Парапланеришутизъм

Няма такава дума, нали се сетихте, че аз си я измислих. Но мисля да се боря за утвърждаването й. Тя е за нещо средно между “парапланеризъм” и “парашутизъм” и означава “скок с парашут от летящ парапланер”. Мисля, че това е нещо по-екстремно от парашутизма и доста по-екстремно от парапланеризма.

Парапланеришутизмът е нов спорт. Съвсем наскоро някаква мания обзе парашутистите и те решиха, че е “много яко” да се скочи с парашут от летящ парапланер. Тази гледка започва да се превръща в ежедневие за Сопот. Почти всеки уикенд има ентусиасти-парапланеришутисти.

Парапланеришутизмът е сложен спорт. Първо трябва да имаш парашут, естествено. Второ – трябва да си намериш достатъчно добър тандемен пилот, който освен всичко друго да се съгласи да се прибира сам, след като ти слезнеш в движение, а това е една от най-сложните задачи. При добри условия набирането на височината, необходима за изпълнението на скока не е проблем за добрите пилоти. По-притеснителното е летенето и кацането с тандемното крило, защото то е пригодено да носи двама души, а когато останеш сам си твърде лек и спокойно можеш да си отлетиш в неизвестна посока, без дори да разбереш. Затова си мисля, че парапланеришутизмът носи едни доста силни емоции на участниците. В противен случай как да си обясни човек защо тези иначе толкова мъжки мъже се прегръщат така искрено и лично 😉 ?

________
За повече снимки – цъкайте из галерията.
Снимки и права върху тях – Асен Баръмов.

7 Comments

 1. Оф, като прочетох заглавието и реших, че ти се е наложило да ползваш запасния парашут (нали имахте такива).

  А сега на въпросът: Ти нали няма да правиш така?

  Поздрави Ему

 2. Тц. Не ме кефи идеята. Някакси не мога да и схвана смисъла. Или ти е кеф да се рееш с парапланера или ти е гот да скачаш с парашут. Някакси не мога да схвана идеята на парашутиста.

  Пилота на тандема пък изобщо не го разбирам 🙂

  Но като ги влече 🙂

 3. @Ему
  Да, имаме запасни парашути, но те не изглеждат така. Това е някакъв вид /може и да се изложа/ специален управляем военен парашут, та като скокнеш високо и далеч от врага да можеш да си долетиш право при него после 🙂

  Не, не смятам да правя така. Дори се надявам никога да не ми се и налага да хвърлям запасен 🙂

  @Ясен
  То аз по принцип не разбирам парашутистите, но има много хора, които и парапланеристите не разбират, така че…

 4. Да, имаме запасни парашути, но те не изглеждат така.

  като прочетох заглавието и реших

  По заглавието не си личи, как изглежда парашута ;).

  Поздрави Ему

 5. Така ли? Виж ти… Много интересно…
  :РРР

  П.П. Благодаря ти, все пак, че се притесняваш за мен 🙂

 6. Ехааа 😉
  Новата думичка, която си измислила е просто ВЪРХА 🙂 🙂 🙂
  много е готина, а и … като си спомня как всички зяпахме тогава Алекси как ли ще се преземи и … направо се чувствам малко горд, че съм присъствал в момента, породил създаването (или по-точно умосътворяването) на тази толкова интересна дума (или би било по-правилно да кажа на този нов ТЕРМИН в парапланеризма) 😉
  СУПЕР (както винаги) ! ! ! ! !
  Be Well ! ! !

  B.Dragon

 7. @ Black Dragon

  ТЕ го направиха отново в неделя. 🙂
  НИЕ също. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.