Избор на начално училище

Без значение дали детето ни е ходило на ясла и детска градина, дали му е харесвало или не, неминуемо идва времето за училище. И вече няма значение дали тази идея му допада или не. Неоспорима е необходимостта от ходене на училище. Поне за мен.

Но как да изберем подходящото начално училище /от първи до четвърти клас/?
Изборът е наложителен и не е маловажен.
Децата, които ходят на детска градина, “карат” предучилищния клас там. 
Деца, които не ходят на детска градина, трябва да се запишат и да изкарат предучилищна подготовка в някое училище. За родителите на тези деца, времето за избор настъпва с една година по-рано.

Ако детето не ходи на градина и ще ходи на предучилищна, е добре да го запишете в това училище, което сте избрали да посещава от първи да четвърти глас. Децата, гледани у дома, са много по-чувствителни по отношение на смяната на средата, от децата, ходили на детска градина, по очевидни причини. Според мен, не е добра идея да запишете детето на предучилищна в едно училище, а в първи клас – в друго, освен ако нямате истинска причина за това. То ще тъгува за предишните си другарчета и има реална опасност първият клас да се превърне в кошмар не само за него, но и за вас. Децата не умеят да изразяват тъгата си с думи. Те го правят с неподчинение, бели или мълчание. Най-доброто дете от предучилищната група, може да се превърне или в “Белята” на класа или да се затвори в себе си и да отреже и Вашия достъп до това, което се случва в главата му. И двата варианта са травмиращи, както за детето, така и за родителите.

И все пак, как избрах(ме) начално училище за децата си?
/Голямата ни дъщеря ходеше на детска градина и тръгна направо в първи клас, малката не ходеше на детска градина и тръгна на предучилищна – на 15 септември, под строй, с букет и т.н. В първи клас ще бъде в същото училище, със същите деца и със същата госпожа. Обещаха дори да са в същата класна стая 🙂
/.

Критериите ми за избор са сходни с критериите за избор на ясла и детска градина. И естествено са субективни.

Критериите ми за избор на училище са наложени от следните мои схващания за началното образование:

Няма значение къде ще учи детето от първи до четвърти клас. Всички училища са еднакви. Особено от гледната точка на децата. Те не правят разлика частно/държавно на тази възраст. Ако родителят не обръща внимание на детето си, не му помага да се справя и да пише заврънкулки – детето не научава нищо, без значение къде е записано. Платените училища с нищо не превъзхождат държавните от 1 до 4 клас. Понякога дори, децата попадат в застой и често пъти се връщат назад. Познавам родители, отписали децата си от частни училища, някои от тях с мотива: “На 6 години почти можеше да чете гладко, сега е втори клас и ВЕЧЕ срича”. Криво разбраната “елитарност” на тези училища се крие в това, че преподавателите и директорите им, в старанието си да угодят на родителите, които си плащат, не дават реална оценка за децата. Не я дават, защото я нямат. За тях е важно децата да не се оплачат у дома, за да продължи тати да плаща. Това не са нападки, а споделени наблюдения. Винаги има изключения. Но това не променя мнението ми, че платените училища от 1 до 4 клас са излишни.
За децата на тази възраст е важно да изградят самостоятелност и отговорност по отношение на училището, подготовка на домашните и подготовка за следващия учебен ден, приготвяне на чантата, на дрешките, ставане навреме, дисциплина по отношение на пристигане навреме, прибиране навреме у дома и т.н.

Детето ще се научи да пише и чете гладко още в първи глас, ако му помагате. Ако не – пак ще се научи, но във втори или трети клас.

В този ред на мисли, избрахме най-близкото до дома ни училище. Не ми допада идеята училището да е близо до офиса на родител или пък на съвсем трето място. Ако е близо до дома, на  детето няма да се налага да пътува. Или поне пътуването ще е съвсем кратко. Ако смените работата си, детето ви остава да си учи на същото място и няма да му се наложи да се мести след вас. Човек сменя по-често работата си и по-рядко дома си.

Децата се изморяват много повече от нас, нищо че се държат като неуморими терминатори. Свръхенергията често се дължи на преумора. Затова, за мен е важно училището да е близо до вкъщи. В първи клас детето няма да се прибира само. Но от втори нататък вече е възможно да го прави. По-добре е да се прибере у дома, отколкото да отиде в офис на родител или да се шляе по улиците в свободен час.
Когато училището е близо до дома, вероятността някой съсед да забележи, че детето ви се мотае самичко, играе с много по-големи от него или прави нещо нередно, е по-голяма. Знаете, има бабки с остър взор, които докладват за щяло и не-щяло, но понякога това може да е и от полза. /без да се разчита на това, разбира се/.

Друг важен критерий при избор на училище е възможността за избор на преподавател. Нашето училище предостави възможност на родителите да се запознаят предварително с госпожите, които поемат първите класове. Аз си избрах готинка госпожа, модерна и рошава, не твърде млада. Не избрах тази с костюма и големите очила. Избрах тази, която допусках, че детето ми ще хареса повече на външен вид. Децата, също като нас, ползват външния вид като критерий за определяне на “става” / “не става”. Исках да е някоя госпожа, коята няма да изплаши детето и да го отврати от училището. Според мен, прекалено високите изисквания на родители и преподаватели към децата от 1 до 4 клас, могат да комплексират децата и да ги превърнат в неудачници. Същото важи и за прекалено занижените изисквания.

Времето от първи до четвърти клас трябва да се използва за създаване на навици и дисциплина у децата, за наблюдение върху тях и за откриване на наклонностите им, за да можем успешно да ги насочим към по-сполучливо училище след четвърти клас. Ако е възможно и удачно, разбира се.

23 Comments

  1. Съгласна съм с всичко, което казваш. Най-важното в първи клас според мен е децата да се научат на правилно отношение към училището, да им се вдъхне любопитство към света, да се посочи смисъла на обучението и да им се изградят методи за овладяване на знания. Тук съществена роля играе не само учителят, но и родителите.

    Аз също избрах възможно най-близкото училище и засега съм доволна. Детето ми обича да ходи на училище, уважава много учителката си и е в добри отношения със съучениците си, много от които живеят в квартала и се виждат и извън училище. Дългото пътуване й е спестено, но тя и така се уморява много, както правилно отбелязваш и ти, и си ляга в 7:30-8 часа.

    При нас учителката от подготвителния клас не можа да продължи класа нагоре, защото беше със специалност “Предучилищна педагогика”, а не “Начална педагогика”. При вас случаят може да е различен.

    За частните училища не мога да коментирам, по-интересна ми е темата за “елитните” училища от 1 до 4 клас. Какви са плюсовете да знаеш от малък, че си “елитен”?

  2. @haz
    хората често смесват “частни” с “елитни”, а то наистина не е така.

    Какви са плюсовете от малък да знаеш, че си “елитен”?

    Не съм сигурна, че дете от 1 до 4 клас може да го разбере, осъзнае и оцени. Според мен.

    От 5-ти клас нагоре, вече е различно. Голямата ми дъщеря учи в СМГ и наблюдавам как се държат преподавателите с тях. Непрекъснато им се набива в главите, че са умни, че са различни, че са способни, че не са попаднали там случайно… Това им вдига самочувствието и ги кара да вярват в себе си. В същото време така яко ги товарят да учат и решават задачи, че щеш-не-щеш, покриваш самочувствието, просто нямаш избор. Средата е изключително конкурентна, но не интригантска. Засега съм доволна. /В момента е 6 клас – т.е. втора година учи там/.
    А си мисля, че точно това липсваше на нашето поколение, за да се реализира още по-успешно – самочувствие, създадено извън дома. Нас се опитваха да ни направят еднакви.

  3. А може ли един лаишки въпрос (само от незнание и от последващото го любопитство) – разрешава ли се в България да се избира училище? Т.е. ако живеете в една част на града и си харесате училище в противоположната, може ли да се запише детето там? И какво е необходимо за това?
    Бях чул преди време, че поне някои училища в Пловдив записват децата само на териториален принцип и ако някой родител иска детето му да е в друго училище, трябва да направи “дарение”…

  4. Влади, да ти кажа честно, не знам как е в момента. За училищата, в които се влиза с изпит този въпрос не стои, но за началните не съм сигурна. Ще проверя и ще ти кажа, ако никой друг не ти отговори.

  5. Аз пропуснах да се уточня, ама питах точно за началните. За другите ми е ясно.

  6. Влади, разбрах те. Питах. Запознати твърдят, че винаги си е било така – записване на териториален принцип, но пък винаги е можело да се направи изключение.
    Честно казано, аз не съм се интересувала, по споменатите по-горе причини 😉

  7. да си в “елитен” клас от малък е ужасно, особено ако родителите ти не се престарават да демонстрират “елитни” доходи … поне в нашия град 🙁

  8. Лид, не е от града. Спомням си когато приеха брат ми в Музикалното училище /в София/. В неговия клас бяха децата на елита… Ле-ле… Само ние си знаем как оцеляхме. Защото, колкото и да се стараеш да “демонстрираш” “елитни” доходи, като ги нямаш …
    Няма да забравя как един негов съученик, на въпроса “Къде ти е тетрадката за домашно по нещо-си?”, отговорил: “Ако я няма в чантата, значи слугинята е забравила да я сложи”

  9. Значи, в заключение – изборът на училище от първи до четвърти клас е или държавното училище по местоживеене, или платено частно училище. Така ли излиза?

  10. @Владо
    Имай предвид, че училищата се водят общински, доколкото си спомням, а не държавни. Тук вече правят разлика. Държавни училища май няма. Така, че изборът по-скоро е училище по местоживеене или частно училище (то безплатно частно училище у нас все още няма :)). И което е за още повече съжаление — по това, което съм чувал (нямам личен опит с частни училища), качеството на обучение в тях не е на чак толкова голяма висота, колкото първоначално би си помислил човек.

  11. Влади, можеш да си запишеш детето в общинско училище и в друг район, далеч от дома, но при положение, че това утежнява процедурата “водене-прибиране” и няма осигурен транспорт, защо ще ти е да го правиш?
    Обобщение:
    1. Частно платено с осигурена занималня и транспорт, но негарантирано /поне за мен/ качество на обучение, що се касае за деца от 1 до 4 клас.
    2. Общинско училище по избор. Може да се уредиш и да не е по местоживеене, но главоболията си остават за твоя сметка и за сметка на детето.

  12. Neka dobavq i az neshoto kum komentarite, no purvo iskam da se izvinq za latinicata. Nqmam izbor.

    Za razminavaneto mejdu jelaniqta na roditelite i mestopolojenieto na sushtite, koeto predstavlqva i prechkata decata im da budat zapisani v uchilshte izvun raiona na mestojiveene: Az sum ot Varna. Sled porednoto ni premestvane se ozovahme tochno na praga na nai-staroto uchilishte v gradut – O.U. Arabadjev. Godinite na uchebnoto zavedeniq ne otgovarqha na usloviqta i kachestvoto na ubochenie tam i roditelite mi me zapisaha v drugo. Dadenoto beshe izvun nashiqt raion i maika mi napravi taka narechenoto “darenie”…

    Otnosno 1ta chast na obobshtenieto na LeeAnn. Imam priqteli i dopir tochno to tozi vid uchilishta – Частно платено с осигурена занималня и транспорт, но негарантирано /поне за мен/ качество на обучение, що се касае за деца от 1 до 4 клас. –
    ima samo edno takova vuv VN. Sushtoto predlaga formirana dori i decka gradina i zanimalnq… na decata im e osiguren vsekidneven dvuposochen transport, neveroqtna baza i tehnika + tennis cort. Taka s vremeto, uchilishteto bukvalono si otglejda uchenicite/klienti. Nivoto na obrazovanie e razbirase negarantirano. Taksata za uslugata e daleko nad vuzmojnostite na srednostatisticheskiqt varnenec – 350euro per month. Kato s vsqka godina sumata se uvalichava s opredelen %, kogato 12klas dostigne do 3400euro na srok. Decata sa novobogatashki i prekaleno razglezeni. Ot malki v tqh se zasajda (kude suznatelno, kude pod) arogantnostta i useshtaneto, che sa na “visoko”. Lichno poznavam edno ot hlapetata, koeto e 4ti klas i angliiskiqt mu e na strahotno nivo + dopulnitelno obuchenie na frenski i ispanski. Kato cqlo mnenieto mi e, che dori da moga da si pozvolq udobstvoto da zapisha budeshteto si dete v podobno uchilishte, dori i kachstvoto na obuchenie da NE e pod vupros, nqma da go napravq. Nqma da go napravq, zashtoto ne si zaslujava nito parite, nito (kakto kaza LeeAnn) chuvstvoto, che si specialen; nito na 5, nito na 10, nito na 50 godini. Vseki ima lichen potencial, povod za respekt na otsreshniqt. Ako nqkoi iska da se nasiti na glupost i arogantnost prosto trqbva da se logne v nqkoi ot online flirt sites. Az lichno sum se nasitil za nqkolko jivota:)!

    Iskam i da spodelq opitut si ot Chastnite Gimnazii. Sled 7mi klas, poradi murzel ot moq strana i nedostik na vreme i vnimanie ot strana na roditelite mi, bqh zapisan v chastno uchilishte. 5 poredni godini sum prekaral tam, no shte se opitam da buda predstavq informaciqta maximalno obektivno:

    Mnenieto mi e, che roditelite trqbva da vijdat specifichnata decka nujda na otrochetata si, sled koeto da tursqt uchilishte zapulvashto q. Ako uchebnoto zavedenie, otgovarqshto na nujdite na deteto i kriteriite na roditelite se okaje chastno i dostupno za sushtite, zashto ne? Shte dam primer sus sebe si: v moqt sluchai, az bqh nai-drebnoto dete v osnovnoto uchilishte, v sledstive i nai-maltretiranoto i prenebregvanoto. Verbalnite i pismenite mi komunikacionni umeniq bqha edva sushtestvuvashti. Sled zapisvaneto mi v chastnoto uchilishte, samata sreda predostavq po-zadulbocheno vnimanie kum vseki edin uchenik. Horata sa 12-15 v klas i s vremeto znaqt i kutnite si zubi. Otnoshenieto uchitel-uchenik e razlichno. Ne si #4i ili #25i za uchitelq, ti si primerno Pencho:) Leka po-leka blagodarenie na predostavenoto vnimanie az produljih napred: mentalno i emocionalno. 10i klas veche bqh suvsem druga lichnost, sus sobstveno mnenie i interesi. Sreshtaha ni s mnogo razlichni i interesni hora, predostavqha ni neobhodimata texnika. Praktikata, koqto imahme sled 11i i 12i klas beshe sushto zapomnqshta se (Post Bank, BenchMark).

    NO, poglejdam i ot “drugata” strana. Nai-vajnoto neshto – nivoto na ubochenie beshe ne po razlicno ot edna zapadashta durjavna ezikova gimnaziq. Po- zadulbocheno vnimanie ni beshe davano samo 1vi kurs – 21 chasa sedmichno angliiski, 6h vtiri ezik (Ispanski, Nemski) + nqkolkoto osnovni i zaduljitelni predmeta za vsqka ezikova. 2i kurs obache neshtata se promeniha, chasovete angliiski spadnaha 3 puti + dobavqneto na razkazvatelni i ikonomicheski predmeti, koeto suzdade nedostatuchna nasitenost i profiliranost nito kum ezicite, nito kum ekonomicheskite nauki. Ot 1vi kurs bqhme zaduljeni da nosim uniformi – cherni ili turmo sini kostiumi s tochno opredelen cvqt riza + vratuvruska. Vsichko beshe za reklamaciqta na uchilishteto, dokato az i priqtelchetata mi umirahme ot sram i strah po ulicite… horata ni gledaha kato che li sme izvunzemni. Svikva se, no trqbva li? Nqmashe uchitel (oshte nqma), koito da se e zadurjal poveche ot godina. Bqhme zatvoreni v bazata na uchilishteto, za da podsigurqt na roditelite, che nekontroliruemite im razglezeni dechkovci shte budat ograniceni ot praveneto na gluposti, a i vse pak te plashtat decata im DA sa tam, no nikoi ne gi e pital… Nikoi ne znae i kakvo tochno da gi pita, zashtoto vsichki sa prekaleno zaeti da pravqt para. Taksata beshe v porqduka na 2200euro, kato s vsqka godina se uvelichava s 5-7%. Drebnite razhodi, uniformite + uchebnici i transport ne se pokrivat. V sledstvie, roditelite ti isipvat 13-14k euro za mqsto predlagashno napulno nenujni usligi, AKO na deteto mu e bilo oburnato dostatuchno vnimanie na vreme. Kato cqlo, edna ezikove gimnaziq e s nqkolko stapala pred chastnite vuv VN.

  13. veff пише на латиница, защото се намира в другия край на света, но коментарът му си заслужава да бъде прочетен.

    veff, изключително много ти благодаря за този коментар. Той е ценен за мен и вярвам, че ще бъде полезен и за другите родители, защото мнението на родителите е едно, но по-важно е мнението на децата, минали през такива училища.

    veff, пожелавам ти скоро да си имаш собствена машина, на която да си качиш и кирилица 😉

  14. Blagodarsko Dachi:)

    Gledam gi v momenta notebooks i da vidim koga shte se obzaveda 😉

  15. zdravejte,
    tarsja uchilishte v Sofija kadeto ot parvi klas ili preduchilishtna da ima izuchavane na ispanski…Ako njakoi znae,molja vi mi napishete adres ili telefon.
    Blagodarja vi

  16. @vera
    За частно училище ли питате? Защото не знам да има държавно училище, което да отговаря на вашите критерии. А доколкото видях в “За града“, май частните училища с подобни профили, които се показват са все основни и средни училища, което значи че испански започва да се изучава някъде от 5-ти клас.

  17. NeeAnn,istinata e,che me interesuvat darzhavnite ,chastnite ne sa mi po silite.Blagodarja:-))

  18. Аз наистина не знам да има държавно училище с изучаване на испански от първи клас. Но може би е добра идея да попитате (ако не сте го направили) в 129-то основно училище в София. В неговата сграда се намира испанската гимназия и има някакъв минимален шанс учителското тяло да е взело решение за изучаване на испански от долните класове.

    129 Основно Училище “Антим I”.
    ул.”Султан тепе” №1
    тел.: 44-40-15, 44-41-15.

    Само внимавайте с телефоните — най-вероятно вече има едно 8 или 9 пред тях.

    Всъщност, май имате късмет 🙂

    Отидете на този адрес (http://education.hit.bg/Osnowno/ranno.html) и прегледайте училищата в него. Виждам, че има училища, предлагащи изучаване на испански от първи клас, само трябва да проверите доколко е актуална информацията, публикувана на сайта.

    И успех в начинанието.

  19. Vera,
    а как ти се струва идеята за най-обикновено училище – най-близкото до дома – комбинирано с изучаване на език в Алианса. Аз съм заложила на този подход и смятам, че е успешен.

    Страницата на Алианса: http://www.alliance-bg.com/

    Успех! 🙂

  20. @haz
    хората често смесват “частни” с “елитни”, а то наистина не е така.

    Да, наистина е така. Е .. сега има места, където работят добри преподаватели – например ето това частно училище. Реално има и друг нещо – някои от държавните училища са с много по-високо качество на предподаване, но когато се избира училище трябва да се внимава – някои от училищата, които имаха добър авторитет в миналото вече са загубили блясъка си. Общо взето.. трябва да се проучи внимателно настоящата ситуация – кой управлява училището, как го управлява, има ли качествени учители там… каква е тенденция учениците да продъжлават в елитните гимназии след 7 клас и т.н

  21. Много често очакванията и мненията от някои частни училища са доста пресилени. И за съжаление чак след година две човек осъзнава, че си е дал парите на вятъра.
    Според мен все още ролята на родителя и примера, който дава на децата си, контрола и ввниманието, което упражнява са много решаващи. В това число и изборът му на школи и допълнителни занимания за децата му.
    Според мен най-доброто решение е, когато децата учат език, не просто за да имат добри оценки в училище, а за да могат реално да го говорят. И това намерихме в тази школа:https://deutsch-korrekt.eu/
    За което сме много благодарни.

    • Абсолютно съгласна!
      Напоследък срещите ми с познати-родители на деца от 1ви до 4ти клас ме карат да си мисля, че парите на вятъра са най-малкия проблем – понякога средата в някои прехвалени училища се оказва вредна за детето. Разбира се, това зависи от детето и ролята на родителите е да изберат подходящо училище, респ. среда.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.