До Хановер и наоколо

Германците твърдят, че Хановер не е град, в който да се влюбиш от пръв поглед. Може и да са прави, но по-скоро грешат. Всички знаете, че Барселона заема особено място в сърцето ми, но никак не мога да се съглася с твърденията за Хановер. Хановер е…

Но, да започна от малко по-далеч: Пътуването до Хановер с автомобил отнема около 22-24 часа, в зависимост от това какъв маршрут изберете и дали има с кого да се сменяте на волана, за да си почивате. На отиване минахме през Сърбия – Унгария – Словакия – Чехия – Германия.

Бензинът на ЛукОйл в Сърбия не беше хубав. От него светна сервизното съобщение на колата и пътувахме „на тръни”. Унгарците преравят всяка кола, която влиза от Сърбия и е чист късмет, ако не те качат и на канал.

Магистралата в Чехия е, меко казано, неравна и друса зловещо в продължение на 500-600 км. Ако имате избор – не минавайте през Чехия. На връщане минахме през Австрия и нямам никакви отрицателни преживявания.

Пътищата в Германия са нещо, което никога няма да има в България.

Хановер. Въпреки, че хановеранци (да, така се наричат самите те 😉 ) твърдят, че трудно може да се влюбиш в този град, аз съм готова да поспоря. Хановер е чист и подреден град с интригуваща архитектура. Спокойствието и уюта бликат от всяка негова тревичка, особено ако оставим центъра на града на туристите и мръднем леко встрани из кварталите. Кварталите на Хановер и околните села изглеждат точно така, както винаги съм си представяла Германия (та и Австрия) – къщички на един-два етажа с триъгълни покриви, в които се гушат поне още два, малки дворчета, тесни улички, приличащи по-скоро на алеи, много цветя, чисти прозорци с кокетни перденца… И тихо. Много тихо и много спокойно. Контрастът със софийската действителност е неочаквано потресаващ.

Хановер е трудно да бъде обиколен за един ден. Ние се опитахме да го направим в два-три последователни дни, но не успяхме, въпреки, че имахме водач.

Ако си сам турист и няма кой да те води и да ти разказва, е добре да си купиш карта и да следваш червената линия.

В центъра (стария град) по земята е нарисувана червена линия, която те води и ако я следваш, ще обиколиш забележителностите на града сравнително систематизирано.

Едно от местата по пътя е Rathaus – т.е. Кметството. Може да се влиза свободно и да се снима (поне до някъде). Фоайето е впечатляващо – високо, огромно, с надписи на латински (чието значение още не съм успяла да потърся) – в центъра му има макети на Хановер – от създаването на града през средновековието, преди втората световна война, след нея и в наши дни.

Хановер е град, възникнал на „другия бряг” на река Leine (не знам как се произнася) – това означава и името му – „отвъд реката” и идва от старото Honovere. Там, от другата страна на реката, хората са се събирали, за да търгуват и постепенно са се установили трайно. Градът е възникнал точно на това място:

Геометричният център на Хановер обаче не е там, а при този часовник:

 

Разглеждайки книга с фотографии на Хановер от известен в средата на миналия век хановерански фотограф, видяхме, че този часовник е бил демонтиран през 1954 г. и през 1959 на негово място се появява един ужасно скучен и грозен негов заместник. Кога са върнали оригинала обаче не можахме да разберем.

Червената линия води и до „църквата без покрив”. Това е църква, унищожена от бомба през втората световна война. Интересното там е, че бомбата е паднала точно в средата на църквата и я е унищожила изцяло отвътре, но стените са останали невредими. И сега си изглежда така – зловещ паметник…

Няма как да се разкаже всичко за един град в една статия и затова хората са измислили фотоапаратите, но има неща, които задължително трябва да се споменат.

В Хановер се намира родната къща на математика Лайбниц…

Във всяка катедрала има орган…

Улиците на града са цветни и пълни с изненади. Освен интересните фасади, както си се разхождате можете да видите лебеди в реката…

 

…или столове на стената…

… или врата в нищото, заобиколена от разговарящи хора…

 

… или шарени диванчета…

… мини торнадо в бутилка…

… колело за 7 души, които докато въртят педалите, пият бира… или май беше обратното…

 

… а на почти всяка висока сграда има часовник. Толкова много часовници не бях виждала до сега.

И фонтани… всякакви…

 

А спирките на градския транспорт са били „дадени” на съвременни артисти, които са ги превърнали в музей на съвременната скулптура. Например – най-близката до Maschsee (Машзее или езерото Маш) спирка е подкитена под опашката на кит 🙂 (ако беше подслонена, трябваше отгоре да има слон 😉 )

 

Мдам, хората си имат и езеро, на което през зимата карат кънки… 🙂

 

Имат си и вело алеи – толкова много и толкова удобни, че не само можеш да прекосиш града без да слизаш от колелото, а можеш да стигнеш по тях и до околните населени места, без да пресичаш магистрали.

Може да стигнеш и до езерото Steinhuder Meer, което хановеранци на галено наричат „нашето море”. Езерото се намира в близост до Хановер (30-тина км за Германия не е разстояние) и представлява естествено езеро с големина 32 кв. км. Образувано е от ледник преди 10 000 години, максималната му дълбочина е 3 м, което осигурява топла вода за къпане и плуване почти до края на септември 🙂 Мястото е разкошно за разходка (пеша или с колело) и за почивка. За покоя и тишината допринася и забраната за използване на плавателни съдове с двигатели – в езерото могат да се движат само лодки с електрически двигатели и платноходки! Харесва ми 🙂

Сигурно ще ви прозвучи прекалено, но дори гробището ми хареса – можеш да минеш от там с колело, без това да пречи или смущава някого. Покрай алеята има чешмички, до които са окачени лейки, с които да си полееш цветенцата, които си посадил… ох, пълна скука!

Всъщност, Хановер е индустриален град, но това не можете да го усетите нито по мръсотия, нито по шум. Единственото, което ви напомня, че високите технологии са някъде наоколо са … автомобилите, които се движат по улиците. Видяхме толкова много коли-прототипи и толкова много коли, на които не им разпознах марката, че по едно време едва смогвах да ги снимам…

Приятно гледане! Пък, ако имате път към Германия, не пренебрегвайте Хановер – струва си! 🙂

14 Comments

  1. Leine — лайне, колкото и многозначно да звучи и по спомени от детските години 🙂

    Mashsee — тук си изпуснала едно „s“ в средата. Правилното име е „Maschsee“ 🙂

  2. Еей, сладкодумке!!! Добре си си дошла! :*
    Благодарности за хубавия пътепис! Пипнала си атмосферата много добре!

    П.П. …а този фонтан така ми заприлича от пръв поглед на част от шлема на ДъртВейдър! 😀

  3. Поправих го, Ники, благодаря.

    Хей, Гери, благодаря за посрещането 🙂
    Донесла съм ви още много интересни неща 🙂

  4. С голямо удоволствие те четох и разгледах снимките. 🙂

    Чак сега разбрах какво иска да строи шефът ми, който е от Хановер, на едно разкошно местенце край морето. Когато го купуваше, се опита да ми обясни: “Като нашия ратхаус, същото ще е. Е как може да не си го виждала?”

    Видях го и ще му се похваля. 🙂

  5. хехе, Точка, много интересно 🙂 Помоли го от мое име да не пропуска кулата с наблюдателница и часовник 🙂

  6. Ще му кажа. Също и да ме заведе да ги видя в оригинал. :)))

  7. Това е добра идея 🙂 Поискай си и зоопарка в Хановер, Celle, Marienburg, Hildesheim… поне 😉

    а, и Хамбург също 🙂

  8. Хамбург и без това е заплануван. 🙂 Приятелката ми от гимназията дълги години живее там.
    Много местенца съм си набелязала :), не знам кога ще ги посетя. Пропуснах заради ангажименти юбилейния Октоберфест и много хубава екскурзия (Австрия + Бавария).

  9. мда, планът е добър, а ангажиментите така или иначе ще те чакат 😉 Желая ти да сбъднеш този план в първия подходящ момент 🙂

  10. Припомни ми краткия престой във Виена и Баден. Още се усмихвам. Благодаря 🙂

  11. Удоволствието е мое. Аз Австрия я проспах цялата…

  12. Дачи, зад шарените диванчета се е притаила една крава с окраска на кафени зърна. Как мислиш, дали от нея може да се издои капучино???

    Вратата в нищото ми хареса най-много, въпреки че целият град изглежда интересна дестинация. От туристическия бизнес още ли не са те вербували, да им рекламираш екскурзиите? 😉

  13. Графиньо, честно да си призная, не отидох да попитам кравата какво ще ми даде. Бях погълнала от колелото, което стоеше в съседство…

    Вратата в нищото символизираше нещо, ама вече забравих какво 😉
    А колкото до рекламите на екскурзиите – и до там ще стигнем – не бързай 🙂

  14. Pingback: LeeNeeAnn » Blog Archive » 120 минути в Амстердам

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.