Глупавите въпроси

Има хора и изрази, които ме разсмиват в каквото и разположение на духа да съм. Те толкова невинно изтърсват нещо глупаво, че чак си просят да се помайтапиш с тях. Е, понякога сърце не ми дава да го направя, но поне мога да споделя с вас няколко глупости от последните дни: 

*** 

Лелка маха на маршрутка и преди да се качи пита шофьора: „Направо на централна гара ли отивате?” Той кимва условно-утвърдително, защото май не е на „ти” с членоразделната реч и тя се качва. След третото спиране да качи или свали пътник тя надигна вой – защо бил спирал… Предполагам, че просто се е объркала и/или е била нервна, но съм доволна, че слезнах доста преди централна гара. 

*** 

Тия дни вися в Алианса на една опашка (опашката там е една за всичко – такси, въпроси, записване), потропвам си мислено с крак и почти съм започнала открито да нервнича, като се появява майка с две деца, с намерението да запише едното (поне), приближава се до мен и пита това ли е опашката за записване. Отговарям „Да”, а тя ме разбива с въпроса: „А подред ли се влиза?”. Май се сдържах да не избухна в смях. Не, госпожо, вие сте с предимство, цялата опашка само вас чака. 

*** 

И любимото ми: 

Качвам се на автобус и току преди да затвори вратите една лелка ми крещи и само дето не ме дърпа назад за дрехите: „Тоя рейс спира ли на следващата спирка?”. Аз казвам „Да” (рейса вече почти беше потеглил, нямах време да й се обяснявам) и тя се качва. Е, да, ама следващата спирка не е тая, която си мисли тя и се опита да ми направи скандал, че съм я излъгала. Питам я: „Вие какво ме попитахте?” и тя повтаря въпроса, а рейса избухна в смях. 

Та, на вниманието на всички бързащи: Всички рейсове, трамваи и тролеи спират на следващата спирка. 

П.П. Защо хората мразят да мислят?  

10 Comments

  1. “най-мразим да мислим,
    а най-обичам да мразим!”
    Според мен, то си ни е в кръвта.

    А иначе мисля, че хората не мразят да мислят. Просто не им се удава и не го практикуват.
    Пък и много по-лесно е да попиташ някой “мислещ” отколкото ти сам да си блъскаш главата с трудни мисли.
    Замислете се само: за много хора твърдения започващи с “една жена каза …” са абсолютната истина и всъщност по-тежки от всякакви “научни доказателства”. Та, нали жената каза! какво има да го мислим?

    хайде със здраве и повечко смях

  2. haha, a nqmalo glupavi vuprosi…

  3. поздравления за готиния пост;
    този въпрос и аз си го задавам,
    и не мога да намеря отговора, Ленчее,
    не мога, душоооо,
    мисъл нема никъъъъдееее,
    както се пее в една песен…

  4. А мжу другото, това със спирането на следващата спирка не е съвсем сигурно – случва се от време на време някой шофьор да погледне към спирката, докато я приближава, да види, че няма чакащи, да огледа хафтобуса, да види, че няма хора, които да са станали и да са застанали до вратите поне петстотин метра преди спирката и да реши, че не му се спира тук… а после какви филтри си слага на ушите, не е истина просто…

  5. @Петър Пенчев
    Да, това и на мен ми се е случвало, но то не прави въпроса по-малко глупав. Все пак, аз не бих могла да знам дали шофьора смята да отсвири следващата спирка, нали! 🙂

  6. Ако автобуса не спре някъде, то това някъде не е спирка :).

    Поздрави Ему

  7. В далечната ми младост бях открила перфектната реплика, за разкарване на непознати, които те задяват в автобуса. “Сега нямам време/настроение, но какво ще кажете да се видим утре по същото време на същото място”. Удивителното е, че повечето отговарят “Добре”. И това в движещ се автобус.

  8. Един познат пък се отърваваше от 2-годишния си син с думите “Я, отиди донеси онова от стаята “…
    и хлапето изчезваше. А като отиде в стаята винаги си намираше с какво да се занимава 15-20 мин, преди да се сети пак да пречи на баща си да гледа телевизия, примерно 🙂
    Лошото е, че номера не винаги сработва и определено не работи при деца над 2.5 годинки 🙂

  9. Нина Кръстева

    Хахахахахахахаааааааааааааа
    Готино!
    Чудесно чувство за хумор имаш!

  10. Благодаря, Нина 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.