against ACTA …

В последните няколко седмици глобалното Internet общество беше настръхнало срещу конспиративното подписване от редица правителства (включително и българското) на така нареченото търговско споразумение против фалшифицирането (ACTA). Понеже преговорите за това споразумение бяха засекретени и на обществеността бяха сервирани само общи приказки, датата 11 февруари 2012 година беше обявена за ден за глобален протест срещу това споразумение.

В България протест се проведе в 17 града, няма да ги изброявам всичките, само ще поздравя всички, които предпочетоха да излязат в студения зимен ден и да изразят отношението си към опитите за ограничаване на нашата свобода, не само в Internet, а и изобщо.

По-надолу ще се опитам с картинки и кратки коментари да ви покажа какво беше този съботен ден в София.

Началото на протеста е обявено за 11:00 h, сборното място е около пилоните на НДК. Малко преди началния час, картинката от мястото на събитието изглеждаше така:

Нямаше кой знае какво струпване на хора, но все пак се усещаше някакво очакване.

Половин час по-късно картинката вече изглеждаше по друг начин:

Да, това вече наистина е друго нещо 🙂
Във времето между двете картинки се разхождах долу между хората, които търпеливо

или не чак толкова търпеливо очакваха началото на протестното шествие

като междувременно успяха да дадат и интервю пред по-любопитните и напористи репортерки 🙂

Имаше и такива разсеяни хора, които като че ли бяха забравили за какво бяха дошли (както казват старите хора — любовта е сляпа и не прощава :D)

Но както винаги, хубавите неща бързо свършват и беше дадено началото на протестното шествие:

Тук се наложи да се разделя с колоната, която продължи по предварително обявения маршрут покрай Съдебната палата и да хвана малките улички в посока парламента, където вече беше строена комисията по посрещането:

Не знам дали ви направи впечатление, но полицията е оборудвана като че ли очаква нашествие на футболна агитка, а не мирно вървящи и скандиращи разни неща хора. Това ако не е провокация към хората от протеста, здраве му кажи.

И обърнете внимание върху броя на хората, най-вече заради твърденията на медиите, че на протеста са присъствали около 500 човека (това според коментари във форумите на хора, гледали новинарски емисии).

От тук нататък ще пусна снимките от случилото се пред народното събрание, като ще оставя коментарите на вас. Само ще ви обърна внимание, както някой спомена по форумите, че се готви ратификацията на споразумението да мине на едно заседание на парламента, вместо на две, както е по правилник. Затова останете включени и очаквайте новини за нови протести 🙂

А специално за тъмния засмян субект на долната снимка, искам да обърна вниманието на нашата полиция, която ни пази и най-вече на бате Бойко, който бил мъж, че това не е първата поява на този човек на такива съмнителни събирания и че трябва да вземат мерки теглилки за неговото засмяно (да не използваме и по-сериозни определения) поведение 😉

8 Comments

  1. В интерес на истината, на протеста наистина имаше представители на футболни агитски, скинарчета, неонацистчета и подобни елементи. Някои от тях – дечица на видима възраст осми-девети клас. Бяха обаче малцинство. На протеста бяха и онези, неонацистчетата обичат да бият. В един момент напрежението си беше сериозно. Но това се е усетило съвсем не навсякъде. И добре че се размина без провокации.

    Последният човек съм, който би се обявил в защита на полицейското насилие. Но ако беше станало меле, пак полицията щеше да е виновна, че не го е предотвратила.

  2. Няма да споря, но е факт, че полицията гледа в подобни ситуации на хората като на доказани престъпници.

  3. Страхотен репортаж, Ники!

  4. Страхотен фоторепортаж! 🙂
    За полицията – срамно много полицаи, жандармерия и какви ли не борнирани, като костенурки нинджа, органи на реда! (друг е въпроса, че с мъка можеше да се намери някой сред тях, който да скочи 2 м от място;)) Направо чаках онези, за които споменава Светла, да започнат с провокациите по сценарии (добре, че нямаше такъв този път).

  5. Много добро отразяване!
    Радвам се, че очакванията от ефекта на протеста най-вероятно ще се оправдаят в близките дни и студуването ни няма да е напразно 🙂
    Моля да ми изпратите на имейл снимката на мъжа с детенцето, личен познат ми е!

  6. Pingback: ACTA и лъжливото овчарче | Кутията за всичко

  7. Pingback: Ново 20

  8. Pingback: ACTA и лъжливото овчарче

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.