17 февруари 2010 — началото на една авторитарна държава …

Може би заглавието е малко пресилено, но нещата в нашата родна коч^W страна определено не вървят на добре. Както вече знаете, днес сутринта се проведе поредният вече протест срещу закона за електронните съобщения. Аз няма да ви занимавам със самия закон, защото някои други (този или пък онзи, или пък тези) вече са го сторили по-добре от мен, а просто ще ви покажа малко снимки от самия протест, като ще се постарая да бъда максимално кратък в коментарите си.

Така изглеждаше мястото, нарочено за провеждане на протеста малко след настъпване на началния час за неговото начало. Картината не изглежда никак обнадеждаваща 🙁

След още половин час, групичката, решила да протестира срещу Закона за ЗЕС и Закона за ГМО (да, защото се появиха и такива хора — това са хората, вляво на долната снимка, развяващи българското знаме) успя леко да се увеличи до към 30-40 човека 🙁

Да, знам, че това, което казвам, на някого ще му заприлича на мрънкане, затова повече няма да коментирам 🙂 и ще продължа по същество. На следващите няколко снимки са показани част от агитационните материали, използвани по време на протеста:

Не се учудвайте на последната снимка. Поради женственото (да ме прощават феминистките в паяжината) поведение на временно изпълняващия длъжността министър-председател на Република България, днес следобяд трябваше да бъде приет на второ четене (?) и закона за ГМО, като изведнъж се оказа, че доста солените глоби, предвиждани в проекта за нерегламентирано разпространение на такива организми са отпаднали от текстовете на закона. До какво ще доведе това, мисля, че всеки може да се досети без много усилия. Затова, поради липсата на време за реакция, неформално беше решено протестът срещу закона за ЗЕС да бъде „подкрепен“ и от протестиращите срещу закона за ГМО.

И накрая, може би най-приятното от този протест:

Да се надяваме, че тези хлапета (като тези или тези) от малки ще научат урока и когато се наложи, ще бъдат много по-активни от нас в защитата на правата и свободите си.

И накрая, нещо като извод — за съжаление тази форма на протест, за краткост ще я наричам „казионна форма“ е много удобна за управляващите (независимо кои са те) и ако искаме да има по-голям ефект върху заспалото ни общество, ще трябва да се потърсят малко по-различни форми за протестиране, въпреки неудобството, което биха създали на останалите ни съграждани. Останалото ще оставя на вашето въоображение 🙂

PS. Не обещавам, че тази публикация ще остане в този вид — може след малко или утре да ми хрумне още нещо, което няма лесно да се откажа да добавя 😀

First addendum 🙂
„Вчера депутатите се отказаха от възможността МВР да получава разпечатки от мобилните и интернет операторите при разкриването на престъпления, които не са тежки (т.е. наказват се с до 5 г. затвор). В първоначалния вариант на поправките бяха записани освен тежките престъпления и тези, които се наказват с над 2 г. затвор – като смърт по непредпазливост, купуване на гласове, разпространение на порнографски материали, склоняване към проституция, нарушения на авторското право и др. Заради обществения натиск обаче при второто гледане на закона във вътрешната комисия броят им бе намален драстично.“

Горният цитат е от днешния брой на вестник „Сега“. Иронията в случая е, че според непроверени сведения, тези дни в парламента ще се гласуват промени в Наказателния кодекс, според които промени, присъдите и за отпадналите престъпления ще станат поне по 5 години, така че да попаднат в обхвата на Закона за електронните съобщения. Но пак повтарям — сведенията са непроверени към този момент и могат да се окажат неверни, но иронията пак си я има.

14 Comments

  1. Не съм изненадана, но съм ужасно разочарована.
    Какво означава “женственото поведение” на споменатия индивид? Според мен човекът е просто престъпник и нищо повече (защото това си е умишлена вреда и злоупотреба).

    П.П. Сладки бебета, но изцяло розовото бебе направо ми настръхна косата от него. Да бяха написали “момиче” на челото направо, за по-лесно.

  2. под „женствено поведение” разбирай поведение на кукла Барби. а дали е престъпник — това май само съдът може да каже, иначе презумпцията за невинност (към която сме особено докачливи с този закон) отива в небитието (imho).

    а за „розовото” хлапе — как трябваше да го облекат? изцяло в синьо?

  3. Остави дрещките, виж му колелцето, шалчето, шапката, дори обувките… всичко издържано в розова серия.

    Няма ли други цветове за тия хора?

    И как се държи куклата Барби? Пластмасово? 🙂
    Ами не точно, нарушаването на законите и злоупотребата са престъпления, дали ще бъде подведен под отговорност няма отношение към това, дали действията му нарушават закона. Дали са третирани като такива, вече е друга бира.

  4. я, да оставите бебето на мира! 😉

  5. сега точно се чудя дали не се обръщаха към бебето с момчешко име, ама нещо ми бягат спомените 🙂

    а куклата Барби се държи женствено 😛

  6. Какво означава женствено Дачи?
    В смисъл, обясни какво точно имаш предвид, защото така използва “женственост” като обида и то конкретна представа за женственост, затвъждавайки, че да си женствена жена е нещо лошо, за разлика от неженствените жените, които са едва ли нещо положително, защото не са женствено женствени.

    Иначе бебето е пример за женственост, за начина, по който се показва, че това бебе е момиченце – розово, розово, розово, розово. Т.е. не може хем да използваш женствеността като обида и да твърдиш, че той се държат като кукла Барби и после да приемаш без да ти мигне окото детенце, което са облекли като споменатата кукла Барби.

    Това е готина тема, иска ми се да я развием, но наистина се отклоняваме от темата.
    Четох в сайта на Григор разни неща за протеста, например, че е имало много млади хора (ученици) и пр.
    Разкажи ни повече и ти. Това, което другите са пропуснали?

  7. Ени, статията е на Ники, не моя, нека той да си обяснява 😉
    Аз само ви написах да оставите бебето на мира, именно за да не се отконявате от темата 🙂

  8. Не успях да отида на протеста 🙁

    Но си мисля, като гледа, колко малко хора има, а за протестите срещу ГМО колко много народ се беше изсипал.

    Българите много си падаме по масови психози, конспирации и т.н., а когато става въпрос за нещо действително сериозно, нехаем и не осъзнаваме проблема.

  9. Eneya, толкова ти се възхищавам! Колко непоколебимо се бориш срещу несправедливостите, срещу използваните по субективна преценка думи и определения, дори срещу чуждия вкус по отношение обличането на собствените им чужди деца… Браво! Сигурна съм, че на своето дете не правиш такива еретични неща, а просто му изписваш пола на челото. Ти си моят идол!
    —————
    Ники, наистина ли ще направят тези врътки, за да заобиколят пак по законен начин законите и да си прокарат целите? Ужасна арогантност.

  10. @NeeAnn
    Добър фоторепортаж! Съгласна съм, че “казионната форма” на протест си е изчерпала възможностите и наистина трябва да си поразмърдаме въображението или просто да дочакаме тоталното преливане на чашата с търпението 🙁

    @Божо
    Не мисля, че може да се направи сравнение между протестите на такава основа. Според мен и двата проблема, и двата законопроекта са важни и заслужават активността на всички ни. Не мога да се съглася, че промените в законопроекта за ГМО не са нещо “действително сериозно”.

  11. За ГМО Григор много добре го е обяснил:
    http://www.gatchev.info/blog/?p=926

    Аз не бих могъл да го кажа по-добре.

  12. @Eneya
    аргх, ще ти скъсам ушите следващият път, когато те видя, да знаеш. не ти ли прави впечатление конотацията „женственост“ — “временно изпълняващ длъжността министър-председател на републиката“, а? след това може да се сетиш и по каква линия бяха противопоставени бившият временно изпълняващ тази длъжност и настоящият такъв. след това може да преминеш към това какъв е създаденият от медиите образ на настоящият ни председател на съвета на министрите. и тогава може би ще разбереш, че използваният от мен термин „женственост“ е антоним на вече споменатия медиен образ. и нищо конкретно към нежния пол, което да звучи обидно, нищо, че съм помолил предварително за извинение.

    толкова от мен по темата за „женствеността“ на сегашният ни председател на съвета на министрите.

    @Божо
    не си измивай ръцете с григор, ако обичаш.

    @Милена
    ами не знам, това както вече казах, са непроверени сведения, но честно казано, нямам никакви съмнения по отношение арогантността на политическият ни „елит”.

  13. Милена, ти май смяташ, че вкусовете на хората се формират по дърветата, а не са последствие от тяхната среда. Нито че имат някакво значение и цел използването на конкретни символи и знаци. Сладко.

    Ник, аз те разбрах идеално, просто ми направи впечатление изразното средство (даже съм съгласна с теб). Иначе за медийния образ, боже, докъде ще я докараме ако бг медиите някой им обръща внимание.

    Дачи, извинения.

  14. Ени, струва ми се, че малко преиграваш с розовото хлапенце – все пак шапката му е червена, а шала бял 😉

    Знаеш ли, отгледах голямата си дъщеря с изцяло сини дрехи и аксесоари, защото по онова време нищо не можеше да се купи от магазин, а брат ми ми носеше дрехи от чужбина от негово приятелско семейство с бебе момче. Не мисля, обаче, че тя има проблеми с женствеността си в момента.

    Така че, айде да оставим за известно време тази тема, става ли? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.