Трагикомедия или фарс – изберете сами

Дали е трагедия или комедия, все още е рано да се разбере, но за съжаление, историята с главно действащо лице КК “Труд” вече не прилича на леко сапунен сериал, а се превърна в гнусен фарс.

На 21 юни, в блогосферата плъзна новината, че ГДБОП по официално искане от страна на КК “Труд” е принудила Виктор да свали всички книги от сайта www.bezmonitor.com. Все още не са ясни всички подробности около случката, но в мен възникват следните прелюбопитни въпроси относно случката:

  • Защо са свалени всички книги от сайта? По искане на КК “Труд” или супермените от ГДБОП (пак) са се престарали (нали трябва да си изработят хонорара)? Доколкото знам, там имаше качено изданието на библията от Светия синод? И върху тази книга ли има вече авторски права?!
  • Каква е тази процедура, по която е било отправено искането към ГДБОП? Какви доказателства са необходими, за да бъде удовлетворено подобно искане? И на всяко подобно искане ли ГДБОП ще се отликват със същият ентусиазъм?
  • По силата на кой закон, ГДБОП е намесена в случая? НК, НПК, ЗАПСП?
  • В официалното искане на КК “Труд” до ГДБОП има ли приложени доказателства за притежаването на авторските права от КК “Труд”? Или всичко е било на честна дума? И кой ще е отговорен, ако се докаже, че имаме превишаване на правомощия и злоупотреба с власт?

Имам и други въпроси, които ще запазя за друг път, когато ще съм в по-подходящо емоционално състояние, но много искам да чуя обясненията на Явор Колев конкретно за този случай? И си запазвам правото да му искам оставката — като вреден и опасен за обществото. А на хората от КК “Труд”, спретнали целият този фарс, обещавам, че в най-скоро време ще се заема с привеждането на личната ми библиотека, която не е никак малка, в цифров вид. Пък нека ги видя какво ще кажат в такъв случай.

2 Comments

  1. И аз присъединявам гласа си към твоя в това питане. Не че вярвам, че някой ще погледне от високия си и овластен пиедестал надолу, към крещящите въпроси блогери. Но трябва да се говори за проблемите. Ако някой не чува говоренето, значи има свой си проблем с чуването.
    Не съм в състояние да напиша и аз нещо за това. Лични мои неща, смесени с отвращението от статуквото (ние си говорим, овластените си продължават) ме отдръпват сега.
    Но въпросите и аз ги задавам. И искам отговор. И чакам!

  2. Pingback: Valery’s Mlog » ГАВРА

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.