относно финансовият ни министър …

Според агенция „Фокус“, при операция на агенция „Митници“ са задържани 35 милиона контрабандно пренасяни къса цигари. Според неотразимия ни министър на финансите и виден учен в икономическите науки, резултатът от тази акция е: „На около 12 млн. евро щяха да възлязат загубите от акциз, ако тези цигари бяха реализирани на пазара“. И понеже някои от българите сме недоверчиви по природа (а други по принуда), реших да проверя дали думите на финансовия ни министър са верни или са хвърлени на ангро на жадните за сензации журналисти.

Значи имаме следните изходни положения:

(1) 35 милиона къса арестувани цигари;
(2) 12 милиона евро акциз за 35 милиона цигари;
(3) директива 92/79/ЕИО, от 1992 г., според която минималният акциз за цигарите в страните членки на ЕС, е 60 евро за 1000 къса.

Решение:

(1) разделяме 35 милиона цигари на 12 милиона евро

35 000 000 / 12 000 000 = 0,342857143 € акциз за един къс цигари

(2) умножаваме 0,342857143 по 20 и получаваме

0,342857143 * 20 = 6,857142857 € акциз за една „стандартна“ кутия цигари (20 къса)

(3) след това намираме колко ще е акциза в родна валута за една „стандартна“ кутия цигари:

6,857142857*1,95583 = 13,411405714 лева само за акциз на една кутия (20 къса) цигари

А сега да се опитаме да открием каква точно е истината 🙂

(4) разделяме 60€ на 1000 (съгласно директивата на ЕС) и получаваме:

60/1000 = 0,06€ акциз на един къс

(5) умножаваме 0,06€ по 1,95583 и намираме колко е истинският акциз, който се дължи за един къс на държавата:

0,06*1,95583 = 0,1173498 лева (почти 12 стотинки)

(6) умножаваме този акциз по броя на арестуваните късове и получаваме реалния размер на акциза, който (евентуално) би се дължал на държавата:

0,1173498*35 000 000 = 4 107 243 лева

От тези сметки излиза, че финансовият ни министър скромно е преувеличил „загубите“ за държавата само 6 (шест) пъти. Хвала на такива министри!

Толкова с математиката, сега е време да се направим малко на журналисти и да зададем няколко въпроса с надеждата, че ще се намери кой да им отговори:

(1) Това поредното самохвалство на така наричания финансов министър на българското правителство ли е, поредното журналистическо недоразумение, родено в главата на някой пишман PR специалист от правителството ли е или е откровена лъжа, изречена с неясна цел?

(2) Докога ще се оставяме да ни правят на идиоти с твърдения от рода на „На около 12 млн. евро щяха да възлязат загубите от акциз, ако тези цигари бяха реализирани на пазара“, след като неплатения акциз в своята същност е пропусната полза, а не загуба (все пак действие „изваждане“ тук няма, нали)?

(3) Дали изобщо има такова количество арестувани цигарени късове или това пак е поредната измислица на набедените PR-и на правителството, защото в публикацията на агенция „Фокус“ се твърди и следното: „Контрабандните цигари са били предназначени за Египет от Молдова.“. Как така тези цигари изведнъж се превърнаха в „контрабандни“, след като са били предназначени за трета страна? Още повече, че според в. „Труд“, информацията, поднесена от финансовия министър, просто не отговаря на истината.

(4) … (попълнете необходимото)

(5) … (попълнете необходимото)

И ако се окаже вярно, че финансовият министър пак (ни) е излъгал, няма ли най-после изпълняващият длъжността министър-председател да му посочи, че самолетите за САЩ излитат от терминал 2 на летище „София“ (знам, знам, не точно от там, но за Франкфурт и Лондон (примерно) се тръгва точно от там)?

6 Comments

  1. Pingback: Tweets that mention LeeNeeAnn » Blog Archive » относно финансовият ни министър … -- Topsy.com

  2. Не знам какво още трябва да се случи, че да си намери пътя към летището. Междувременно все си мисля, че тая мътна история с цигарите има нещо общо с меренето на п****е, пардонь егото, на все по-полулярния (да се чудиш защо 😕 ) Цветанов и финансовото ни светило. Дотолкова, че да ти кажат, който много говори, значи няма достатъчно работа. И може би, в отговор на атаките към шефа на митниците, хоп! заловена “контрабанда” и то без участие на МВР…

  3. възможно е, но ако ще си мерят израстъците, нека да не е на мой (и наш) гръб, че е всеизвестно, че на народа израстъка е най-голям (както и търпението му).

    да им спретнат един ринг в розово (може и с балдахин) и да започват да си ги мерят там — кой на който гръб успее да се качи, се признава за победител.

    взе да ми писва да ме правят на идиот 🙁

  4. Едиствената грешка в сметката е, че се използва така наречения “минималният акциз за цигарите в страните членки на ЕС”, на всичкото отгоре, изваден от директива от 1992-ра година и редактирана за последно през 1999 година 😉 Малко старичко ми се струва.

    В момента е валидно това (google знае всичко):
    “Пред Дарик заместник финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че в проектобюджета за 2010 г. е записана стойност на акциза върху цигарите от 76 евро за 1000 къса цигари”

    Демек акциза, загубен от 35 милиона къса цигари е около 5.2 милиона лева. Отделно върху ценаъа на цигарите се начислява и 20% ДДС, това ще рече, че ако в момента една нормална кутия цигари струва 5 лева, то държавата би събрала от тези цигари и около 2 милиона ДДС.

    Също така трябва да се разгледа следната хипотеза – да кажем, че в страната потреблението на цигари е две единици. Тогава държавата има очакван приход от акцизи също две единица. Ако някой внесе още две единици, тогава държавата би тряжвало да събере акциз четири единици, обаче ако този внос е нелегален и е равен на потреблението в държавата, дефакто държавата дори няма да събере първоначалните две единици акциз и реално ще загуби 4 единици акциз – демек демек загубата не е само върху акциза на нелегалния внос, но и на нереализираните легални продукти на пазара – демек умножаваме по две акциза върху нелегалния внос и така получаваме реалната загуба за бюджета.

    В конкретния случай около 14 милиона лева чисто от акцизи и ДДС и евентуално косвени загуби от неплащане на осигуровки, данък общ доход и т.н. други косвени “данъци”, които обикновенно стигат около 40-50% от печалбата.

    Със сигурност няма да получим сумата от 12 милиона евро, но и също така няма да е и 4 милиона лева, както твърди авторката 😉

  5. мусура, този път не е авторката 😉

  6. @мусура
    ами хубаво, но както и да го гледаме, разликата между „4 107 243“ и „около 5.2 милиона“ пак е в пъти по-малка от разликата между „около 5.2 милиона“ и „На около 12 млн. евро щяха да възлязат загубите от акциз, ако тези цигари бяха реализирани на пазара“, та малко се губи смисъла на това, което казвате (по-скоро „защо“ го казвате).

    явно и вие, като и господин финансовият ни министър, не правите разлика между „пропусната полза“ и „претърпяна загуба“ (нали google всичко знае — ето там например :)), което обезмисля по-нататъшната дискусия по темата (да не говорим, че хипотезата за контрабанда на тези цигари се оказа невярна, което прави постъпките на финансовият ни министър още по-жалки).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.