатъчно, помолих и спряхме с набирането на височина, като се отправихме в спокоен прав полет към Карлово. Полетяхме си спокойно още известно време и се върнахме към поляната за кацане. Кацнахме по нашия си специален, уникален и неповторим начин: на дупе и някои от нас се отдадоха на двучасово възстановяване след 20 минутното въртене в термиката… 
 

_DSC0393

3 Comments

  1. Pingback: LeeNeeAnn » Blog Archive » Колекция от уникални звуци

  2. Pingback: LeeNeeAnn » Blog Archive » Земя над главата

  3. Pingback: Земя над главата - LeeNeeAnn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.