„Чанове” в Американското посолство

Има дни в месеца, в които служителите в Американското посолство в София свършват работа един час по-рано, но не си тръгват, а се събират всички заедно на едно място. Това е т.нар. Happy hour, предоставен им за взаимно опознаване и сближаване, който обикновено минава в хапване, пийване и сладки приказки.

Но имаше един различен  Happy hour – този, в който на гости им бяха танцьори (не всички, защото щеше да заприлича на нашествие 😉 ) от клуб по народни танци „Чанове” – ден, който ще се помни дълго.

Гостуването бе замислено, измислено и организирано от нашата Цвети, която работи там. Идеята, както самата тя я описа, беше „да видят американците как се веселим ние, българите”.

Българският фолклор отдавна не е тайна за света като цяло и за Америка в частност. Изпълнения на големи български фолклорни ансамбли не от вчера обикалят света, но усещанията, които доставят на публиката професионалисти и любители са съвсем различни. Едно е да гледаш професионални танцьори на сцена или екран, съвсем друго е танцьорите да набиват крак до теб и виното в чашата ти да следва ритъма.

Разбира се, далеч съм от мисълта да сравнявам изпълнението на „Чанове” с това на професионалните ансамбли, тъй като „Чанове” е любителски клуб, в който хората танцуват за удоволствие. Но ако професионалистите впечатляват публиката с необикновените си умения, то танцьорите от „Чанове” замайват главите им с едно съвсем ново усещане: чувството, че е възможно най-обикновени хора да танцуват така!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.