Stand by… Camera… a-a-a-and ACTION!

Stand by… Camera… a-a-a-and ACTION!

Какво си представяте като чуете тези думи? Снимане на филм? Или поне реклама! Нали? Нали! 🙂

Участвах в снимането на реклама! Не, по-точно, участвах в гледането на снимането, или още по-точно гледах как участват в снимането… Оф! Отначало 🙂

Виждали ли сте как се снимат рекламите, които ни досаждат вечер от телевизора? Не? А трябва. Тогава ще гледате на рекламите с други очи. Също като мен.

Винаги съм предполагала, че снимането на реклама е дълъг и изморителен процес, а снимането на филм може да продължи с години… Сега вече знам със сигурност – снимането на реклама е ИЗТОЩИТЕЛНО. Клипче от 30 секунди отнема 14 часа снимки и още незнайно колко време за подготовка. С искрено любопитство очаквам да видя крайния резултат!

В същото време е забавно, особено ако рекламата е раздвижена като сюжет, снима се извън студио и изисква участието на специални и особени предмети, като балон, летящ с топъл въздух, например.

Тук няма как да не отворя една скоба и да не кажа, че надуването на балон и пускането му в полет, само по себе си е предизвикателство, изисква разнородни познания, сръчност, бързина, съобразителност и най-вече – екип от 4-5 човека, които знаят какво правят. Ако разбирате поне малко от облаци и метеорология, няма как при вида на снимката да не възкликнете „Тия хора луди ли са да пускат балон в такова време!”. Мда, времето съвсем не беше за балони, но по някакво чудно благоволение, реши и отпусна общо 20 мин – за разпъване на балона, за надуването му и за издигането му над земята, и разбира се за … Stand by… Camera… a-a-a-and ACTION!

Чух тази команда около сто пъти за един снимачен ден! Ден, който ми остави изключително силни впечатления.

За един ден видях почти всичко, което може да предложи една снимачна площадка (да не кажа „поле”): оператор в комплект с фокусничка (така наричам дамата, която настройва фокуса на камерата), кран за камера – с релсички и рамо, така че да може да се движи хем нагоре-надолу, хем наляво-надясно, видях бял ден на зелен екран посред черна нощ, организиран за нула време с прожектори, зелен екран, бели екрани, филтри… и не знам още какви чудни неща, на които не знам името, видях човек, който имаше на колана си повече джаджи от инспектор Гаджет – то не бяха клещи, ножчета, тиксо, изолиращи ленти, някакви бели шайбички, още сто джунджурии, на които не знам нито името, нито предназначението и разбира се: КЛАПА! Истинска филмова клапа!

Изобщо няма да споменавам, че за нула време едно празно поле се превърна в почти истинско студио („почти”, защото нямаше покрив 😉 ): имаше кранове, джипове, шатри, всякакви на цвят екрани, маси с кафе и сандвичи, столове, камера, компютър и монитор, кабелаци, агрегатче, сянка за монитора, пожарогасител, каравана-гримьорна, каравана-кафененце с лакомства и напитки, топъл обяд, тоалетни, балон с кош, кош без балон и какво ли още не.

Това, което обаче непременно ще спомена са хората – екип от около 40 човека, всеки на мястото си, взеки зает със собствените си задачки, които обграждаха с внимание и професионална подкрепа актьорите през всичките 14 часа от този дълъг ден. 40 човека, които веднъж не изпъшкаха, веднъж не се намръщиха, веднъж не измрънкаха…

Екипът ме впечатли най-много! Сред актьорите имаше две деца – основната актриса (на цели 6 годинки) и моята малка дъщеря (на 8 годинки) като неин дубльор (в случай, че мъничкото се изплаши от балона). Тези две момичета бяха истински принцеси в този ден. „Искам сандвич” – член от екипа тича за сандвич! „Искам вода” – тичат за вода! ACTION! – събличат им якетата. CUT – обличат им якетата! Носенето на конче и возенето в ръчна количка дори няма да го споменавам 😉 Такова нещо съм виждала само във филмите за снимане на филми! 🙂

Трябва да призная, че бях повече от приятно изненадана от организираността и точността на тези хора и тази статия е и начин да им благодаря!

За любопитните сред вас ще добавя:

Попаднахме на тези снимки случайно. Филмовото студио, чрез общи познати, покани дъщеря ми за дубльор – да се вози на балон, ако другото детенце се изплаши. То се изплаши и моята дъщеря си спечели прозвището „храброто момиче”, на галено наричана „каскадьорчето”.

Спечели и своите 2 мин. слава, когато накрая на деня 40 възрастни мъже и жени й ръкопляскаха под светлината на прожекторите.

Вълнуващо, нали!

Още избрани снимки от събитието има тук.

9 Comments

  1. Вълнуващо! И още как! Истинска Пипи Дългото Чорапче е на снимката в балона – и храбра като нея.

  2. Много готино е било, явно!! 🙂

    Аз за малко съм участвал в снимки на реклама, филм (за много малко), но не като “звезда”, затова по-скоро имам не толкова добри впечатления от един снимачен ден от 12+ часа… 😉 Е, вероятно зависи от компанията, която снима…

    А с балон… Може би някой ден ще полетя за малко, кой знае? 😉

  3. Хахахаха! Началото на статията ти е литературен шедьовър!
    А за пилот Диди, никой не се е съмнявал, че е по-храбра принцеса от всики рицари на бели коне!

  4. Michel,
    е, не мога да кажа, че през всичките 14+ часа е било весело. Детето на моменти се отегчаваше, но като цяло беше добре. Ако искам да се оплача от нещо, винаги мога да намеря от какво, но няма да съм аз 🙂

    А с балон… може и да полетиш за малко, но ако е за малко – балонът ще е вързан като този. А с вързан балон не е много интересно, защото се издигаш на мах 10 м от Земята и реално не летиш.

    А ако балонът е отвързан, аз не бих се качила, защото балонът на практика е неуправляем. Той е по-скоро предвидим – т.е. ако пилотът е добър, може да предвиди накъде ще лети балона и къде евентуално ще реши да кацне. Балонджийте твърдят, че за да летиш безопасно, трябва да предвидиш какво ще се случи в следващите 15-30 мин. и то с отлична прецизност, защото балонът е инертен – с него не се завива, не се спира, не можеш да слезеш когато си решиш ти и т.н.

    Така че, ако ти се лети – нека е парапланер, моля 🙂

  5. Е, вярно историята е необикновенна!!!! Браво на принцесата! На мама героинята безстрашна!! Сега остава като пуснат рекламата да свирнеш… 😉

  6. хехе, вили, нали ти казах 😉

    А като излезе рекламата със сигурност ще дам знак 🙂

  7. Pingback: LeeNeeAnn » Blog Archive » Дреме ли във вас екстремист: резултати

  8. пожарогасител- обслужване

    Много ми се иска някой ден и аз да се кача на такъв балон. От няколко места виждам, че в нашата страна се предлага вече и цените, са доста достъпни.Важно е да съберем любими приятели, с които да се качим и да се насладим на невероятната гледка, която ще се разкрие когато стигнем желаната височина. От страни балоните изглеждат уникално. Вече планувам кой месец какво да правя и това е в челната класация за месец август.

  9. Очакваме да споделиш впечатления 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.