Противогрипните ваксини – „за” и „против”

Аз съм твърдо „против”!

Очаквам една част от вас да са на моето мнение, а друга да са твърдо „за” и да настане спор, но нека той бъде в името на тези, които все още се колебаят и нямат собствено мнение.

Доводите ми „Против”:

1. Това, което знам за грипа от опит и обща култура е, че той се причинява от вирус. Този вирус мутира и се променя много бързо и лесно, в зависимост от средата, в която се развива – т.е. нашият организъм променя щама на вируса. Ако в едно четиричленно семейство се разболее един човек, той променя щама на вируса и ако се разболее втори след него, вирусът вече е леко променен. И така нататък. При четвъртия заразен, вирусът вече няма нищо общо с първопостъпилия в приемното си семейство. Когато първият се разболее отново, той е болен от съвсем друг грип.

Ако се изгражда имунитет към вируса, защо тогава първия е болен пак? 

При това положение, как може да се създаде ваксина за грип, който ще върлува чак след 6 месеца?

2. Да приемем, че все пак може. За да се постави ваксина на човек и особено на дете, той трябва да е АБСОЛЮТНО здрав в момента и да има добре работеща имунна система. В против случай ваксината може да го разболее и то тежко, защото тя съдържа живи, но омаломощени причинители на грип, които биха се възползвали от слабата имунна система или започнала болест.

Колко от вас могат да твърдят, че в момента са АБСОЛЮТНО здрави, те и децата им, и с отлична имунна система?

3. Ако сте АБСОЛЮТНО здрави и с отлична имунна система, тогава защо ви е противогрипна ваксина? Организмът ви ще се справи с предизвикателството „грип” с помощта само на повечко витамини в сюблимния момент.

А ако не сте абсолютно здрави, защо ви е да се разболявате насила?

Съществуват имунностимулатори, които обикновено са хомеопатични препарати, което означава, че ефектът се постига след натрупване на определени количества от веществата в организма, т.е. трябва да се приемат предварително, а не като се разболеете – тогава няма ефект от тях. Това е извод по наблюдения от приятели, никога не съм пила имунностимулатори.

4. Доколкото знам лечението на грип е симптоматично и не се повлиява от антибиотици. Щом няма измислени антибиотици, как тогава да вярвам, че има измислена ваксина?

5. И ако все пак има начин да се направят ваксини, тогава защо ПАК има грипна епидемия?!

Така разсъждавам аз, в най-общи линии. А вие как?


още тук: http://www.bb-team.org/articles/3227/ 

34 Comments

  1. Аз съм си слагала само веднъж противогрипна ваксина и нямаше никакъв резултат, но ако приемем, че е въпрос на личен избор, хората, които решат да си направят най-малкото трябва да знаят, че 3-4 дни след поставянето са източник на зараза за околните с по-слаби имунни системи. Това е малко известен факт, който обаче трябва да се знае поне от тези, които по някаква причина приемат имуннопотискащи препарати например.

  2. Доколкото знам, ваксините са против грип (и то няколко щама). 95% от вирусните заболявания не са грип, а са обикновени възпаления на горните дихателни пътища, причинени от вируси, т.е. противогрипната ваксина не им действа. При организъм с нормално действаща имунна система обикновените вирусни заболявания (бабешко име “настинки”) отминават след 2-3 дни. Грипът протича доста по-дълго (2-3 пъти) и по-тежко, но за сметка на това е доста рядък. Във медиите от няколко години върви изключително некоректна PR кампания за налагане на противогрипните ваксини.
    По-здрави!

  3. ру, да, пропуснах да спомена и това, благодаря за допълнението.

    Марине, благодаря, че разясняваш след мен на малко по-професионален език това, което аз не успявам за доизкажа :).

    Честно казано, най-много ме дразни масовата психоза, която медиите създават. Чак добивам чувството, че са на процент към някой вносител на ваксини, а когато става дума за човешкото здраве, това е низост!

  4. Това е съвсем извън темата за ваксините… Дачи, имам предизвикателство за теб… ако мислиш, че си достатъчно силна за да се справиш с тази задачка, защото, аз накрая се предадох… не успях да изпълня всичките условия… но ето за какво става дума…
    http://silvermountain.wordpress.com/2007/12/15/7-albums-to-a-desert-island/

    😀 😉

  5. Къде е точка 2?

    Хайде сега кой не е ходил в часовете по биология. Нещята които си казала до точка 3 са верни за бактериите. Вирусите са малко по-различна форма на живот. Някои биолози все още спорят дали са форма на живот. Причината за това е че при липса на гостоприемник(жива клетка) те не се размножават и нямат никаква активност. Бактериите от друга страна са живи, и единственото условие за да се размножават е да имат хранителна среда без значение изкуствена или естествена.

    Поради миниатюрноста си вируситя нямат чак такава свобода за мутации както бактериите. Притях всичко е толкова минималистично че малка промяна може да доведе до сриване на цялата система. Не че неможе да стане, просто е доста по бавно отколкото си мислиш.

    Повторното разболяване на член от семейството със съгурност не е причинено от мутация на вируса. Това говори по-скоро за слаба или бавно въстановяваща се имунна система на дадения човек. Поради което той се разболял повторно от някоя настинка. Или ги е сборила някоя “случайно преминаваща” бактерия.

    Поради тези причини изработването на вирусна ваксина за вирус който ще е активен след 6 месеца не е проблем. Виж това което казва ру не може да е вярно. Просто такова нещо е много трудно постижимо. Струва прекалено скъпо и отнема твърде много време (някой гледа твърде много “Регенезис”).

    Вирусите навлизат в клетките през определени места. Като там е в сила принципа ключ – ключалка. Ако знаш какъв вирус ще циркулира през дадения период знаеш какъв е ключа. Обучавайки имуната система да търси и унищожава ключа преди да е стигнал до ключалката се предотвратява възможноста за масовото разпространение на вируса в организма. Което е основната причина за симптомите му.

    Хомеопатията не ми се обсъжда и не ми се спори по темата. Имуностимулатори са вешества активирашти производствотона различните лимфоцити. Противовирусните лекарства са два типа и могат да се взимат профилактично и лечебно. При първия в организма се внася реагент който е много подобен на градивните елементи на РНК, но веднъж включен в нея блокира използването и. Другите могат да бъдат наречени “универсален шперц” и просто задръзстват всички ключалкии не давайки възмножност на вируса да влезе в клетките.

    Абсолютно здрави хора НЯМА. Всеки един жив организъм е в нестабилно равновесие. Номера е компесаторните механизм да се поддържат в състояние да реагират максимално бързо.

    Антибиотицита се вешества блокиращи изграждането на клетъчната мембрана на бактериите. Блокирането на РНК-то води до невъзмножност за синтезиране на белтъчните обвивки на вирусите.

    Причините да има все пак грипни епидемии са няколко.
    1. Всеки организъм е уникален. Да кажеш, че всички организми от даден вид ще регират по един и същи начин, е меко казано абсурдно. Под дранител има предвид всякакъв, лекарство, вирус, бактерия.
    2. Голяма част от хората мислят подобно на теб и не се ваксинират.
    3. Колкото и добър да е един химикал, е химикал. С последващите от приемането му странични действия.
    4. Живота е велико нещо. Намерил си веднъж ниша трудно я напуска. Колкото повече се опитваш да го подтискаш толкова повече той намира начин да оцелее. Знаеш ли кой компютър е защитен от вируси?
    Този който не комуникира с външната среда по никакъв начи.

  6. Lee:”…При четвъртия заразен, вирусът вече няма нищо общо с първопостъпилия в приемното си семейство. ”
    Радвай се че мащабите не са ЧАК такива, защото работата щеше да е много зле. Вирусът се променя, но не чак толкова бързо. Разни организации (СЗО например) правят предвиждания за разпространението на щамовете по райони, за да се изготвят съответните местни ваксини.

    Тази година не съм ваксиниран след 5 поредни “ваксинни” години и … здраво се разболях. Така че към недостатъците може да се прибави и този – струва ми се че неразболяването от грип за 5 години отслабва имунната ми система в дългосрочен план.

  7. @Ясен, не съм специалист, но съм против поставянето на противогрипни ваксини да бъде масова практика, която да не подлежи на много строг медицински контрол и строги правила, защото факторите, които определят са много и не са валидни за всеки отделен организъм. А по мое мнение в момента няма никакъв контрол върху поставянето им. Оказва се, че много често се бъркат симптомите на грипа /включително и от самите лекари/с тези на алергичния ринит например, от който страдат масово вече и деца, и възрастни. А това, че хората, които са си поставили ваксина разпространяват вируса в продължение на няколко дни го знам, тъй като в семейството си имам човек, който страда от автоимунно заболяване и ни беше много ясно обяснено от специалисти-имунолози.

  8. Ако говорим за PR, аз мисля, че най-голяма вреда нанася “непросветения” PR. Демек казала ми баба, а то нататък станало истина.

    Съжалявам ама публикацията ти изначало съдържа много пропаганда и малко истини и препоръчвам по здравни теми да слушате преди всичко здравни експерти.

    Вярно е, че работата е малко искривена и не е сигурно на кого да се довериш, но със сигурност е хубаво да избираш между специалисти в сравнение с това да избираш между специалист и лаик.

    Та Ясен общо взето е очертал основните контрапункти, аз мога да добавя само няколко:

    1. В България се ваксинират за грип около и под 10%, в ЕС – около 30%. Стои ли още въпросът защо има епидемии?

    2. Ваксината не дава 100% гаранция, че няма да хванеш грип, но дава голяма гаранция, че дори и да се заразиш с вируса, ще прекараш заболяването много по-леко и без усложнения

    3. Вирусите мутират до толкова до колкото всички се изменяме, но основните белези на щамът като цяло трудно се изменят и затова е възможно да се планира и създава имунитет.

    4. В общи линии щамовете всяка година са различни (твоа за хората, които питат защо всяка година се ваксинират и има епидемии).

    5. Разбира се ваксината крие опасности, както всяко едно нещо от нашия живот. Затова има предписания как да се употребява, а не защото злият доктор и корпорациите искат да те убият.

    И не забрявайте, не лекувайте грип с антибиотици!!
    Не защото “няма измислени”, а защото както бе споменато грипът не може да се лекува с антибиотик, тъй като е вирус, а не бактерия.

    Малко офтопик, но моля ви млади майки, не избягвайте ваксините на децата си! Имам предвид включените в имунизационния календар, тъй като срещу тях също има сериозни брожения и суеверия. Вярно е, те също крият МИНИМАЛНИ статистически рискове, със ЗНАЧИТЕЛНИ последици за ваксинирания, НО благодарение на ваксините днес децата остават ЖИВИ И ЗДРАВИ! Защото рискът от ваксините е след десетичната запетая, докато ако не ваксинирате детето си рисковете за него могат да стигнат и до 100%!

  9. Има едни хора, дето са толкова здрави, че всичко им се разминава. Добре е да не дават насока в живота на останалите, които нямат това качество 🙂

  10. @gamar: Gamar, живея в щатите от почти десет години, и наблюдавам местните – всяка есен всички се друсат с ваксини, след това цяла зима ходят по тенски, и естествено, всички са болни… Без да имам каквито и да е претенции за познание в медицината, много ми е трудно да намеря нещо полезно в такъв вид “превенция”. Никога не съм си слагал ваксина, но изкарвам доста време във фитнес залата, и не се оплаквам – не помня кога за последен път бях болен!

  11. Поздрави за Ясен, който е внимавал доста в часовете по биология 🙂 и е обяснил добре ” rel=”nofollow”> механизма на действие на T-клетките!
    Бих добавила за интересуващите се и още малко информация за антивирусните ваксини ето тук .

    Съгласна съм с gamar, че по здравни теми е добре да се дискутира със специалисти, което всъщност и не противоречи на целите на публикацията, според мен. Мисля, че е правилно да се прави ваксина на определени групи хора: възрастни, хора с понижен имунитет, прекарали тежки заболявания, деца също. Но само под медицински контрол и да се подхожда строго индивидуално. Което пък предполага личните лекари да са достатъчно добре запознати, както със здравето и особеностите на всеки един от пациентите си, така и със съвременните достижения на имунологията и вирусологията (което за съжаление все още не е общоприета практика у нас, според мен).

  12. И не забрявайте, не лекувайте грип с антибиотици!!

    Ахъм!!! Това трябва да се напише с огромни букви над всяка аптека. А и по принцип до антибиотици трябва да се прибягва само в крайни случаи! Много лоша услуга за едно дете е, да го тъпчеш с антибиотици при всяка настинка.

    А за ваксините: Не мисля, че са вредни, но пък и не мисля, че ми трябват (противогрипните). А ако става дума за гореспоменатите ваксини от имунизационния календар или казано по друг начин – задължителните ваксини, трябва да се бият! Ако ви се правят опити, не поставяйте ваксини на кученцето си.

    Поздрави Ему

    П.П. Аз пак съм чичо 😀

  13. Влади, изказването ти е почти риторично.
    Все още няма ваксина, която да те прави супермен.
    Ходенето гол и потен на студ в никой случай не благоприятства здравословното ти състояние, от друга страна фитнесът укрепва здравето и няма лошо за прилагането му. Ваксината може само да е бонус към цялостното правилно отношение към организма.

    Все пак ваксинирането срещу грип е въпрос на избор и да речем, че в съврменения свят рисковете от усложнение са минимални, но преди всичко когато говорим за превенция на грипа говорим за пари. Ваксината струва под 20 лв, а едно противогрипно лечение поне 20 лв. директно за лекарства и още пропуснати ползи от болнични и т.н.

    Преди всичко мисля, че това трябва да е равносметката когато става въпрос за грипна ваксина – икономическа. Предходният ми пост беше инспириран от откровенните неточности и популярни заблуди, които има в текста, а не защото съм фанатик на тема грипни ваксини. Просто трябва да има информиран избор, а не обгърнат в мистицизъм и заблуди.

  14. @Gamar: Може би неправилно съм се изразил, или не си ме разбрал – ходенето на фитнес само ме укрепва физически, нищо повече. Имам си грижата да се обличам добре, особено след тренировка. Думата ми беше за американците, които имат ваксината за вълшебното решение за здраве – приемайки я, те са убедени, че нищо повече за сезона не може да им се случи, което изобщо не е вярно…

    Накрая – ако ваксината беше наистина ефективна, бих се съгласил със сметките. Точно това е, в което не съм убеден, обаче – че въобще има някаква полза от нея…

  15. gamar,
    публикацията ми е написана на езикът, на който говорят масите за грипа и не съдържа пропаганда в никакъв вид, тъй като не съдържа опити да убеди някого в нещо или да го подкани към употребата на някакъв вид препарат или не. Публикацията съдържа моето лично мнение, което не обвързва никого и е изрично отворена за коментари. Целта на публикацията е да предизвика размисъл и да провокира хората да потърсят още информация, ако в нещо не са сигурни. Публикацията ми не съдържа обидни квалификации и некоректни изказвания към която и да е група хора, и единственият й недостатък е, че е пълна с „откровени неточности и популярни заблуди”. А това е така, защото общодостъпната популярна информация е на това ниво 🙂

    Ясен ми е приятел и можех да го помоля за консултация на тема «бактерии и вируси», която той нямаше да откаже. Не го направих, защото написаното нямаше да е на популярен език и нямаше да се получи разговор и хората пак щяха да останат не разбрали 🙂

    Темата за „здравните експерти” е нещо, което няма да се дискутира в този блог. 🙂

    Оффтопик: Постарах се да стане ясно още в заглавието, че става дума за противогрипни ваксини, а не за тези от редовния имунизационен календар.

    Още офф: Защо наричаш ваксините „грипни ваксини”? Не е ли по-правилно да се наричат „противогрипни”?

    Аз мисля, че е много по-правилно да се стараеш да каляваш децата си и да им създадеш правилни хранителни, хигиенни и двигателни навици, отколкото да разчиташ на противогрипни ваксини и други химии 🙂 Това е моето мнение. Никога семейството ми не е ползвало противогрипни ваксини и/или хомеопатични препарати и не смятам, че се налага.

    В тази връзка намирам коментара на dzver за обиден. Никога публикация в този блог и аз лично като човек и автор не съм давала насока в ничий живот. Ако някой се е повлиял доброволно от мое мнение и си е причинил вреда, отговорността е изцяло негова. 🙂

    Dzver, това е някаква шега, която пропуснах да схвана ли?

    Като изключим неточностите в текста и постъпилите обяснения и забележки, за които благодаря, мнението ми за противогрипните ваксини остава непроменено. 🙂

  16. Както казах, моят коментар е във връзка преди всичко с неточностите. Ти казваш, че хората така ги разбират нещата, но точно в това е проблема, че като се повтаря наляво и надясно неверни или половинчати неща, как тогава да направят правилния избор, за който и ти настояваш. Ако това е популярната информация, то тя е доста грешна и надявам се е станало ясно защо. Може би нямаше нужда, чак от такива детайлни и изпълнени с термини обяснения като на Ясен, но не е редно да се правят неверни изказвания и заключения.

    За грипна и противогрипна не съм съвсем сигурен дали има разлика по отношение на термина и предназначението, но ето ти, използвал съм езика на масите. Виж за “прогрипна”, ако бях употребил, бих си посипал главата с пепел 🙂

    И така в заключение на последния надявам се коментар, нямам нищо против твоя избор, защото той не ми вреди. Просто изложението и “доказателствата” са ти неточни, невярни или непълни (едностранчиви) и на това исках да обърна внимание.

    Позволих си офтопик, понеже изглежда митологията за всички ваксини е сходна, а противогрипната ваксина e подмножество на понятието ваксина все пак 😉

  17. gamar: Съгласна 🙂
    /не го считай за покана да спреш да коментираш изобщо 😉 /

    Нямам наблюдения за митологията на ваксините, тема на оффтопика, но искрено се надявам да грешиш. 🙂

    П.П. Защо не се хванете с Ясен и Гери /и тя с някакви гадинки се занимава 😉 / и не напишете нещо наистина качествено по въпроса. Ще го кача тук с удоволствие. 🙂 Сериозно. Считайте го за молба. 🙂

  18. > “И не забрявайте, не лекувайте грип с антибиотици!!”

    На някой от гореспоменатата група на хората, дето всичко им се разминава, май му се мре? Грипът върви в комплект с разнообразни бактериални инфекции, които се явяват усложнения. Ако докторът ви е предписал антибиотик, сигурно е преценил, че нямате само вирус и най-вероятно не е сбъркал.

  19. Винаги се ваксинирам. Дори и да се разболея, преболедувам многократно по-леко, отколкото тези, които не са се ваксинирали – симптомите може да са същите, но степента, в която се проявяват, е много различна.
    Колкото до вредните странични ефекти, то въздухът на Орлов мост сигурно бие всички рекорди, ама не мога да спра да дишам 🙂
    Шегувам се, но като си помисля за пушенето… Уж всеки сам си решава дали да се трови, но трови и околните. Уж всеки сам решава да си боледува, ама заразява и околните… (е, леко преувеличавам).

  20. преди години, когато чух за ваксините се ваксинирах веднъж. после не съм. не усетих разлика. мисля, че нямам нужда и разсъждавам горе-долу в твоя дух.

    децата и противогрипните ваксини? ами … повечето ми познати са преживели някак детството си без такива ваксини.

    мисля, че ако организмът се поддържа добре, ваксините са в него 🙂

  21. vladi57 и аз се лекувам по същия начин 😉
    Пък и да не забравяме, че ваксината е лекарство, което струва пари и този който го продава има изгода хората да си мислят, че ще се предпазят от разболяване.

  22. dzver, тая тема за антибиотиците е много разтеглива, щото ако се оставяш винаги на преценката на лекаря за всяко нещо много е вероятно ефекта върху организма ти да е по-скоро отрицателен отколкото положителен. Да не говорим, че днешните лекари предписват антибиотици за щяло и нещяло. Аз пък не си спомням вече случай, когато съм лежал на легло заради грип, всичко го карам на крак за 2-3 дена. Като гледам има и други като мене.. ама то всеки си избира как да се лекува – с ‘вълшебните хапчета’ определено е по-лесно 🙂

  23. Малко ще повторя коментара на ven, но какво да се прави? Съдба :).

    dzver, анибиотикът е едно чудо на 20 век, което никой не отрича. Също така е вярно, че покрай грипа е доста вероятно да те полази и някоя бактерия. Не, че вървят заедно, а просто грипа ти изтощава имунната сиситема и някоя(и) бактерия(и), в каквито непрекъснато сме задръстени, успява да се размножи и да ти причини усложнения от грипа. В такъв случай може и да трябва антибиотик, но …

    Но докторите в последно време предписват антибиотици при всяко твое появяване в кабинета, независимо, какво ти е. Почти като tic-tak (само 2 калории :)). И честно казано, лекарят не винаги, да не кажа никога, не знае, какво ти е. Медицината и гадателството имат много общо. При едни и същи симптоми можеш да си болен от десетки различни болести и лекарят се опитва да отгатне, от коя точно. Предполага нещо, пробва да те лекува, ако не стане, пробва с друга. Последното ми качествено заболяване завърши с “Абе, не сме сигурни, какво ти беше, но сме оцелили, с какво да те лекуваме” ;).

    Лошото е, че антибиотиците почти винаги влияят и на доХтора му е най-лесно, да ти предпише подобен илач, което е тотално грешно и дори много опасно.

    Аз обикновено първия антибиотик, който ми препишат не го пия. Ако не се оправя с други хапове или сам (с ракия (уноверсалното лекарство ;))), тогава (евентуално) прибягвам до услугите на антибиотика.

    Поздрави Ему

  24. dzver, баща ми казва: “Всеки сам си избира от какво да мре”, така че моля те, не прекалявай с метафорите.

    Иска ми се да разтълкуваш един друг феномен:
    Майка ти е лекар (джи пи) и ти, според моите представи, би трябвало да си най-здравия и закален индивид сред нас и да си от тези, дето всичко им се разминава. Но не си. Ти си ваксиниран против грип, но до скоро беше тежко болен от грип. Защо?

    П.П. Искрено се надявам вече да си добре 🙂

  25. 1 грип в годината за е нещо, с което мога да живея. 3-4 в годината по 15 дена е непоносимо, а това ми се е случвало в години, в които не съм бил ваксиниран (2002-2003 военните не ни позволиха ваксиниране), както и в години с несполучлива ваксина (преди 1997г особено). В години с късметлийска ваксина не съм боледувал нито 1 път, примерно периода 1998-2001 г.

    Майка ми е имала пациент, друг доктор, в напреднал стадий на пневмония, с опасност за живота. Въпреки че е доктор, той не е успял сам да прецени, колко точно е болен в дадения момент, а ти искаш, извини ме, ЛАМЕРИ с биология от гимназията да знаят?

    ps. когато спориш с някой, аргументацията “тезата ти е грешна” е много по-приемлива от “ти не си в час” – в единия случай спориш срещу теза, в другия отричаш човек.

  26. Ей, какво е това напрежение във въздуха? По-спокойно! Вярно е, че LeeAnn е наблегнала на доводите “против”. Почерненения шрифт също подсилва изказаното от нея мнение. Това е нейната позиция, нищо повече. Ако аз се чудя дали да се ваксинирам, мнението на познати и непознати от нета едва ли ще е решаващо. Моят личен лекар ми препоръча да не ваксинирам членовете на семейството си, но същят личен лекар препоръча на познати от друго семейство да се ваксинират. Той просто си познава пациентите. Предполага кой как реагира, знае кой боледува често, кой е с хронични заболявания. Подходът е индивидуален. Така, че верен отговор няма. Всеки има право на информация и сам решава как да постъпи. Който си е патил (може би dzver), има правото да се страхува и да вземе всички предохранителни мерки, ако от тях се чувства по-добре. Това, че е лекарско чедо не го прави автоматично по-здрав. То по тая логика лекарите не биха боледували и умирали от болести. Не сме по-силни от природата, нали? Аз съм против противогрипните ваксини, но няма да излагам доводи. Имам също много против когато болни хора ходят на работа. А това дали да се ваксинират си е тяхно право (не е задължение към околните в случай на епидемия).
    ПС:Спорът ви се превръща в заяждане.

  27. trol4e, спор няма.

    Намерих поведението и изказванията на Дзвер от рода на: “Има едни хора, дето са толкова здрави, че всичко им се разминава. Добре е да не дават насока в живота на останалите, които нямат това качество” и “На някой от гореспоменатата група на хората, дето всичко им се разминава, май му се мре?” за обидни.

    1 грип в годината за е нещо, с което мога да живея. 3-4 в годината по 15 дена е непоносимо, а това ми се е случвало в години, в които не съм бил ваксиниран (2002-2003 военните не ни позволиха ваксиниране), както и в години с несполучлива ваксина (преди 1997г особено). В години с късметлийска ваксина не съм боледувал нито 1 път, примерно периода 1998-2001 г.

    Благодаря, Дзвер :), нямам повече въпроси.

  28. Зависи от човека. Може би за различните хора различни ваксини са подходящи.

    Аз съм такъв тип, дето не пропуска(ше) грип. Има ли грип, задължително ме хващаше.

    От 7 години се ваксинирам редовно и от тогава само 2 пъти съм се разболявал от грип. Така че, за мен въпросът е ясен. От друга страна жена ми по не се разболява, така че може и без ваксина.

    За дъщеря ми се оказа, че и с ваксина и без е все едно – няма ефект от ваксината. За това по-добре без. А някакне ми се ще да пробвам, дали ако за нея използвам ваксина от друга фирма ще бъде ефикасна.

  29. Божо,
    Съгласна съм . Имаш ясна статистика и логика и ги следваш.
    При нас положението е друго – не боледуваме тежко, не броя настинки и прекаляване със студена бира и вода посред зима 😉 и затова смятам, че начинът ни на живот не изисква ваксини. От друга страна като си пуснеш телевизора или отвориш вестника се наслушваш и наглеждаш на глупости. Оттам и горните разсъждения 🙂

    А за дете по принцип – ако е здраво и без ваксина – не мисля, че е добра идея човек да си прави експерименти 🙂

  30. Още малко оффтопик, за разведряване 😉

    Някой да знае, дали все пак се придобива имунитет към ЧАР ? И ако някой е изнамерил ваксина, може ли да я сподели?

  31. Гери,
    мисля, че не. На тия дето боравят с ЧАР, съвсем сигурно винаги им се разминава 🙂

  32. Здравейте,

    бих искала да добавя по темата за ваксините изобщо, не само противогрипните, че има изследвания, които оборват твърдението, че ваксините помагат и предотвратяват съответните заболявания. За справка може да се види документалния филм Vaccination-the hidden truth (има го в google video) или да се прочете книгата Истината за ваксините на д-р Ричард Халворсен ( http://web.mac.com/richardhalvorsen1/iWeb/Dr%20Halvorsen/Dr%20Richard%20Halvorsen.html )

    А колкото до противогрипните ваксини, дъщерята на едно много близко мое семейство, след една такава ваксинация, разви невероятно силни алергии към различни храни.

    Така, че оставям всеки да се информира и да прецени сам за себе си…

  33. @Toni,
    малко след вихъра, който се вихреше тук, гледах някакъв филм за ваксини, който не можа да промени мнението, което се опитах да споделя с хората, именно с идеята всеки да се замисли и да помисли за себе си. Не знам дали филма е бил този или друг, но наистина ти благодаря, че разбираш и споделяш основната ми идея: “всеки да се информира и да прецени сам за себе си”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.