За лицензите и за авторските права

Всъщност, заглавието е малко подвеждащо, защото в долните редове няма да ви говоря за това какво са авторски права, имат ли те почва у нас (имат, имат — питайте Явор Колев и останалата пасмина) и как си кореспондират с различните лицензи, а просто ще ви разкажа една случка, случила с една от любимите ви публикации в този блог. Аха, точно така — говоря точно за тази публикация: “Как да си откраднете целувка“. Тази публикация по един нестандартен начин се появи на следния адрес http://loveemoni.dir.bg/_wm/library/?df=272380. Не, недейте да ходите на този адрес — на него вече ще видите страница, съобщаваща ви за грешка 404. А до появата на тази грешка се стигна след размяната на няколко електронни писма:

Дами и господа,

на следния адрес (http://loveemoni.dir.bg/_wm/library/?df=272380) в блог пространството на dir.bg е качена публикация, копирана едно към едно от блога на leeneeann, намираща се на следния адрес: https://leeneeann.info/?p=298, в разрез с лиценза, под който тя е публикувана там (CC-BY-NC-ND).

Тъй като мога да ви уверя, че съгласие за подобно препубликуване на тази история от нашия блог не е давано от нито един от списващите блога, настоявам за вашето съдействие за премахване на тази страница от посочения адрес (http://loveemoni.dir.bg/_wm/library/?df=272380), поради грубо погазване на правата на автора на публикацията.

Очаквам ваша бърза намеса за решаване на този проблем, за което ви благодаря предварително.


the lunatics are in my head
—————————
Nick Angelow

Това е писмото, изпратено от мен в неделя (а самата история започна в събота) до abuse@dir.bg и postmaster@dir.bg. След няколкоминутен разговор през jabber, нямах големи илюзии, че ще получа отговор на писмото си, но за моя изненада, още в първия работен ден след почивните дни, получих ето тези два отговора от екипа на dir.bg — първо този:

Здравейте!
Благодарим Ви че се свързахте с нас.
Въпросът Ви се обработва от екипа на Dir.bg.
Своевременно ще Ви уведомим за резултата.

Поздрави!
Customer Support
Dir.bg

а почти веднага след него и този:

Здравейте!
Въпросните публикации са изтрити и собственика на сайта е предупреден. При възникнали подобни ситуации моля сигнализирайте на GLog администратора през gLOG Месинджър – това е постоянен дневен support. Това е най-лесния начин да получите бърз и компетентен отговор на въпроса си.

Поздрави!
Customer Support
Dir.bg

които отговори изискват от мен да кажа “благодаря на екипа на dir.bg за бързата и своевременна реакция” и които показват, че има цивилизовани начини за уреждане на възникнали проблеми с неправомерно използване на авторски произведения без да има нужда от прибягване до помощта на главната дирекция за борба с обикновения потребител.

to be continued 🙂

20 Comments

  1. Да, разкажи и за другия случай 🙁

  2. Еее, дай им малко време да реагират. Най-рано утре ще мисля какво да пиша по темата — според зависи.

  3. Добре, Ники, както прецениш.

    /Макар че те вече реагираха достатъчно неадекватно и демонстративно, според мен/

  4. За съжаление, все повече вандалщини от този сорт пълнят родните сайтове. Сблъсквала съм се с откровено плагиатстване на стихове 🙁

    Ще почакаме да разнищите и разкажете историята докрай. Браво на вас, че сте ги “заловили”! 🙂

    И наистина – браво на dir.bg, за адекватната реакция!

  5. Гери,
    поводът да променим лиценза на блога беше един мой превод на Превер, който бяха взели, осакътили и публикували в hulite, с моето име за преводач отдолу.

    Писах на хулите и те го свалиха мигновено. Благодарих им и всичко си продължи кротко и спокойно.

    На dir.bg браво, и аз съм им благодарна.

    Но в момента, за съжаление, си имаме работа с нискокултурни и некадърни индивиди, които не само крадат и трият молбите ни за назоваване на първоизточника, но си позволяват да (ме) заплашват в Лични Съобщения. Представи си само!!!

  6. Сериозно!!?!?! Е, НЕ! Това е нечувана простотия и наглост!!!
    Дачи, с какво да можем ефективно да помогнем?

  7. Да, Гери, съвсем сериозно. Запазила съм си “разговора” ни като картинки 😉

    Благодаря за предложението, но предпочитам да изчакам реакцията на Ники по този казус. Той, ако има нужда от съдействие, вероятно ще го спомене.

  8. @LeeAnn, ако Ники не успее да се разбере с тях, публикувай подробностите и съм сигурен, че ще успеем по някакъв начин да ги накараме да изпълнят задълженията си спрямо лизенза ;). А и знаеш, какво може да направи блог обществото, когато се вдигне на юрурш :).

    С интерес чакам подробности ;).

    Поздрави Ему

  9. Ему, аз вече знам, че няма да успее да се разбере, защото те не желаят. Ники скоро ще даде подробностите. Аз, лично, след първначалното раздразнение, в момента съм със смесени чувства. Интересното е, че вместо да съм поласкана, че публикацията се е харесала и е била открадната, аз не съм. Те са толкова слабо посещаван форум, пълен главно с крадени неща, че не знам дали заслужават да се влага енергия в тях и да им се вдига посещаемостта. Но пък от друга страна мисля, че всеки трябва да отговаря за постъпките си и да знае да чете не само публикациите, а и лицензите под тях. От една страна съм сигурна, че става дума за пубери, които не знаят какво правят и се мислят за неуязвими, скрити зад клавиатура, от друга страна – сега е момента да научат, че не са. И тъй като аз влагам прекалено много емоция в целия този абсурд, а емоциите ми трябват за друго, оставям на Ники да представи подробностите.

  10. @Emu
    Започвам да описвам случката, но понеже има и доста нагледен материал, ще ми отнеме малко повече време, така че ще помоля за малко търпение.

  11. Търпение? Вие започнахте да злоупотребявате с тази дума :).

    А извън шегата, аз не бързам за никъде ;). Когато успееш да го подготвиш, тогава.

    Поздрави Ему

  12. @Emu
    Ами вече се чудя дали да го пиша толкова подробно, защото в темата (http://illusion1.ls.la/forum/viewtopic.php?t=2263) вече е отбелязано, че разказа е взет от тук.

    Най-вероятно ще се задоволя само с фактологията, без подробности и нагледен материал. За мен случаят е почти приключен, остава Дачи да каже дали и тя е удовлетворена от това развитие. Аз поне се радвам, че здравия разум е надделял и тук.

    btw търпение е една от любимите ми думи 🙂

  13. @Ники,
    задоволи се само с фактологията, без нагледен материал. Излишен е, засега. А аз ще те допълня, ако някъде има нужда.

    Дали съм удовлетворена? От крайния резултат – да, от начинът, по който сте стигна до него – не. Не мисля, че надделя точно здравия разум.

    @Emu
    да, търпение е любимата му дума! Питаш ли ме мен?! А, питаш ли ме!!! 😉

  14. Не разбирам защо като е отбелязано, че е взет оттук, не е отбелязано с линк. И защо текстът продължава да си стои вместо да се остави само линкът?

  15. @Владо
    Ами най-вероятно защото не знаят как се слага хипервръзка в phpBB. Там начина се различава от общовъзприетия в HTML. Знам, че това не е оправдание, просто го казвам като възможно обяснение, особено като виждам, че не са слагали и bullet lists там където ги е имало в оригиналния текст. Не съм писал на авторката за това, мисля да го направя тук, в описанието на случката. Имам усещането, че може и да се навърта наоколо.
    За пускането на връзка съм съгласен с теб, но явно подрастващите искат всичко да им е удобно и даже едно щракане разстояние им се вижда много.

  16. Владо,
    Ники ще опише случката и вероятно ще ти отговори и на този въпрос. Аз само ще кажа, че не мързелът е причината да не се сложи хипервръзка, а отношението по принцип. Те смятат, че това, което си намериш в интернет си е твое и авторските права не са в сила.

    И не здравия разум, както си мисли Ники, надделя, за да има името ни отдолу. По-скоро едно момче /един от модераторите, с който се свързах в icq/ направи жест към едно мрънкащо момиче /аз/, като му сложи името под нещо, което си е негово. И дори може би не това е истинската причина, а вероятно това, че искането ми им се е сторило безопасно и безвредно.

    Ники, моля те, намери въпросния цитат от разговора, който ти изпратих. И пиши по-бързо историята, защото имам да добавям подробности, които дори ти не знаеш 😉

  17. paste на URL-то е достатъчен за phpBB, за да го превърне в линк. Дори и някакви настройки да попречат да се преобразува автоматично, много по-вероятно е да реша да копирам адреса и да погледна кой всъщност го е написал, отколкото да започна да търся. Не ме разбирай погрешно, но eдва ли някой от четящите там би знаел какво е LeeNeeAnn.

    С две думи – за мен толкова неумела препратка не е достатъчна и лицензът продължава да си е неспазен. А въпросът както е ясно не върпос на ревност, а на принципи.

  18. Владо, благодаря ти за подкрепата.
    Прав си, никой от четящите там не знае какво е LeeNeeAnn и не го интересува. Мен също не ме удовлетворява напълно това развитие, но след всичко, през което минахме все пак е крачка напред.
    Но нека оставим тези коментари за статията по въпроса, КОГАТО НИКИ Я НАПИШЕ!!!

    НИКИ! 🙁

  19. Pingback: Отзвуци от бъдещето на едно закъсняло с векове пробуждане « Sah War's blog

  20. Pingback: Отзвуци от бъдещето на едно закъсняло с векове пробуждане « Sah War's blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.