Още по темата за Странджа

Първо искам да предупредя — публикацията е дълга, много дълга. Включва като начало в себе си около 25 снимки от проведения вчера втори протест срещу премахването на статута на народен парк на планината Странджа, която може би е единственото оцеляло диво кътче у нас. Така, че се въоръжете с търпение и се подгответе за дълго, и надявам се, не скучно превъртане на страницата надолу.
strandzha001.jpg
Ето така започна всичко. Часът е малко след 19:30, но на уговореното място вече се бяха събрали хора. Колко точно бяха — не мога да кажа, но и това не е най-важното нещо в този протест.

strandzha002.jpeg

Това вече е малко след началото на протеста — беше окупирано изцяло кръстовището на източното платно на булевард “Евлоги Георгиев” и Цариградско шосе, докато западното кръстовище беше пощадено донякъде.

strandzha003.jpeg

strandzha004.jpeg

Трябва да се признае, че българският шофьор умее да се ориентира бързо и много от тях взеха правилно решение — да се изнесат от блокираното кръстовище по свободното южно платно на Цариградско шосе в посока към хотел “Плиска”, а от там да се оправят по странични пътища. В резултат на което, предполагам, че булевардите  “Климент Охридски” и “Драган Цанков” са изпитали известни затруднения в пропускането на увеличилия се непредвидено автомобилен трафик.

strandzha005.jpeg

strandzha006.jpeg

Протестът продължава — мирно и тихо. Може би защото все още по това време нямаше полиция на мястото на събитието. Тя се появи едва 10-15-20 минути след неговото начало. Може би са очаквали протеста пак да е на кръстовището на улица “Граф Игнатиев” и “Патриарх Евтимий”? Не искам да мисля какво би се случило, ако протест имаше едновременно на две или повече места 🙂

strandzha007.jpeg

Малко след началото на протеста, протестиращите седнаха на земята. Прави останахме само любопитковците с камерите 🙂

strandzha008.jpeg

strandzha009.jpeg

Интересно, какъв ефект би имало и лягането на земята — в поза на покойник? Дали на някой от задължените да вземат решение по казуса с отнемането на статута на народен парк на Странджа би му трепнало нещо в сърцето?! Но май въпроса е откровено риторичен 🙁

strandzha011.jpeg

Да! И аз искам Странджа да остане. Защото след нея ще дойде ред и на Витоша, и на Родопите. И на всички оцелели диви кътчета в България.

strandzha010.jpeg

Протеста продължава. Часът е малко преди осем, а полицията все още не е дошла на мястото на събитието.

strandzha012.jpeg

strandzha013.jpeg

Нестандартно решение за намиране на добра позиция за снимане. И мъдро при това 🙂

strandzha014.jpeg

strandzha015.jpeg

strandzha016.jpeg

Тук е момента, в който прозвуча и националния химн. Момчето, което е най-вдясно на снимката, след пристигането на полицията, беше прибрано и откарано, предполагам, в Първо районно управление. Трябва да кажа, че съм съгласен с оценката на Симион, че арестите се извършваха по странни критерии. Лично пред мен прибраха едно момче, което заяви на полицаите, че плаката, който носеше друг арестуван е негов и че той само му го е дал.

strandzha017.jpeg

strandzha018.jpeg

strandzha020.jpeg

strandzha022.jpeg

Тук няма какво да коментирам — снимките са повече от красноречиви според мен.

strandzha021.jpeg

Мда, клонингите все още не атакуват, но се подготвят за действие. Засега се изявяват само като безучастни зрители в протеста.

strandzha023.jpeg

Кои са тези съдии?! Много ми е интересно, как биха реагирали, ако бъдат блокирани там, където живеят и не могат да отидат на работа, примерно? Сигурно ще бъдат обидени, че са останали неразбрани, след като са избрали да спазят буквата на закона и са загърбили неговия дух.

strandzha024.jpeg

Това са двама от виновниците за доброто настроение на протеста. За съжаление и те бяха прибрани от полицията. Интересно е да чуем с какво обяснение ще излязат от полицията за техния арест.

strandzha025.jpeg

Тук вече полицаите лека-полека започват да се приближават към протестиращите и да се прегрупират в плътна редица.

strandzha027.jpeg

Тук вече започва да витае духът на неизвестното — какво ще стане след малко?!

strandzha028.jpeg

А това е един типичен представител на професията, който беше готов да слезе да се бие с хората, които бяха блокирали кръстовището. Бързал, нямал време, пари щял да загуби. Но хората около него проявиха здрав разум и не позволиха да се стигне до по-големи ексцесии.

to be continued

15 Comments

  1. Добре де, вие как разбрахте за протеста?
    В блога на Григор пишеше за 19,30 в понеделник, но нищо повече.

  2. Майкъл, аз видях в твоя блог за това, ама късно беше, освен че имах и друг ангажимент. Ама исках да разбера, откъде вие научавате, за да следя и аз оттам и да знам по-навреме?

  3. Ами аз разбрах от сайта на Мишел. Преди това знаех, че се планира втори протест, но от неговия сайт получих потвърждение. Попитах и Григор за потвърждение, но го получих чак когато се прибрах от протеста. Освен това, бях си направил гъвкава програма — ако случайно нямаше тогава протест, щях да посетя състезанието по рисуване на графити на около 200 m по-надолу от Орлов мост.

    Виждам, че и сайта SaveStrandja вече работи, така че ще му хвърлям по един поглед и на него.

  4. Благодаря 🙂
    Понеже за петъчния протест бях получила събщения от трима различни хора по пощата /ама тогава бях на място без интернет и ги видях много късно/, си мислех че и сега така ще стане – ама не.
    Сега вече и аз си набрах и други източници – като наблюдател и сайта за Странджа, а дори и помолих Адвенчърнет да ми изпратят смс, когато разберат нещо. А едното от момчетата с тъпаните е от тях – Стоян, той е невероятно готин човек – на Гела миналата година не ми даде да се напръскам със спрей за комари, защото ще притесня така щурчетата по поляната. И да го приберат за едро хулиганство – нямам думи просто…

  5. Няма за какво 🙂

    Както вече казах, критериите, по които прибираха хората бяха малко странни и нестандартни поне за мен. Освен ако не са решили да покажат мускули (както се споменава бякъде из блогосферата) и са подбирали хора, за които могат след това да се оправдаят с външния им вид (примерно).

  6. Таня и другите, за да сте в час най-добре следете http://www.bluelink.net – там се публикува винаги актуална информация за това какво се случва и предстои да се случи по еко темата 🙂

  7. Pingback: Grigor Gatchev - A Weblog » Blog Archive » Спасете Странджа - развитието

  8. Pingback: Pеалността е въпрос на гледна точка...

  9. Уф, че тъпо излязъл тракбекът 🙁 Тва е, щото има линк към изпълнението на Меноуар в Каварна, затуй 🙁

    edit by NA: оправено 🙂

  10. ОЩЕ малко … към “светлината” в тунела!

    Съгласно мнението на М. Михайлов, началник на отдел “Защитени територии” в МОСВ, парк “Странджа” ще влезе в екомрежата НАТУРА 2000. Това дава още един лъч надежда за спасяването му. А ето това е линк към картата от сайта на МОСВ, на която може да се види каква част от територията на Странджа (и на страната като цяло) влиза в проекто-защитените зони:

    http://chm.moew.government.bg/nnps/IndexDetails.cfm?vID=38

    Процедурите за включване на територии в НАТУРА 2000, обаче са доста дълги. Обявяването на защитените места по Директивата за защита на дивите птици. ще започне през 2007 г., но за местата по Директивата за запазване на природните местообитания ще трябва да се почака още поне 3 г., докато Европейската комисия разгледа и одобри предложената от страната мрежа. Управлението на защитените зони ще се координира и контролира от МОСВ. Местната власт може да участва в определянето на режимите в защитените територии, но министърът на околната среда и водите взима окончателно решение по постъпилите становища и възражения.

    А дотогава?… Еколозите с право се притесняват какво ще стане през това време, докато местата по НАТУРА 2000 се обявят.

    Опазването от посегателства на проекто-защитените територии е пак в ръцете на МОСВ. Съгласно Чл. 19 на действащия Закон за биологичното разнообразие (http://www.bluelink.net/upload/b43d83f0cb0b7ab6cabfb1e16f8759d2/zbr.pdf) “(Изм. – ДВ, бр. 88 от 2005 г.) Когато съществува опасност от увреждане на територии от списъка по чл. 10, ал. 2, преди да са обявени за защитени зони, министърът на околната среда и водите може със заповед, обнародвана в “Държавен вестник”, да забрани или ограничи отделни действия в тях за срок до две години, с изключение на обектите, предоставени за отбраната и въоръжените сили”.

    Така, че пак ни остава да се надяваме на здрав разум и адекватна реакция от страна на Министерството и отговорна лична позиция на министъра.

  11. ЕЕм те хубаво протестират, но не разбраха ли ,че само с протести нищо не става!!! Най-неоправданите протести са на еколозите, но добре,че ги има и тях, а не само долните предприемачи!

  12. Тези протести са хубаво нещо, но в наща страна, не става много, много:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.