Барселона на Гауди: Casa Vicens

Човешките сетива са най-странното божие творение. Невероятно е как човек е в състояние да възприема едновременно с всичките си сетива наведнъж и неща, с които ги е „хранил” два дни, след това да занимават ума му с месеци.

Всеки път, когато се върна от Барселона се чувствам точно така: За два-три дни събирам толкова впечатления, че след това мога да говоря за тях, да ги разказвам и споделям с месеци. Не знам как се получава…

Всъщност, излъгах! Знам! Гауди е виновен!

По улиците на Барселона има много къщи, проектирани от него и негови ученици. Обикновено туристите се разхождат по големите булевари – пеш или с панорамен автобус – и някакси очакват да видят такава къща. Истинските изненади обаче са другаде…

Представете си…

Ходите си по малките улички, изморени – не, КАТАЛЯСАЛИ – от обикаляне и се чудите от кой магазин да си купите вода, така че покупката да ви коства най-малко обяснения и изведнъж виждате това:

Невероятно е как тези къщи просто си стоят на улиците!

Ходиш си и ако си достатъчно упорит да обикаляш града пеш, някога непременно стигаш до тях! Гледаш с огромни очи и поглъщаш.

Опитваш се да разсъждаваш, но мислите ти не са там, където очакваш и се отказваш от тях…

Оставяш се на мечтателността си и се надяваш, че някой невъзпитан случаен минувач ще те побутне минавайки и ще те събуди…

Надяваш се, но всъщност не искаш да се събуждаш. Обаче хората живеещи във и в близост до къщи на Гауди са свикнали с присъствието на туристи, които стоят на улицата със зяпнала уста и поглед, вперен някъде високо нагоре и не ги будят…

Виждала бях Casa Vicens на картинка (в книги за Гауди), но до скоро не знаех къде се намира (освен, че имах някакъв адрес). Открих я случайно и това беше истински подарък от Барселона!

Това отново е еднофамилна къща на семейство Висенс. Опитах се да разбера дали е отворена за посещения, но единствената открехната дворна врата водеше към вход, който не приличаше на туристически.

Прибирайки се в България, намерих официалния сайт на шедьовъра и от него разбрах, че къщата се продава. Това е и добра новина, защото се надявам купувачът да я превърне в музей.

Насладете се и вие 🙂

4 Comments

  1. Готина къщурка 😉
    Лигавя се. Сега сериозно:
    Дачи, купувай я и ти идвам на гости 🙂

  2. vasilev,
    да не мислиш, че не ми е минавало през ума… 😉

  3. Да, да купувай я. И аз ще дойда! 😆

  4. Pingback: LeeNeeAnn » Blog Archive » Барселона на Гауди

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.