Моторите на Ваклин

Ваклин Йосифов живее в може би най-китната част на Родопите – районът около Златоград.

Когато преди 7 години се пенсионира и остава с повечко свободно време, превръща любовта си към моторите в хоби. Започва да издирва и събира стари мотори, да ги реставрира и консервира.

Събира ги основно от района, цели или на части – всички, пренесени изцяло със собствения му пасат-комби.

Моторите, които събира на части – старателно сглобява, тези, които са що-годе цели – възстановява до състояние да бъдат в движение и след това консервира двигателите им. Някои части стигат до него чак от другия край на България, но по-важното е, че за сглобяването и възстановяването на моторите използва само оригинални части. Оттам идват и предизвикателствата – части за такива машини отдавна вече не се произвеждат, нито продават. Той обаче не се отказва, а бавно и педантично търси, издирва и събира – сякаш му е мъчно, че нещо толкова красиво може да бъде изгубено.

Попитах го „Защо?“

„Аз съм родопчанин, казва, а ние родопчаните сме хора, които искаме да оставим нещо след себе си за общото благо. Аз искам да оставя малко история след себе си“.

Имах честта да се запозная с Ваклин по време на откриването на ултрамаратона K3 ULTRA – GOLD BORDER RACE, Златоград,  където, като част от събитието, беше изложил 17 от своите рожби.

Ваклин говори за моторите като за свои деца и разказва за тях с умиление, удоволствие и гордост.

Освен изложените 17 мотора, има още няколко, по които още работи и все още не са за показване пред хора.

Притежава мотор, който е по-стар от него – една 65 годишна JAWA, има по няколко Simson, MZ, GZ, ИЖ, ИЖ с кош, Карпати, Минск, няколко поредни модела на българския Балкан – все произведения на държавите от бившия социалистически лагер.

Колекцията определено събуди доста емоции – любопитство у децата, възхищение и сякаш и малко носталгия в по-възрастите хора, за които да караш 40 години ИЖ е нещо повече от любопитен факт.

Помолих го да го снимам, а той застана до любимия си мотор 😊

А вас моля, ако някога ви попаднат оригинални части от/за някой от тези мотори, не ги изхвърляйте – пишете ми, ще намеря начин да стигнат до Ваклин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.