Доброто…

Може би си спомняте, че преди две години, моята дъщеря Валя, провокирана от училищен проект, реши да продаде рисунките си и събраните пари да предостави на семейството на пеперудената Яна, с надеждата, че това ще облекчи поне малко живота й.

Инициативата продължи официално малко повече от два месеца, но на практика Валя продължи да рисува доста след това, за да се „издължи” с рисунки на всички желаещи, защото се оказа, че по няколко човека едновременно поръчваха една и съща рисунка. 🙂

Докато Валя рисуваше, аз й помагах с „говоренето” – писах за Яна в блога, отговарях по мейл на въпроси, свързани с проекта/Яна/болестта, Валя даже даде интервю… Целта беше, освен еднократната финансова помощ към семейството на Яна, да помогнем и за общата информираност за болестта, която, по мое мнение, по онова време беше изключително ниска.

Тогава смятах проекта на Валя за успешен, но с течение на времето установих, че е бил повече от успешен…

Малко след края му, през март 2013, тогавашните ми колеги избраха Яна за своята кампания „Мартеница с кауза” и оплетоха и продадоха стотици мартеници, отново в името на по-добър живот за Яна. Инициативата пък вдъхнови хората с дар слово да напишат за Яна и пеперудените деца. Така отново се постигна търсеният двоен ефект.

Безспорно тези две инициативи, проведени буквално една след друга, ми донесоха много емоции и много удовлетворение.

Всъщност, тогава не ви разказах за проекта, защото на фокус беше Яна, но днес, откривайки, че каузата „пеперудени деца” продължава да вълнува децата от СМГ, ще ви кажа и няколко думи за проекта.

Проектът беше по предметът (не помня името, нещо свързано с „общество…”) на г-жа Надежда Германова и има само две много прости правила: Проектът трябва да бъде в полза на обществото и трябва да е осъществен чрез вашите лични умения! Още тогава се възхищавах на г-жа Германова за начинът, по който напътства и насърчава учениците си, така че да ги накара да мислят и да бъдат добри, полезни и смислени хора. Проектът се отнася за ученици в 12 клас и мисля, че е чудесен старт за „цивилния” им живот.

Днес открих, че този проект продължава и тази година деца от 12 клас в СМГ отново са избрали пеперудените деца за своя кауза. Предполагам, че това е станало с подсказване от г-жа Германова, но знам, че децата накрая сами са избрали. Вярвам обаче, че това е отзвук и от добрата работа, свършена от Валя и няма да крия, че тази приемственост ми носи допълнително удовлетворение и ме изпълва с гордост, граничеща с чиста фукня.

И така, доброто продължава!

Проект #1: “Нека бойните изкуства осветят един детски живот”

От днес до 4 май 2015 г., всяка неделя, сте поканени на благотворителна тренировка по кикбокс.


Проект #2: Пеперудена изложба

Радваме се да ви поканим на нашата „Пеперудена Изложба“!

Тя ще се проведе в Софийска Математическа Гимназия (ул. “Искър” № 61) в периода 16-29.03.2015 г.
и на територията на Сердика Център (бул. „Ситняково“ 48, етаж -1) в периода 30.03-12.04.2015 г.

Нашият екип, състоящ се от ученици в 12 клас от СМГ „Паисий Хилендарски“, организира този проект с цел набиране на средства за малкия Теодор на 9 месеца от Благоевград. Той е болен от булозна епидермолиза (болест по-известна като „пеперудената болест“).
Тази болест НЕ е заразна!
Тя НЕ уврежда интелекта!
Но тя Е болезнена и мъчителна!

На тази изложба ще можете да разгледате фотографии на млади български творци. В изложбата участват Ася Попова, Бела Лилова, Елена Филипова, Радина Софронова и Яна Колева. Подготвените снимки символизират тъгата и надеждата в живота на заболелите от тази болест. Средства за Теодор може да дарите в благотворителната ни кутия, която ще съпътства изложбата.


Аз нямам какво повече да добавя, освен че:

Вярвам в доброто, което хората носят в себе си.
Вярвам, че ако правиш нещата от сърце, няма как да се провалиш.
Вярвам, че макар началото да е трудно, веднъж тръгне ли,
доброто се предава от сърце на сърце и повече не спира!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.