Народните будители…

Днес е 1 ноември – „Ден на народните будители”. Това е празник, който харесвам, защото е ден, в който, ако искаш, можеш да отделиш четири минути и да се замислиш, кое те карало да се чувстваш добре в българската си кожа през изминалата година и кое е това, което и занапред би те накарало да си повече българин.  И ако из главата си намериш такива хора и събития, в петата минута от размисъла, можеш просто да им изпратиш мислено своите адмирации. Ако пък си човек с малко дар слово, можеш да им ги изпратиш и писмено 😉 – както смятам да направя аз.

Днес, в Деня на народните будители, стартира една нова инициатива на клуб „Чанове”, която се нарича „Чанове на Балканите”.

Всичко за идеята и подготовката на проекта можете да прочетете на сайта на Чанове.

Аз само ще ви кажа, че репетициите започнаха днес, с три хорà – едно македонско, едно сръбско и едно гръцко. Миленка и Коце са ни подготвили общо 53 хорà от четири страни (изброените, плюс Турция), като се готвят да направят скоро и десетина румънски хорà. Като имате предвид, че статистиката на научените български народни хорà показва, че за осем години сме научили 100 хорà, това означава, че имаме „материал” за разучаване за следващите пет-шест години. А като добавите за „щипка сол” и разликата в стила, хвата и темперамента на танцуване, то спокойно мога да кажа, че интересното и вълнуващото тепърва предстои.

Благодаря ви, Миленка и Коце!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.