in memoriam 02 …


разрушената сграда на Народното събрание ...

Източник „Изгубената България

--
Сократ-май
04 Фев 2013 11:41

Тази идея ме мъчи от известно време. Не е моя, подхвърляна е неведнъж, но никой не е предприел нещо сериозно.

Става дума да се издигне мемориал на жертвите от бомбардировките през Втората световна война.

Ако не греша, те са около 4 хиляди. България е малка страна, сигурен съм че има десетки, може би стотици хиляди хора, в чиито родове има такива жертви. В моя няма, но една от бабите на жена ми е загинала така – и колкото и слаба да е роднинската връзка, това ме вълнува.

Бих искал да се организира подписка за един такъв мемориал. Да се съберат доброволни средства – вярвам, че хиляди хора биха отделили по лев, по два, кой колкото може.

Тази идея би ни обединила. И което е важно, би накарала “леви” и “десни” да се въздържат от очевидните възражения: “Ама това са жертви на монархофашистката политика” или “Ама как ще вдигаме паметник против Големия брат”.

И понеже веднага ще се постави въпросът: Ама кой да го направи?

Отговарям: С радост ще подкрепя всеки, който се захване с това. Ако е партия – също. Така би било най-лесно.

Ако ли не – готов съм да почна пръв или да подкрепя всеки, който пожелае да почне.

А вас питам: подкрепяте ли идеята? Можете ли да помогнете – най-вече с популяризирането. Придобие ли популярност тази идея, пари ще се намерят. Но разбира се, и парите са важни.


Цялата случка, за която искам да спомена в следващите няколко реда започна с горното съобщение, пуснато в един от многобройните форуми в паяжината. Повод за него е, че тази година (по-точно на 14 ноември) се навършиха 70 години от началото на англо-американските бомбардировки над България, в резултат на които безсмислено загинаха няколко хиляди цивилни българи и бяха нанесени разрушения за милиарди левове (а тогава българският лев имаше златно покритие и изобщо не може да се сравнява със сегашната му стойност). В интерес на истината трябва да отбележа, че първите бомбардировки над български градове не са дело на англо-американските въздушни сили, а са извършени от югославската армия. За повече подробности ще се наложи да се поровите из паяжината или специализираната литература 🙄

В резултат на тази публикация се намериха хора, които възприеха сериозно идеята за построяване на мемориал на цивилните жертви от бомбардировките над България през Втората световна война. След известен период от време беше достигната нормативно изискваната минимална бройка от поддръжници и беше създаден инициативен комитет за изграждане на този мемориал. Освен от идеята за изграждане на мемориал, хората от инициативния комитет се обединиха и около идеята, че тази инициатива трябва да остане чисто гражданска, свободна от всякакви политически обвързвания и домогвания. Беше създаден и сайт на инициативата, който може да бъде намерен на следния адрес: http://www.pamet-sofia.com/

След приключване на необходимите бюрократични процедури, беше изготвено и внесено предложение до Столичния общински съвет за изграждане на такъв мемориал. Бяха обсъдени и конкретни места, където да бъде изграден, както и беше предложен идеен проект за самия мемориал. След внасянето на предложението на инициативния комитет в Столичния общински съвет беше изготвен и доклад до самия общински съвет от общинските съветници Вили Лилков и Владислав Кисьов, който е предвиден да бъде разгледан на заседанието на общинския съвет на 21 ноември 2013 г. (точка 44. Доклад вх. № СО-9401-299(1)/08.11.2013 г. относно изграждане на мемориал в памет на цивилните жертви от бомбардировките над България през Втората световна война), като се очаква да има и решение по този доклад.

По този повод Инициативния комитет организира пресконференция на 5 или 6 декември, на която ще представи подробности както за самата идея за мемориал на цивилните жертви, така и за откритите банкови сметки за набиране на парични средства за реализацията на идеята.

Всеки, който се чувства съпричастен на идеята може да присъства на пресконференцията. Повече подробности за точното място и дата на провеждане на конференцията ще има по-късно през седмицата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.