Тълковно-разговорен речник на особените думи и изрази в принцкия език

До всички поданици:
Моля, моля за внимание: Поради зачестилите обърквания и недоразумения в общуването между поданиците от съседните Царства и нашето, наредих да се състави този тълковно-разговорен речник. За улеснение на поданиците и гостите на царството са добавени описания на мимики, жестове и физиономийки, както и обяснения за последиците от тях. 😉

ЧАР – Частен Апарат за Репресии.
Основното и единствено средство за убеждаване, което притежават принцесите. За принцесешкия ЧАР почивка няма и още не се е намерил някой, който да му устои. Членове на ЧАР са верните на принцесите огнедишащи Дракони и триглави Змейове.

КГБ – Комитета по Големите Бъркотии.
Съставен от принцове като начин на взаимопомощ за бързото овладяване на извънредни ситуации, предизвикани от принцеси-калпазанки. КГБ идва когато и ЧАР-а не може да помогне.

ПОТНИК – Принцесешки Отдел за Тестове, Начални Изпитания и Контрол.
Състои се от феи и принцеси, които подлагат принцовете на тестове и решават “става” / “не става”

Клуб АНС-ТТСБ
Клубът, от който по неволя е произлезнал КГБ и в който членуват главно принцеси-калпазанки.
На дълго и широко казано, името на клуба може да се чете и така: Аз Не Съм – То Така Си Беше!

ФЕИ – Фантастичен Единствен Изпълнител на човешки желания.
Членовете на ФЕИ се наричат феи, или в ед.ч. Фея. Феята е изморена принцеса със звезда на клечка в ръка. Феите са добри. Ако станат лоши ги пращат при ККЗ-тата и ги наричат вещици.

ККЗ – съкратено от Кожа, Кости и Злоба.
Това са трите най-точни думи, описващи външния и вътрешния вид на вещиците, злодеите, орисниците, грозилищата и др.

Принцки – който принадлежи на принц.

Принцесешки – който принадлежи на принцеса.

Принцесуално – по принцесешки начин.

Звезда на клечка – съвременна вълшебна пръчица.

Розови очила – средство за превръщане на грозното в красиво.

Q7 – средство за бързо и безопасно придвижване – съвременна каляска, направена от генно модифицирани тикви. Конете са вградени фабрично. Предлага се както със, така и без кочияш.

Фантасмагория – страната на усмивките и фантазиите, в която живеят принцесите /е, и принцовете, де 😉 /

Фантагодия – една принцесешка година в страната Фантасмагория. Равнява се на каквото-принцесата-си-реши.

Лъчезария – най-красивата, най-усмихната и добра принцеса във Фантасмагория.

Искам – една от най-често използваните думи във Фантасмагория. Обикновено е съпроводена с посочване с пръст на обекта на желанието. Използва се вместо “моля”, “ако обичаш”, “би ли могъл/могла да…” и други дълги и трудни за запомняне и произнасяне думи и словосъчетания.

”Искам ръката на принцесата” – означава “Искам да се оженя за цялата принцеса и половината царство да стане мое”.

… пък – тази дума не се използва самостоятелно. Обикновено се използва като завършек на някое принцесешко изречение. Когато принцесата е казала “Искам” и изпълнението на желанието й се е забавило, тя обикновено добавя “пък”.

”пък” се свързва с … ГОЛЕЕЕЕМИ неприятности.

Чуете ли “Искам” – чака ви работа по изпълнението на принцесешките желания.

Чуете ли “Искам … пък” – забравете за желанието, за принцесата и за всичко, което можете да забравите и запомнете само едно: Плюйте си на петите, докато все още можете. Защото думата “пък” пуска ЧАР-а в действие.

Фръц – това не е дума, това е жестомимичен елемент на живото общуване и представлява следното: Принцеса, видимо недоволна от нещо, с ръце, скръстени отпред на гърдите, с леко троснато движение и нацупена муцунка, казва едно тихо, но изразително “хм” и рязко обръща глава настрани, тайничко наблюдавайки с крайчеца на едното си око ефекта от цупенето. Фръцването е безопасно. Поне докато не е казала “пък”.

Мрън е една изключително специална думичка с много-много значения. Например “мрън” се казва, когато принцесата иска да й позволят нещо, което е против правилата. Също така, “мрън” се използва в случаите, когато някоя принцеса нещо я боли/спи й се/кисела е…/иска някъде или пък не иска… Обикновено “мрън” е малко преди “пък”… Потърпевшите принцове твърдят, че мрън не е просто дума, а състояние!

Хъм — само да ми паднеш (някъде и насаме) – казано накратко. Използва се от принцесите за изразително подчертаване на недоволството им. Съдържа в себе си елемент на закана и … отмъщение 😉

Принцесешки изрази, с които е добре да сте наясно:

“Не съм аз, то така си беше” – означава “Тука стана някаква беля, ама…”

”Тук е студено” – означава “На мен ми е студено, би ли направил нещо по въпроса, докато не съм се окостила съвсем?!”.

”Имаме ли шоколад?” – означава “В момента нямаме шоколад, но на мен ужасно много ми се хапва, нищо че е почти полунощ и магазините в царството вече на работят. Намери шоколад!”.

”Шоколад без боклуци” – означава “Чист шоколад, без ядки, плодчета, вафлички и т.н. боклучки вътре”.

”Спиш ли?” – означава “Как може да заспиш точно сега, когато искам да си говоря с някого?!”

”Какво да облека?” – означава “От сто години и половина не си ме водил по магазините и не си ми купувал нови премени”. Пояснение: под “От сто години и половина” да се разбира “от миналата събота”.

“Какво ще правим днес?” – означава “Не ми стои вкъщи, заведи ме някъде, толкова отдавна никъде не сме ходили” – т.е. от вчера 🙂

„Охх!” – означава “Искам нещо, ама и аз не знам какво” :)

„Айдеее де” – означава “Много искам да направиш, това което ти казвам и да ми разрешиш това, което искам”

„Е, да бе, да” – означава “Аз пък изобщо не съм съгласна!”

Обичам те!  – означава: “Ти си много голям и страшен, но аз искам нещо, което ти може би не искаш, но аз съм твърдо решена, използвайки ЧАР, да те убедя, че и ти го искаш”.

Наистина ли! – означава: “Аз, разбира се, знам” – произнесено с неутрално-безразличен тон, докато дясната ръка движи ветрилото, погледът е отправен към невидимата безкрайност, а позата е на крайна отпуснатост с намек за тайнствена усмивка, разкриваща, че принцесата знае много повече от това, което показва. Същевременно съзнанието на принцесата проучва всяка дума и издирва търсената информация, която говорещият може да изтърве, мислейки, че споделя нещо известно.

 Принцки изрази, с които е добре да сте наясно:

”Не е лошо” – означава “Хубаво е”, “Харесва ми”.

”Става” – означава “Прекрасно е”, “Вкусно е” и т.н. в зависимост от контекста.

”Може” – означава “Сега не мога да преценя, трябва да помисля”.

”Споко” – означава “Остави ме на мира, не виждаш ли че … правя/гледам/слушам/търся … нещо си”.

“Ей сега” – подобно на “Споко”, но значи, че исканото действие няма да бъде извършено в близко бъдеще или по-скоро, че няма да бъде извършено изобщо, или поне не преди включването на “пък” и/или “фръц”.

“Добре” – подобно на “Споко” и “Ей сега”, но с уточнението, че принцът дори не е чул, какво се иска от него.

“Адска мадама” – вид принцеса, по-скоро виртуална.
„Адска” – когато принцът я зърне, всички дяволи от ада нахлуват в главата му, а огън от ада изгаря … панталоните му ;)
„мадама” – идва от там, че каквото и да й кажеш, тя отговора с „мм, а, да, ама…/

Обичам те! – означава: “Аз искам нещо и при това много го искам. Готов съм да кажа всичко, което искаш да чуеш, за да получа това, което и аз и ти знаем, че аз искам”.

Но трябва да се има предвид, че израза “Обичам те!” в речника на принцовете е кратката форма на “Обичам те до утре сутринта!”, което ще рече, че или вече съм получил това, което искам и сега е време да отида на работа, или че окончателно съм се убедил, че това, което искам, ти не го искаш, и така и няма да го получа от теб.

П.П. от придворния писар:
Моля, всички поданици да се чувстват свободни да добавят думи и изрази, които са забелязали, че принцовете и принцесите около тях използват. Важно е, тъй като наскоро една принцеса се бе загубила, защото не разбрала разликата между “ляво” и “другото ляво”.

66 Comments

  1. Преди време един приятел ми прати интересен инструмент – анализира какво ли не – трябваше да го тествам. Направих го и повече не съм го ползвала, почувствах се твърде обременена от информация. Ако светецът и гостът решат да се представят – решението ще е само тяхно – вече казах, че изборът на роля в мрежата е въпрос на личен избор (както и в живота), аз няма да се ползвам от вълшебни джаджи, а ти само дърпаш опашки и после гледаш сеир – което си плаче за сритване, ма… днес съм бяла и добра 😛

  2. LeeAnn!
    Със Сан Антонио се запознахме задочно (виж коментари 34, San Antonio; 35, gost, ред. 16-17;). Мисля, и двамата ще се съгласим, че не се познаваме, и че и двамата понастоящем обитаваме различни тела. Трябва да призная обаче, че наруших твоя иначе универсален съвет и успях да си извлека някои предположения за Перлата на Тексас.
    От начина, по който пише, е ясно, че е запознат от близо с висшите класи, но и че ги смята за твърде увлечени във своето ежедневие, за да изучават истински важните и изтънчени неща. Също така той демонстрира чист и прям характер, искрено отношение към събратята си принцове и никакви компромиси, а само грубата истина, каквато е и действителността.
    Не ми се струва, че трябва да му отнемаш заслугите за спасяването. Има някои ситуации, от които не може да се излезе със цялата чест, с която човек е влязъл. San Antonio е обърнал внимание на една подробност, която след куп години би могла да те постави в неудобно положение. Той обаче изкарва дребния факт на яве, за да не се раздухват нещата в бъдеще.
    Зори!
    Сега си толкова мил и хрисим човек, толкова ранима, че се чувствам груб и недодялан застанал до теб. 🙂

  3. Споко, гост ранимостта и недодялаността са илюзии 😛
    Но ме гложди нещо – 2 пъти чувам историята за Зоро и все забравям да питам какво стана с нея 😉

  4. gost, така да бъде – обявявам Сан Антонио за спасител на принцеси…

    просто ми, обаче, невежеството и ми кажи какво е “Перлата на Тексас”?

    и… защо “универсален свят”?

  5. @LeeAnn

    ама ти сериозно ли питаш?!

    напиши “san antonio” в google и ще видиш, че това е град в щата тексас, често наричан „перлата на тексас“. явно gost е направил така, но е постъпил малко нетърпеливо (imho — като истинска принцеса) и не е продължил до следващата страница с резултати от google 🙂

  6. Офффф, Ник, пак фърляш пепел – препратката е към “Перлата” и ти много добре го знаеш, а конотацията от принцесата върви към “повърхностна и невнимателна” – избери позиция. И тази игра ми омръзна – при администраторски достъп е пределно ясно какво става – беше забавна но… започва да става прекалено куртоазна. Изпитвам желание да пръдна звучно и миризливо в паузата между менуета и жигата, за да се порадвам на естетически драми 😛

  7. Дами и господа, принцове и принцеси!
    Вие всички ме удивлявате. При условие, че във царството е издигнат специален храм на Любопитството, ми се струва, че твърде много години на ритуализирано изповедание са прогонили същинската вяра в него и правилния начин то да бъде почитано, а заветите му – изпълнявани. Не се ли намери един истински вярващ, който да последва любопитния линк, оставен ни, когато San Antonio е пускал своите мнения?!
    LeeAnn!
    Нарекох съвета ти “универсален”, защото не съм единствен сред принцовете и принцесите, който би могъл да се поучи от него. 🙂
    Зори!
    Не сваляй гарда! С теб имаме още какво да си кажем. 😉
    Колкото до Зоро… той/тя/то се обяви за космополитна личност и влезе във владение и на съседната къща. Крупните мерки, които прилагаше за запазването на растителността обаче създадоха срещу нея и целия й род една мощна коалиция. Последвалата война беше дълга и кървава, но завърши с прогонването на Зоро/Зора и триумфа на Великите сили (баба ми и другата баба до нея), които влязоха в “двулично” владение на двата двора. Все пак още дълго време потомците на прамайката навестяваха своята прародина и извършваха грабителски набези в нея.
    NeeAnn!
    Тук е момента скромно да заявя, че за мен като страстен читател не ми беше необходим Google, за да установя двете гореспоменати значения на “San Antonio”. За целта просто се разрових из паметта си. От там също така изскочиха и други две значения: “псевдоним на френския автор на комедийно-криминални истории Фредерик Дар” и “главният герой на споменатите вече истории – инспектор San Antonio”. Всичко това го имах предвид, но не стана нужда да го вкарвам в употреба, понеже, както вече споменах, авторът сам посочва кое е правилното значение.
    Искрено се надявам това да те е убедило до колко съм съвестен в изпълнението на принцския си дълг и усърден във вярата си.

  8. @Зори
    не се ли увличаш поне малко? а позиция ще избера, ако искам, пък.

    @gost
    твърде добре, щом е нямало нужда от google 😀

    затова предлагам да оставим зори да си избере от следните няколко възможности:

    о gost и san antonio са една и съща личност;
    о gost и neeann са една и съща личност;
    о san antonio и neeann са една и съща личност;
    о gost, san antonio и neeann са три различни личности.

    пък да видим какъв ще бъде принцесешкия избор 😀

    колкото до това, какво посочва авторът, защо и двамата правите една и съща грешка да мислите, че всичко (ви) е ясно? аз например не съм сигурен дали IP адресът, стоящ зад някой коментиращ тук, е истинският му адрес (извинявай, зори — професионална деформация), както и не съм сигурен дали връзката към някаква страница не е сложена за заблуда на любопитковците, които биха се ровили по логовете (пак професионална деформация).

    и накрая — има ли значение кой кой е и какъв е, след като тук е по-важно какво се казва, а не кой го казва?

  9. Ник, грешката е моя. Трябваше да ти обясня.
    Не бих поискала снимки от Светецът, ако не знаех, че мога да ги получа – не съм ползвала каквато и да е информация – просто знам 🙂 (женски усет – можеш да си правиш гаври с това колкото си искаш)
    Не бих говорила с Гост, ако не знаех с кой говоря.
    И ако ще поставяш задачки – условието би трябвало да е максимално пълно 😉
    Що се отнася до професионалната деформация – стои ти добре, но можеш да се отпуснеш още малко – играем си на IQ, не на IP, нали не мислеше, че провокациите са запазена марка 😛 ПЪК

  10. Зори!
    С теб сме се разминали за минути. Когато аз съм писал моя коментар, ти си пуснала твоя. После не съм обърнал внимание иначе щях да ти пиша.
    Не знам ти коя “перла” си имала предвид, но аз лично използвах “перлата на Тексас” като клише, понеже на всяко по лъскаво място му лепват титлата “перла на еди какво си”.
    Изглежда си избрала вариант:
    O San Antonio, gost, NeeAnn са една личност;
    нещо, което NeeAnn даже не предложи. От това си правиш извода, че той се опитва да те подведе, а не, че може би той не се чувства способен да поддържа тристранен разговор напълно сам. Ето как аз се оказвам подличност на личност, с която нямам честа да имам нещо общо :). Всичко това го предполагам по няколко причини, но най-вече, защото заявяваш, че знаеш кой е gost, докато аз съм абсолютно сигурен, че не е така. В резултат мисля, че трябва да си припомниш кой е учител на Гери по провокации, защото се поддаде на чувствата си и разкри какво мислиш и знаеш.
    NeeAnn!
    San Antonio е градът, защото така се самоопределя. Ако беше светец, щеше да пусне уместен линк. Ако е Свети Антонио и иска да го скрие, щеше да се запише като San Francisco, нали? Просто има по-лесни начини за отклоняване на любопитковците от случайните правописни грешки в имената на логнатите сайтове. 🙂

  11. Преди много време се обърнах към Сан Антонио, като му казах Ник, явно не е станало ясно, а пак преди време обясних, че внимавам каква мисли LeeAnn. А на Гери можехте да не и сецвате желанието за игра, а да я ползвате като съучастник – винаги е по-яко.

  12. Не беше чак преди толкова “много време”… 😉
    Пък на една вещичка никой не може да и секне желанията, стига наистина да и е интересно.

    И никой ли не прочете с какво завърши предишния си коментар Ник? 🙁

  13. Каза вещичката, която се прави на принцеса и не само 😉
    Оки, Гери, приемамe, че е важно казаното, а не ролята 😛

  14. Зори!
    Фактът, че смяташ всичко до сега за конспирация, целяща най-вече тебе, говори изключително хубаво за самочувствието ти. Но въпреки че не знам какви са междуличностните (или може би – вътреличностните) взаимоотношения на NeeAnn&San Antonio, мисля, че е по-добре да приемеш Слабият антропологичен принцип по този въпрос.
    NeeAnn!
    Длъжен съм да не се съглася с теб. Не е важно какво е казано, а какво е разбрано. След поредица от неразбирания и недоразбирания, както и неправилни разбирания, се стигна до ситуация, в която не е сигурно кой – кой е и защо е.

  15. Трябва да ми повярваш, gost!
    Това беше игра, отпусни се 😉

  16. @gost
    какво ще е разбрано е следствие от това, какво е казано (imho).

    колкото до междуличностните отношения между san antonio и neeann, ако се водим по акъла на зори, те би трябвало да са съвсем хармонични (тоест почти шизофренични). ама за това трябва да изчакаме и san antonio да си каже мнението. а колкото до неразбирането — не знам, то така си беше. аз лично съм съвсем наясно.

    @зори
    ТСМС 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.