«Хоро се вие, извива»`2009

За трети път Народно читалище „Димитър Динев” гр. София организира Национален фестивал за народни хорà „Хоро се вие, извива”.

Традицията е добра, в това спор няма.

Тази година, поради големия брой участници, фестивалът бе разделен в две части:

от 9.00 до 12.00 танцуват групи с над 40 участника.

от 12.00/12.30 до 17.00 танцуват с групи с до 39 участника.

Чановете се явихме с група от 43 чана, така, че пиша тези редове преди втората част на фестивала да е приключила.

Разделянето по признак «численост» се налага от ограничената вместимост на залата и е Някакво решение, но пък отнема от удоволствието да изгледаш всички групи. (Водещият ни помоли да си тръгнем, за да освободим място за хората и публиката от втората част (?!) – това оставям без коментар).

След представянето на клубовете от група І се проведе «Ръченично надиграване», а след него – хорца с жива музика, докато журито си измисли мисленето.

Вече със сигурност по сайтове и блогове ще се появи списък на наградените на фестивала, затова аз няма да се впускам в такива подробности. Едно нещо обаче няма да прочетете никъде другъде. И то е:

Тази година Чанове взеха най-важната и значима награда: признанието на способностите ни от ръководителите на другите клубове и възклицанията «вие сте най-добрите» / «наградата е ваша» / «ле-ле, тия жълтите са много добри», споделени волно или неволно от колеги-хороигралци и публиката.

Тази година Чанове отново оставиха в залата нещо от себе си: оставиха излъчване, еуфория, атмосфера, заразиха с настроение и стил, покориха с чар.

Това е възможно само по един-единствен начин и той определено не е подготовка в последната седмица или месец. Тайната е в постоянството! Постоянство и себепосвещаване в отглеждането на всяко чанче с любов и внимание, от малка, току-що проходила хлопка, до силен и уверен Чан.

Тайната е и в общуването: Чановете са семейство: Голямо, Жълто и Сплотено! Някой да се съмнява?


За тези, които не успяха да ни гледат на живо ще кажа:

Вече има и клипчета, но те едва ли могат да предадат пълното и завладяващо вълнение и избухването на публиката. Въпреки, че репетициите не бяха тайни и много от съигралците ни са виждали хорàта – Някои неща трябва да се видят и почувстват със собствените сетива!

(и ако си мислите, че го казвам, за да ви дразня – прави сте  😛 )

Ето, вижте сами:

Първото хоро, което изиграхме е торлашко и се нарича „Челе Уне”. Смисловото значение на това торлашко словосъчетание е нещо от рода на „Най-добрият”, „Първият човек”. Нали не мислите, че в това има нещо случайно 😉

 [youtube:http://www.youtube.com/watch?v=DscrWvw6v9E]

 

Второто хоро е Селско. Ще кажа само едно нещо за това хоро: Две години танцувам, хорцата са ми в кръвта, Българската, но по това хоро разбрах, че съм не само Българин, а ШОП!

 [youtube:http://www.youtube.com/watch?v=BnBoG8b4rc8]


Отзвук от надиграването през 2007 г. и през 2008 г.

17 Comments

  1. Добре де, много ме хвана яд наистина, че не съм Ви гледала,но бях на работа, а сега ти разказваш колко хубаво е било. Добре, че наистина са пуснали клипчета за да не ме е яд толкова много. 🙂

  2. Zdraveite,
    Naistina ne beshe priatno che vi pomoliha da izlezete ot zalata za vtorata chast, no vytre prosto niamashe miasto za uchastnicite ot 2-rata chast, kamo li za vas. Povecheto ot nas niamashe kyde da sednat, edvam se preobuhme/obliakohme. Taka che tazi molba beshe kolkoto nepriatna tolkova i nalojitelna.
    Mnogo hubavo bi bilo inache zalata da e pone dvoina i da imame vyzmojnost da se vidim vsichki i poigraem zaedno 🙂

  3. Daniela, именно 🙂
    Ако бяхме останали, залата можеше и да падне. Аз и затова не коментирам молбата, защото това е пропуск на организаторите. Явно от миналата година не са си извадили никакъв извод.

    Разбрах, че втората част се е проточила до късна вечер, но как е минало – почти нямам информация. Разкажи ни, моля. (и още една молба – ползвай кирилица, ако е възможно 😉 )

  4. Няма да се дразня от думите ти, а ще ги изслушам всичките – тези са много малко. Очаквам повече във вторник. 😉
    Права бях – шашна ли сте ги, всички. Не ви ли извикаха на бис? 😀 “Другото” хоро предизвика ли възторга, който предполагах?

  5. Малко са, Марианка, знам.
    Иначе – да – шашнахме ги 😉 Чакам да качат клипчетата в youtube, за да ги кача и в блога и тогава ще говорим повече 🙂 кой какъв възторг е предизвикал 😉
    (Там нямаме право на бис ;))

  6. Йорданка

    Здравейте хороигралци! Надявам се,че не се самозабравяте и хвалебствате само за себе си! Но имаше и други – от Провинцията, които също бяха много харесани и дълго аплодирани! За организацията и мнението – твърде Велико на уважаемото жури – просто…”Без думи”. Никаква организация, можеше да се предвиди, че големия брой участници, ще изисква и по-голяма зала!Не, че нямаше да си платим престоя в София!Нито имаше “читава” тоалетна, нито място да се “поседне”, нито кафе! Имайте впредвид многото неща за други години! И се постарайте журито да бъде ново и на ниво!

  7. Здравейте, Йорданка,

    никога не съм дискриминирала хората, по какъвто и да е признак, още малко пък на провинциален такъв 😉 И сега идеята не е такава.
    От една страна, това му е предимството да си си у дома (разбирай – блога да си е твой) – можеш да пишеш каквото ти е на душата 🙂

    Не ме разбирай погрешно. Не пиша за другите клубове, не защото нямаше добри, а защото не искам. 🙂 Целта ми не е да правя анализи или сравнения, което неминуемо ще се случи, ако спомена имена, а просто искам да споделя еуфорията и задоволството от собственото си постижение.

    И пак казвам – не ме разбирай погрешно. Не омаловажавам ничие участие и ничие представяне. Познавам много хора, от най-различни клубове, видях ги с радост там и ги аплодирах.
    Най-важното на този фестивал е Добрата Идея, която, за щастие, дори лошата организация не може да убие 🙂
    (между другото, мястото за критика към организаторите не е тук. аз съм участник, също като теб)

    От друга страна: Ще се радвам да разкажеш за вашия клуб/ансамбъл и за вашето представяне 🙂

  8. Извинявайте за латиницата 🙂
    Имайки предвид това, че бяхме скапани от пътуването и пребиваването в тази неудобна зала 🙂 втората част мина добре. Погледахме, поиграхме 🙂
    Не само че е малка, залата беше и грозна.
    Жалко за българския спорт и култура. Ама да не захващаме темата.
    Чакам с нетърпение клипчетата в интернет.

  9. Daniela: мдам, залата е зле.
    Най-малкото: Само първата година имаше надпис. Втората и тази, дори не се бяха постарали един плакат “Хоро се вие, извива” да сложат. Ама… това е друга тема, която не си струва писането 🙂

  10. Йорданка

    Здравейте отново! Според Вас къде му е мястото да коментираме – кажете къде и да можем да го сторим! Защо са представени репортажи само от Софийските групи и клубове? Снимков материал има страшно много!Непрекъснато се стараем да “надвием” грозното, пошлото, простотията, а отново и дадохме приоритет! Трябва – определено по-голяма – даже огромна зала! за да могат повече хора /не само танцьори да присъстват! Защо не предложите следващият такъв конкурс да не се състои в гр. Пловдив- за тази цел има “Античен театър”, само трябва да е в по-топло време!По този начин и Софийските хороигралци ще попътуват по пътищата на Родината ни, и ще могат да видят много по-красиви места от зала “Триадица”!За журито – нека се проведе предварителен “кастинг” за “широкосроени”, умели и талантливи хореографи – а такива има страшно много в Пловдив – тук е Академията за Музикално и Танцово Изкуство – надявам се повечето ръководители да са нейни възпитаници!

  11. Йорданка,
    разбирам емоцията ви, но пак казвам: аз съм танцьор като вас. Не СЪМ от организаторите.
    Аз СЪЩО КАТО ВАС съм недоволна от малката и неудобна зала. Това, че съм от София, не значи, че не съм пътувала повече от един час до там.

    Аз НЕ съм в позиция да коментирам журито и да предлагам кастинги, защото НЕ СЪМ ръководител на клуб.

    Ако се разходите из написаното от мен за миналата година, ще видите, че още тогава критикувах залата, журито и т.н. Но какво от това?!

    Единственото, което мога да направя е следното:

    Подгответе представяне на клуба си, статия за участието ви, коментари за организацията, залата и т.н., снимки също и ми ги изпратете на мейла на приказката (виж горе ляво) и ще ги публикувам като статия от Гост-автор, а не като коментар.
    Останалото не зависи от мен.

    И пак, за да съм сигурна, че сме се разбрали:
    Блогът е МОЙ! НЕ на СОФИЯ, НЕ на Триадица, НЕ на ЧАНОВЕ. МОЙ. Затова, моля, ако ще критикувате някого, това мога да съм само аз, като домакиня. За ничии други постъпки не отговарям. Нали 😉 🙂

  12. Аз се радвам на това, че този конкурс изобщо го има и затова не мога да имам големи претенции – не зная кой и как го организира и какво му коства.
    Залата е ужасна да. Аз като човек от провинцията бях учудена и възмутена от състоянието й. Незнам на софиянци как им се струва 🙂
    Казах какво не ми харесва, но може дори тази зала да е коствала много на организаторите, мнение не мога да дам след като не съм запозната.
    Античния наистина не е лоша идея, като място определено е доста по-добро. Само дето трябва да е топло 🙂

  13. Daniela, места има много, но някой трябва да го организира. Не вярвам читалище от София да тръгне да организира фестивал в Пловдив.
    Инициативата трябва да тръгне от там.

    Това, което направиха Чанове и ХороБГ миналата година е да организират фестивал в Албена.

    Надявам се да имат сили и тази година да го направят.

  14. Ето, вече имаме и клипчета 🙂

  15. Ние от клуб “Танец” – София с хореограф Лъчезария Павлова – участвахме в зала Триадица – много се старахме, но като за първи път – награда не очаквахме, а и горкото жури кого по-напред да избере. Почти всички играха добре, а залата се оказа тясна – участници – много.
    Разговарях с участничка за скарпини:
    Ето телефона на маистора от квартал Коматево -Пловдив 0898522969 Жоро Погосян.
    Много сме доволни. цената е 30 лева.

  16. tanita,
    не знам с кого си говорила, но и аз присъствах на подобен разговор, който се водеше до мен. Така че – дано информацията открие получателя си.

    Аз също танцувам със скарпини, но са купени в София (от балетния магазин на Коста Лулчев) и не са правени по поръчка – стандартни са. Можеш да избереш кожа – телешка или свинска. Време за доставка – около 3 седмици, защото ги внасят от Украйна.
    Аз също съм много доволна, но са по-скъпички 🙂

  17. Ние от фолклорен състав “Танец” – участвахме за първи път. Старахме се, но не се надявахме на награда. Почти всички играха добре. Горкото жури – кого по-напред да избере.
    Според мен не беше редно да участват хореографите в състезанието.Нека да влезе това в регламента.
    А за предложението в Пловдив – чудесно. Но може би трябва друг организатор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.