Приказка за Рила …

На 29 август, от 19:30 h, беше проведен поредният протест срещу съсипването на българската природа от пишман инвеститори и бизнесмени, като този път акцентът беше поставен върху поредните безобразия, които се извършват в Рила. Протестът беше обявен, както на обичайните места (savestrandja.ludost.net), така и на новопоявили се такива (saverila.ludost.net). В тази връзка искам да предложа на стопанина на ludost.net (който и да е той) да създаде и saverhodope.ludost.net, където също може да се публикуват анонси за подобни събития, като това, от което ще видите снимки след малко.

Часът е накъде малко преди 19:30 и мястото, определено за провеждане на протеста, изглежда все още мирно и тихо.

place01.jpeg

Но въпреки, че изглежда така, във въздуха се носи нещо — доказват го колите на репортерският екип на бТВ (освен него, там имаше още един екип, но не успях да разбера от коя точно телевизия бяха, а и честно си признавам, че не ме и интересуваше особено много),

media01.jpeg

media02.jpeg

media03.jpeg

както и наличието на повече от нормалното количество полицаи около него. В началото дойдоха само две патрулки, но по някое време, след преценка на обстановката, беше повикано и подкрепление.

police02.jpeg

police01.jpeg

police03.jpeg

А по същото време, докато полицаите чакаха, лека полека започнаха инкогнито 🙂 да се появяват и отделни участници в протеста.

people01.jpeg

people02.jpeg

people03.jpeg

people04.jpeg

people06.jpeg

И след няколко пробни пресичания през улицата, протеста започна.

people05.jpeg

people08.jpeg

people09.jpeg

А след още няколко тура напред-назад, започна и изграждането на символичната стена, която трябваше след това да бъде разрушена от силите на реда.

people10.jpeg

action01.jpeg

action02.jpeg

action03.jpeg

Самата стена, след нейното завършване, изглеждаше така

thewall01.jpeg

thewall02.jpeg

а това са част от останалите нагледни материали, използвани в протеста.

decor01.jpeg

decor02.jpeg

decor03.jpeg

decor04.jpeg

Трябва да се отбележи, че и в този случай, полицията се държа сравнително адекватно, с изключение на случката, при която беше задържан Стоян Бешков. Доколкото се разбра, той в бил отведен в близкото районно управление. Кога и как е бил освободен не стана ясно до завършването на протеста.

По едно време полицаите на платното станаха доста повече от цивилните граждани, които бяха изтикани на тротоарите. Не знам, може би те се грижеха за удобството на снимащите, които в един момент се бяхме събрали почти всички на пешеходната пътека 🙂

people11.jpeg

people12.jpeg

За съжаление, колкото повече такива протести “отразявам” (туп, туп :)) започвам да имам усещането, че този вид протести изиграха своята роля да обърнат внимание към безобразията (нека все още да не използваме думата престъпления) на част от “бизнесмените” в България (а ако някой иска да ги научи поименно, нека отиде на онзи адрес). Може би вече е дошъл момента да се премине и към по-друг тип натиск, с искане на оставки най-малкото поради несправяне със задълженията си — на чиновници от министерствата, на отделни министри (а ако трябва и на цялото правителство), натиск прокуратурата и съда най-накрая да си свършат работата, за която им се плаща, както и още доста неща (за чиновниците от министерството на вътрешните работи, които евентуално биха прочели тази публикация, искам да натъртя, че не призовавам към смяна на конституционно установения ред, така че да не се хабят да ми пращат призовки).

Надявам се да не съм чак толкова прав.

3 Comments

  1. Хубав репортаж и снимки! 🙂

    Пък иначе… ако се наложи, ще ти носим пилички в затвора :-PPP

  2. Благодаря, макар че можех да се представя и по-добре 🙁

    И никакви пилички — направо нахълтвате да ме приберете 🙂

  3. Готин репортаж! Някой следващ път ще намина и аз, че нещо все не можем да се видим наживо по други поводи. Тъкмо и да поснимам. За усещанията и моментите — и аз ги имам такива. Аз като че ли се ориентирам към по-радикално неконвенционални действия, за мен това, което правим онлайн има много по-голяма сила. Може би не днес, но ориентирано към бъдещето има голям потенциал.
    И все пак наистина е крайно време нещо да се случва. Да започнат да се оправят нещата. Някой да реши да поема отговорност.
    Те “поемат” отговорност, но все за хубавите неща. Истинската “промяна” и “преход” ще усетим тогава, когато започнат да се намират честни хора, дето поне отвреме-навреме да поемат отговорност и за грешките, лошите неща.
    Всеки знае иначе да казва “аз съм отговорен”. А сега — има проблеми, има престъпления и всякакви далаверки — някой да излиза и да казва “аз съм отговорен”? Не…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.