Шоколадови драми

Аз като бях малка, не бях голяма. Като бях малка, бях послушна, но много обичах шоколад. И сега обичам шоколад. И после ще обичам шоколад. Но сега и после мога да отида да си купя, а преди, като бях малка, не можех. В моето детство всъщност почти не си спомням да се е продавал свободно шоколад или пък родителите ми не са можели да си го позволят. Не знам. Нямам ясни спомени, но малкото, които имам, са по-скоро весели. 

Живеехме в голям апартамент, с две входни врати, много дълъг коридор, който отделяше кухнята от жилищните помещения и врата по средата на коридора. Идеята е била слугинята да има ключ от входната врата, която води към кухнята, а стопаните да заключат средната и тя да няма достъп до апартамента. 

В края на кухнята имахме голям килер, който много ми липсва сега. В него винаги намирах интересни неща. Килерът беше на две нива. Първото ниво свършваше докъдето стига човек. Там стояха обикновените неща – олио, продукти… Второто ниво, сега си давам сметка, започваше от височина 2,60 м и стигаше до тавана, който беше на 3.30 м. Там майка ми винаги криеше поне по една кутия със шоколадови бонбони, с които черпеше някой, който ни е дошъл на гости. Много ме беше яд, че не ги даваше на нас с брат ми, а ги пазеше за чуждите хора. Затова, когато останехме сами, моментално с дружни усилия щурмувахме втория етаж на килера. 

Катеренето обаче беше сложно. Първо поставяхме една табуретка от дърво с правоъгълна форма. Върху нея – кухненски стол, върху него – детско дървено столче. Чак като стъпех на малкото столче можех да се набера на мускули и да влезна до кръста в килера. Закрепвах се „на кантар” и намирах кутията с бонбоните. Бях се специализирала и можех да си провра ръчичката в кутията без да я разпечатвам и без да си личи, че е отваряна. Обикновено измъквахме половината бонбони, за да има и за гостите, все пак – да не се излага много майка ни като отвори кутията пред гостите. Един ден обаче точно се бях наместила „на кантар” и чухме, че се отваря другата входна врата – тази към апартамента и че майка се прибира и ни вика. Ужас! Ами сега! Брат ми моментално ми взе столовете, скри табуретката под масата в кухнята и хукна да търси майка ми, така че да й отвлече вниманието и тя да не види, че вися почти от тавана. Висях си там и си обещах, че ако ме хванат и ям бой, после ще измъкна всички бонбони, поне да знам защо е бил боя. И друго си обещах – ако не ме хванат – пак да измъкна всички бонбони, за да си е струвал страха. Вече не си спомням дали брат ми е баламосал нещо майка, та тя не ме видя или тя е бързала много и не ме е потърсила, но точно в този ден отървах боя. Аз съм по-голяма и се катерех аз, а брат ми ми помагаше.

Естествено, като по-голяма, при гаф аз изяждах боя, а бонбоните деляхме по равно, но какво да се прави – такъв е живота. 

9 Comments

  1. И изпълни ли си обещанията? И яде ли бой след това, когато дойдоха гости?

    Еехх, искам и аз такъв килер. Има да си се катеря. Дори мога да си вкова една щайга (разбирай компютър) и да си цъкам на спокойствие.

    Поздрави Ему

  2. Изпълних си обещанието, но не ядох бой за тези бонбони точно, защото ден след това направих по-голяма беля…
    Намерих шоколадче в хладилника – едни такива дребни блокчета, доста горчиви, но все пак шоколад… Малко гадни, ама си ги хапнах…
    Нашите като откриха липсата им много се изплашиха и не ми се караха. Оказа се, че това е силно слабително и те се притесняваха да не ми стане нещо. Ама то нищо ми нямаше. А аз използвах уплахата им и си признах и за онази кутия…
    🙂

  3. Един познат винаги оставял по един бонбон в кутията. Проблемът се получил, когато имало три кутии и дошли три съседки на гости, обаче кутиите били с различни бонбони 🙂

  4. @LeeAnn

    koi vid shokolod ti e liubim? 🙂

  5. @veff
    Обичам всякакъв шоколад, но предпочитам:
    фин млечен, без боклуци вътре. В краен случай може с цели лешници.
    Любим ми е Lindt. Черен също обичам.

  6. Едно такова топло ми стана, като ти прочетох историята…

    Това с шоколада беше емблематично. Опитвам се да си спомня как се казваше един шоколад и може би ще ми помогнеш. Беше голям. Може би е бил 200 грама. За мен тогава е бил направо огромен. Беше с лешници. Мисля, че бяха цели. Май се казваше София… ама съм много зле с помненето:)

    Та когато имах празник рожден ден например исках само шоколад:0) Този шоколад…

    Може би съм изхитрявал щото винаги имаше и по нещо друго.

  7. Честно казано, не си спомням 🙂

  8. Колко познато звучи 🙂 Аз също винаги отмъквах бонбоните от скривалището на майка 🙂 Даже помня, че чат-пат татко ми показваше къде е новото скривалище 🙂 и също поставях майка ми в неудобни ситуации … ама, ген, кво да го правиш – наследила съм го от татко, той бил същия разбойник.

  9. Е не ,така не се бях смяла скоро:)))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.