Яйцето или кокошката

Кои са трите неща, които не можеш да криеш дълго от света?

Това определено са сутрешната кашлица, бременността и глупостта. Първото и второто не са особено тревожни и могат да бъдат пренебрегнати, особено с оглед на това, че не пречат едновременно на още много хора. Но третото… О, третото! Третото лъсва когато най-малко очакваш. Или когато най-малко го очакват от теб.

Кое според вас се е появило първо – мисълта или глупостта?

И кой е по-глупав – този дето прави нещо глупаво или този, който го е накарал?

И този, дето успява да накара другите да правят глупости – той умен ли е или просто е по-малко глупав?

Естествено, има конкретен повод да задавам тези въпроси, макар че глупостта около нас е в изобилие и всеки ден предизвиква най-различни асоциации и констатации у мислещите хора. Но, тъй като конкретният повод е колкото глупав, толкова и весел, ще ви го покажа.

Ето го:

image022-1.jpg

Прекрасно, нали? Спокойно могат да се пишат есета и разкази по картинка, а защо не и цели реферати.

Това е пешеходна пътека, продукт на човешката глупост. Пред човешката глупост дори времето е безсилно. То, времето, вложи всичките си запаси от слънце, вятър и дъжд, за да заличи човешката глупост, но уви – глупавите човеци отново маркираха глупостта си с бели правоъгълници.

Това не е някаква най-обикновена пешеходна пътека, да не си го помислихте?! О, не! Това е една специална пешеходна пътека.

Тръгвайки по нея, още преди да си стигнал средата на пътя, осъзнаваш, че пътят няма изход!

Ходейки, започваш да се питаш какво правиш там и дали това е твоето място. Не обичаш да се връщаш, но не можеш и да продължиш. Безизходица? Ами! Най-обикновена глупост!

А това означава ли, че цялата днешна безпътица е резултат на същата най-обикновена човешка глупост?

Правиш още крачка докато се чудиш дали само ти си даваш сметка, че си заобиколен от абсурдни по размери глупост и безхаберие. Оглеждаш се, но срещаш празни погледи и се питаш кой е по- не наред – ти или те.

Докато си мислиш и се чудиш вече си преминал отсреща, преодолял си аборигенските чудадости в иначе интелигентния си живот и си си казал „Нищо, нали вече е минало”.

Минало… Докога?

До утре – докато отново тръгнеш по този път, обгърнат от абсурдната всемирна глупост.

Внимавайте като пресичате!

Не гледайте само встрани – понякога поглеждайте напред!

11 Comments

  1. Ха, като се има предвид, че БПС скоро си боядисваха-освежаваха маркировката, няма да се учудя, ако тази глупост е там, предвид че съм виждала и други такива недомислици в този рай…

  2. Има и още нещо- установил съм, че глупостта винаги ме удивлява. Странно, но факт. Защо ли? Ами защото като българин и аз със сигурност съм много глупав. При това положение глупостта не би трябвало да ме стряска.

  3. Там е, Танче, там е. Точно пред 3-та сграда ;), макар че не е единствената 🙂

  4. Според мен истината за тази снимка е много прозаична – просто, на “Пътна сигнализация” им е останала боя, която е трябвало да изразходват, защото в противен случай ще им я отрежат от бюджета за следващата година. От друга страна, общината им плаща очевидно на метър за боядисана “зебра”… Логично – не е ли?! 😀

  5. Най-лошото на глупостта е това, че от нея не се умира толкова лесно…

  6. По традиция, Мисълта проявява към Глупостта снизхождение от съжаление. Лошото е, че Глупостта приема снизхождението като насърчение, а съжалението като обич и това й дава сили да расте, да се множи и развива и скоро ще завладее целия свят, защото Мисълта започва да се задушава в собствената си толерантност 🙂

  7. Да, съжалението към Глупостта не води до нищо добро! :/
    Много точни думи и на място казани, Дачи!

  8. Аз пък като един адвокат на дявола (на пътобояджиите или Общината) ще намеря ужким разумна причина за тая маркировка: Ами като си оставиш колата на паркинга, нали все ще трябва да пресечеш отсрещната улица!?
    А по въпроса кое е първо мисълта или глупостта – МИСЛЯ че е мисълта – докато няма мисъл – няма и глупост – не можеш да я осМИСЛИШ! 🙂 Пък ако съм сбъркала – човешко си е – който не мисли – той не греши! 😉

  9. Ивка, този паркинг е за сградата зад колата и като си оставиш колата не пресичаш наникъде ;), така че… май Глупостта си няма оправдание 😉

  10. е, простено да ми е! Не се вижда какво има зад снимащия… 😉

  11. Pingback: LeeNeeAnn » Blog Archive » Открийте разликите

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.